Annons

Skott mot huvudet präglar grova skjutvåldet

Polisen skickades till Kungens kurva i Huddinge kommun på lördagen där en bil blivit beskjuten från en annan bil, som sedan kört därifrån. En man avled och en kvinna skadades.
Polisen skickades till Kungens kurva i Huddinge kommun på lördagen där en bil blivit beskjuten från en annan bil, som sedan kört därifrån. En man avled och en kvinna skadades. Foto: Claudio Bresciani/TT

Mannen som sköts vid Kungens kurva på lördagen, liksom dödsoffret i Rinkeby på nyårsafton, träffades båda av skott mot huvudet – ett tillvägagångssätt som blivit vanligt vid dödsskjutningar. Mönstret märks också vid Karolinskas traumaenhet.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Minnesplats för den 20-årige man från Rinkeby som blev skjuten i en bil natten till nyårsafton.

Foto: Henrik Montgomery/TT

På lördagseftermiddagen kom larmet till polisen om en skjutning mot en bil vid Kungens kurva längs E4:an söder om Stockholm. En man avled av skotten och en kvinna skadades. Enligt uppgifter till SvD träffades mannen i huvudet. Polisen utreder mord och mordförsök och en person har gripits.

Skjutningen påminner om mordet på nyårsafton i Rinkeby. En 20-åring man satt i en bil då han träffades av skott mot huvudet på årets sista dag. Han avled inte direkt. Hans familj tvingades ta beslutet att vårdinsatserna skulle upphöra efter att läkarna meddelat att de gjort allt de kunnat.

Dödsskjutningen ingår i en av Sveriges dödligaste gängkonflikter, som krävt elva unga mäns liv, och har sin bas i Rinkeby och Tensta.

SvD:s genomgång visar att flera uppmärksammade mord har skett på ett avrättningsliknande sätt, på nära håll, där skytten avlossar dödande skott mot huvudet.

Förra årets kanske mest uppmärksammade dödsskjutning där en 31-årig kvinna och småbarnsmamma kallblodigt sköts ihjäl på öppen gata i Malmö i augusti, skedde också enligt vittnesuppgifter genom skott mot huvudet.

Annons
Annons

Minnesplats för den 20-årige man från Rinkeby som blev skjuten i en bil natten till nyårsafton.

Foto: Henrik Montgomery/TT

– Våldet har blivit grövre eftersom man i de kriminellas ögon inte ses som lika effektiv längre om man bara skadeskjuter någon, sa rikspolischefen Anders Thornberg till SvD i höstas.

Enligt statistik från Rättsmedicinalverket, RMV, som utför obduktioner som beställts av polisen över hela landet, har man sedan 2015 och fram till juni 2019 sett att skott mot huvudet förekommit i totalt 44 procent av dödskjutningsärendena. Under den angivna perioden uppgår dödskjutningarna till totalt 174 fall hos RMV.

De som fortfarande har en chans att överleva och som befinner sig i Stockholmsområdet, skickas till Karolinska universitetssjukhusets traumaenhet i Solna. Sjukhusets uppgifter om offer för svåra skottskador är därför inte heltäckande.

– Men vi ser ändå tecken på att huvudskadorna ökat bland de patienter som kommer in med skottskador, även om vi inte kan säga säkert utan att gå igenom all statistik, säger Gunnar Sandersjöö, patientflödeschef på akut och reparativ medicin på Karolinska Universitetssjukhuset.

På Skånes universitetssjukhus handlar det om tolv patienter med huvudskador sedan 2017.

Minnesplats för den 20-årige man från Rinkeby som blev skjuten i en bil natten till nyårsafton.
Minnesplats för den 20-årige man från Rinkeby som blev skjuten i en bil natten till nyårsafton. Foto: Henrik Montgomery/TT

20-åringen som mördades i Rinkeby på nyårsafton hade skyddsväst på sig, vilket inte är ovanligt inom den kriminella miljö som han verkade i. När polisen vid olika tillfällen griper männen som ingår i nätverken säger de, enligt förhörsprotokoll, att västen med stålplattor är mode. Men förekomsten av skyddsvästar kan också vara en delförklaring till varför gärningsmännen skjuter mot huvudet.

Annons
Annons

Den unge mannen som sköts ihjäl hade funnits på polisens radar sedan unga tonåren. Han hade ett omfattande brottsregister, och ingick även i en större granskning av de rivaliserade nätverken ”Shottaz” och ”Dödspatrullen” – förkortat DP – som SvD publicerade förra våren.

I granskningen kartlades 20 unga män som tillsammans var fällda för över 330 brott. Sedan i våras har två män från granskningen skjutits ihjäl, andra har misstänkts för nya brott.

Flera personer greps kort efter nyårsskjutningen och baserat på de personer som hitintills misstänks är polisens huvudspår att 20-åringen mördades av sin egen grupp.

Enligt SvD:s uppgifter höll maktbalansen mellan de rivaliserade nätverken på att skifta till fördel för ”Shottaz”. Dels för att fyra män – som polisen kallat för De fyras gäng och som utgör kärnan i ”Dödspatrullen” – är inlåsta eller utomlands. Men också för att ”Shottaz” knutit till sig fler hängivna sympatisörer.

I Järva-konflikten, som snart pågått i fem år, så blev 2019 det dödligaste året hittills, med fyra ihjälskjutna män, och polisen ser inga tecken på en nedtrappning av det grova våldet.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons