Annons

Greta Thunberg en idol: ”Kom hit för att se henne”

Den globala klimatstrejken lockar hundratusentals elever – SvD:s utsända bevakar den på plats på flera håll i värden.

Hejaropen skallade i strejkens hemstad och på platsen där allt började – Mynttorget i Stockholm.

Under strecket
Foto: Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅNBild 1 av 2

”Om vi kunde leva utan plastpåsar på 1800 talet kan vi väl göra det nu också”, säger 9-åriga Sarah O’Callaghan. Här tillsammans med sin syster Kate O’Callaghan, 11.

Foto: Elisa AmorelliBild 2 av 2

1 / 5

Foto: Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN

Sverige: Gretafokus på platsen där allt började

Tusentals ungdomar hade samlats i regnet utanför Riksdagen för att visa sitt stöd, sitt engagemang och sin ilska – ”Nu får det vara nog”, stod det på flera skyltar.

– Vi strejkar för att vi vill ha en framtid och vi kommer att fortsätta!, utropade Thunberg från en scen mitt i folkhavet och möttes av högljudda applåder och hyllningsrop. Skolstrejkarna Ella Welin-Berger och Alexandra Berggren rentav hoppade av entusiasm.

”Om vi kunde leva utan plastpåsar på 1800 talet kan vi väl göra det nu också”, säger 9-åriga Sarah O’Callaghan. Här tillsammans med sin syster Kate O’Callaghan, 11.
”Om vi kunde leva utan plastpåsar på 1800 talet kan vi väl göra det nu också”, säger 9-åriga Sarah O’Callaghan. Här tillsammans med sin syster Kate O’Callaghan, 11. Foto: Elisa Amorelli

– Jag kom ju hit för att se henne, säger 17-åriga Ella Welin-Berger och ställer sig på tå för att försöka få en skymt av idolen.

– En 16-årig tjej har andra viktiga saker för sig men att hon tar klimathoten på allvar är inspirerande, säger Alexandra Berggren, 18.

Andra hade tagit sig till torget i hopp om att påverka politikerna – så som systrarna Sarah och Kate O’Callaghan som varit på plats sedan tidig morgon.

– Politikerna måste lyssna. De måste göra något för de gör inget nu, säger 9-åriga Sarah O’Callaghan och får medhåll av sin syster som häftigt viftar med skylten ”We have no planet B”.

– Vi gör vad vi kan. Sedan augusti har vi bara cyklat till skolan och har inga plastpåsar. Men vi måste göra mer, säger 11-åriga Kate O’Callaghan.

Annons
Annons

Klimatproters på Manhattan.

Foto: Emelie SvenssonBild 1 av 2

FN-högkvarteret i New York.

Foto: Erik BerginBild 2 av 2

2 / 5

Klimatproters på Manhattan.
Klimatproters på Manhattan. Foto: Emelie Svensson

USA: Unga i tyst protest utanför FN

I USA har över hundratusen barn och unga deltagit i klimatstrejken, spridd över alla landets delstater. I staden New York ordnas ett tiotal demonstrationer och rörelsen leds av 13-åriga Alexandria Villasenor, som inspirerats av svenska Greta Thunberg.

– Hon ger oss styrka. Greta är en autentisk röst och hon har skapat grunden för många unga så att vi kan känna oss stärkta i att gå ut här idag. Hon startade den här globala rörelsen och är en sann inspiration för mig, säger hon.

Tillsammans med andra ungdomar började hon dagen utanför FN-byggnaden, där de höll upp skyltar med budskap som ”Det finns inte en planet B” och ”Vi måste höja våra röster, inte havsnivåerna”. Men det här är inte första gången för Alexandria. Hon började sätta sig utanför FN-högkvarteret varje fredag och har nu gjort det i tre månader.

– Om den här rörelsen inte hade startat i Sverige så hade det startat någon annanstans. Men jag är glad att det var Greta som började – hon är den viktiga röst som behövdes, säger hon.

Utanför FN står också Olivia Wohlgemuth, 16, med gröna streck på kinderna. Även för henne har Greta Thunberg varit avgörande i att kickstarta hennes aktivism.

– När jag såg ett av hennes tal så slog det mig att vi kan göra skillnad trots att vi är så unga. Budskapet var så starkt att det kändes som om jag hade blivit överkörd. Det var en vändpunkt för mig. Tidigare var jag intresserad av klimatfrågor – men jag var en följare. Nu vågar jag också vara en ledare. Jag måste inte vänta tills jag blir äldre, säger hon.

FN-högkvarteret i New York.
FN-högkvarteret i New York. Foto: Erik Bergin

Olivia tror också att en orsak till att rörelsen växte sig så stark i Sverige, är för att det är ett mindre land än USA. 
– Jag tror inte att det var en slump. Rörelsen hade inte fått lika stor genomslagskraft om den hade startat här, för vi är ett sådant politiskt delat land. I Sverige kunde Greta få plattformen hon behövde, säger hon.

Klimatstrejken utanför FN är en tyst protest – men det är inte fallet utanför New Yorks stadshus där ytterligare en av stadens klimatstrejker äger rum. Hundratals elever har samlats på trapporna och skanderar högt ”Klimatförändringar måste bort!”.

Senare under dagen samlades också tusentals barn och unga utanför Trump Tower på Manhattan – i hopp om att deras röster ska höras ända till Vita huset.

Annons
Annons
Foto: Michael Sohn /APBild 1 av 3

Nelle Cwynar, 11 år, demonstrerar tillsammans med hela klassen, inklusive klasslärare.

Foto: Tomas LundinBild 2 av 3

Simon Freiwald, 15 år, berättar att familjen har slutat ta flygresor på semestern.

Foto: Tomas LundinBild 3 av 3

3 / 5

Foto: Michael Sohn /AP

Tyskland: Tiotusentals i miljöaktivismens centrum

Tiotusentals barn och ungdomar demonstrerade i Tyskland som har lång tradition av radikal miljöaktivism och Europas mest framgångsrika miljöparti - en ungdomsrörelse som bara växer och växer.

I ihållande regn och blåst trängs enligt polisens uppgifter 3500 demonstranter på torget i Bonn. Visselpipor skär i öronen och talkörer dånar. ”Fridays for future - Now!” Några blockerar trafiken och stoppar bussar och bilar i innerstaden.

– Vi är här med hela klassen, berättar 11-åriga Nella Cwynar. I stället för att hålla reguljär undervisning följde hennes klasslärare Oskar Wörsdörfer med till demonstrationen.

– Utbildning är viktigt. Men världen är ännu viktigare, säger hon.

Nelle Cwynar, 11 år, demonstrerar tillsammans med hela klassen, inklusive klasslärare.
Nelle Cwynar, 11 år, demonstrerar tillsammans med hela klassen, inklusive klasslärare. Foto: Tomas Lundin

Skolstrejkerna splittrar Tyskland. Det finns rektorer som hotar med underkända prov och sänkta betyg. Andra tillåter eleverna att deltaga och beskriver det som projektarbete. Senaste enkäter visar att två tredjedelar av tyskarna backar upp protesterna även i de skre på skoltid.

Politisk har rörelsen fått stöd av bland annat Angela Merkel som i sin videopod häromdagen sa: ”Jag stöder helhjärtat att elever demonstrerar och kämpar för miljön.”

I medier talas det nu om en ny ungdomsrörelse som på 1980-talet då hundratusentals ungdomar tågade mot kärnkraft och mot kapprustningen i världen.

I Bonn säger 15-åriga Simon Freiwald att han hoppas att demonstrationerna ska vara en väckarklocka.

– Men det inte räcker med att demonstrera, säger han. Det är upp till var och en att skona miljö. Flygresor är till exempel inte längre aktuella för familjen.

Simon Freiwald, 15 år, berättar att familjen har slutat ta flygresor på semestern.
Simon Freiwald, 15 år, berättar att familjen har slutat ta flygresor på semestern. Foto: Tomas Lundin
Annons
Annons

Pojkar i åldrarna 11-13 från skolan "Lycée Intégrale Rogier l'Allemand" i Bryssel ger sig ner i tunnelbanan, på väg till klimatdemonstrationen.

Foto: Teresa KüchlerBild 1 av 2

Adrien, 12, och Lucien, 12, från stadsdelen St-Gilles i Bryssel.

Foto: Teresa KüchlerBild 2 av 2

4 / 5

Pojkar i åldrarna 11-13 från skolan "Lycée Intégrale Rogier l'Allemand" i Bryssel ger sig ner i tunnelbanan, på väg till klimatdemonstrationen.
Pojkar i åldrarna 11-13 från skolan "Lycée Intégrale Rogier l'Allemand" i Bryssel ger sig ner i tunnelbanan, på väg till klimatdemonstrationen. Foto: Teresa Küchler

Belgien: ”Arbetare för klimatet” ansluter sig till protesterna

I Belgien anslöt sig stora delar av arbetarrörelsen på fredagen till ungdomarnas demonstration för klimatet.

Under banderoller som ”Arbetare för klimatet” gick tusentals arbetare i demonstrationståget genom Bryssel, och krävde bland annat en ambitiös klimatplan, en övergång till ett både ”socialt och ekologiskt” samhälle samt att Belgien får en enda, federal minister med ansvar för klimat och energi. Idag finns det en uppsjö av ministrar inom dessa områden på regional nivå och för olika språkgrupper, men inte en för hela landet.

Adrien, 12, och Lucien, 12, från stadsdelen St-Gilles i Bryssel.
Adrien, 12, och Lucien, 12, från stadsdelen St-Gilles i Bryssel. Foto: Teresa Küchler

– Vi arbetare vill också ha en frisk planet och en framtid för våra barn och barnbarn, underströk en taleskvinna för den kristna fackföreningen CSC.

CSC hade inför marschen lovat att alla deras medlemmar som istället för att arbeta tänkte demonstrera på fredagen skulle få ersättning ur fackkassan. Belgiska arbetareföreningen, FGTB, som ungefär motsvarar svenska LO, hade också meddelat att medlemmarna går i strejk på fredagen.

Men återigen så var det ungdomen som stod i centrum i protestmarschen. Adrien, 12, och Lucien, 12, från stadsdelen St-Gilles i Bryssel förklarade varför de kommit:

– Vi gör det här för att politikerna ska se att vi är många och att vi vill ändra världen. Det kan vi bara göra tillsammans, och vill att de ska se att vi är många som kräver samma sak, säger Lucien.
– Vi vill också trötta ut dem, demonstrera om och om igen, för till slut måste de ju göra något, säger Adrien.

Annons
Annons
Bild 1 av 1

5 / 5

Schweiz: ”Vi måste gripas av panik”

I Schweiz trotsade tusentals ungdomar och vuxna ösregnet och gick ut i klimatstrejk i ett tiotal städer på fredagen. Med banderoller som ”kära politiker, om ni gör ert arbete är vi i skolan” och ”vi måste gripas av panik” tågade flera tusen genom Genèves gator. En del av dem gick runt med vita plasthinkar för att plocka upp cigarettfimpar längs vägen.

Den Greta-inspirerade rörelsen har fått starkt grepp om många schweiziska ungdomar. En av dem är gymnasiestudenten 18-åriga Mélodie Vila Montas som går i tåget med fyra vänner.

– Det räcker inte att vi bara går här på gatan med plakat. Men det gör klimatfrågan mer synlig och tvingar politikerna att agera. Och alla klimattvivlare måste övertygas om den verkliga faran, säger hon.

Själv har hon ändrat mycket för att leva mer klimatsmart. Hon rabblar upp en hel lista.

– Jag äter inte kött längre, tar kortare duschar, köper bara närodlat, släcker lampor, beställer inte på nätet, använder inte längre plastflaskor, köper andrahands-kläder, flyger inte och bojkottar McDonalds. Och jag tänker göra mycket mer.

– Jag har försökt övertyga mina föräldrar att göra samma sak. Men de bryr sig inte utan lever bara sitt gamla liv. Det är ju inte deras framtid det gäller, säger hon.

Det är tvärtom för 18-årige Victor Sousa, som går lite längre fram i demonstrationståget.

– Jag blev inspirerad av mina föräldrar som tycker att man ska bry sig mer om miljön. Vi diskuterar mycket miljö hemma. Jag har nu slutat köpa kläder som är producerade långt bort som Bangladesh eller Vietnam. Jag köper också bara närodlat från Europa.

– Det är klart att många av oss också har inspirerats av svenska Greta. Jag tror att hon fått sådant genomslag för att hon inte gett sig, hon fortsätter att skolstrejka varenda fredag.

I myllret av ungdomar skiljer sig en illgrön skylt med gul text från de andra franskspråkiga plakaten. ”Skolstrejk för klimatet” står det på svenska, och 19-åriga Clia Ischi som bär skylten försöker uttala orden korrekt. Sedan kommer Greta Thunberg på tal.

– Jag tror faktiskt att unga brydde sig om klimatet och var engagerade innan Greta kom. Men hon har blivit en modell som gör att alltfler nu kan sluta upp kring kampen för miljön, säger hon.

– Själv ändrar jag någonting varje dag för att leva mer klimatsmart. Idag har jag exempelvis lärt mig hur jag kan köpa mer hållbara skor.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons