Annons

Göran Eriksson:Centerns hårda attacker på KD tycks ha gett resultat

KD:s Ebba Busch Thor på partiets valvaka.
KD:s Ebba Busch Thor på partiets valvaka. Foto: Henrik Montgomery/TT

Liberalerna kommer inte att kunna andas förrän valresultatet är klart i kväll, och Moderaterna och Sverigedemokraterna slåss om att bli näst största parti. Kvällen blir en skoningslös politisk thriller.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Jan Björklund (L).

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Resultatet på SVT:s vallokalsundersökning tas emot på Moderaternas valvaka.

Foto: Stina Stjernkvist/TT
Efter reklamen visas:
Göran Eriksson om SVT:s valundersökning

1. Vad är det mest intressanta med siffrorna i vallokalsundersökningen Valu?

De pekar på att valkvällen blir en skoningslös politisk thriller för flera partier, men särskilt naturligtvis för Liberalerna. Partiets stöd har halverats sedan 2014, och de balanserar i den här undersökningen nära spärren. Liberalerna på valvakan kommer inte att kunna andas förrän valresultatet är klart, efter klockan 23 i kväll.

Liberalerna har bakom sig en mycket trasslig valrörelse, där partiet dumpade sin toppkandidat Cecilia Wikström och ersatte henne med den okända Karin Karlsbro. Skulle partiet åka ur EU-parlamentet vore det en mental chock för Liberalerna. Och om Jan Björklund inte redan hade aviserat sin avgång, så skulle han få sparken efter ett sådant resultat.

2. Påverkar resultatet det kommande partiledarvalet i Liberalerna?

Ja, och effekten blir förstås starkast om Liberalerna förlorar sitt mandat i EU-parlamentet. Det skulle stärka de krafter som är kritiska till samarbetet med S-regeringen. En ganska rimlig tolkning av kvällens L-ras är ju att det är väljarnas dom över att man övergav Alliansen. Den tolkningen stärks av att de EU-vänliga Liberalerna backar, trots att svenskarna aldrig har varit så positiva till EU.

Annons
Annons

Jan Björklund (L).

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Resultatet på SVT:s vallokalsundersökning tas emot på Moderaternas valvaka.

Foto: Stina Stjernkvist/TT

Ett bakslag för Liberalerna skulle alltså undergräva regeringssamarbetet. Och Stefan Löfven hoppas utan tvekan att den här kvällen slutar med att Liberalerna får stanna kvar i EU-parlamentet.

Jan Björklund (L).
Jan Björklund (L). Foto: Fredrik Sandberg/TT

3. För vilka andra partier är kvällen en rysare?

För Moderaterna och Sverigedemokraterna som kämpar sida vid sida om andraplatsen, som Sveriges nästa största parti.

Moderaterna går mycket bättre i Valu än man har gjort i många opinionsundersökningar. Det vore förstås snöpligt för Ulf Kristersson om Moderaterna, trots en mycket stark valspurt, skulle bli mindre än Sverigedemokraterna.

För SD och Jimmie Åkesson vore det en psykologisk framgång att besegra Moderaterna, men enligt Valu har partiet gjort ett mycket bra val, och kan trösta sig med den kraftiga framgången och fler mandat.

Resultatet på SVT:s vallokalsundersökning tas emot på Moderaternas valvaka.
Resultatet på SVT:s vallokalsundersökning tas emot på Moderaternas valvaka. Foto: Stina Stjernkvist/TT

4. Om valresultatet i EU-valet blir som i Valu, vilken betydelse har det för svensk inrikespolitik?

I formell mening har det ingen betydelse alls. Men politik handlar ju mycket om psykologi och därför kommer EU-valet att spilla över på svensk politik. Den svenska valrörelsen har ju präglats av ett alltmer intensivt ordkrig mellan liberala Centerpartiet, och de mer konservativa Kristdemokraterna.

Och att döma av Valu-siffrorna verkar Centerns hårda attacker på Kristdemokraterna, bland annat om aborter och om KD:s syn på Ungerns ledare Viktor Orbán – ha fungerat.

Det innebär förstås en stor frestelse för Centern, att fortsätta att attackera sina gamla alliansvänner. Efter den här EU-valrörelsen är relationen mellan Centern och Kristdemokraterna – två av partierna i den framlidna Alliansen – söndertrasad.

Och om Valu-siffrorna blir valresultat, så pekar det mot att det blir många fortsatta fajter mellan Annie Lööf och Ebba Busch Thor.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons