Annons
Analys

Skottarna kan få en nyckelroll i valet

Brittiska valet Är Nicola Sturgeon verkligen den farligaste kvinnan i Storbritannien? Hennes parti, det skotska SNP, verkar i alla fall skaka om både Labour och de konservativa inför valet.

Under strecket
Publicerad

Nicola Sturgeon, partiledare för skotska SNP.

Foto: APBild 1 av 1

Nicola Sturgeon, partiledare för skotska SNP.

Foto: APBild 1 av 1
Nicola Sturgeon, partiledare för skotska SNP.
Nicola Sturgeon, partiledare för skotska SNP. Foto: AP

PERSPEKTIV

Det var inte många som trodde att det skotska nationalpartiet SNP skulle få så mycket inflytande inför parlamentsvalet i Storbritannien. Men eftersom inget parti ser ut att få majoritet den 7 maj kan skottarna få en nyckelroll när den nya regeringen ska bildas. Katastrof, säger högern och etablissemanget i Westminster. Ett hot mot Storbritanniens framtid, menar Labour.

Bara för några månader sedan verkade det som om det högerpopulistiska partiet Ukip skulle dominera löpsedlarna inför valet. Eller att något av de två stora partierna, Labour eller de konservativa, skulle lyckas få ens ett litet försprång i mätningarna. I stället är det SNP och partiledaren Nicola Sturgeon som stuckit ut under valkampanjen.

Annons
Annons

I början av året visste många britter utanför Skottland knappt vad SNP stod för, utöver att de kämpade för ett självständigt Skottland. Ännu färre kände till partiets nya ledare Nicola Sturgeon. Men Sturgeon har under de senaste veckorna visat sig vara en duktig debattör på vänsterkanten, något som fått en del vänsterväljare i England att undra om inte de också kan rösta på SNP.

Det har fått den högerpopulistiska tidningen The Daily Mail att kalla Sturgeon för den farligaste kvinnan i Storbritannien. I en annan artikel i tidningens söndagsbilaga skriver den skotska journalisten Allan Massie att Themsen kommer att ”fyllas med blod” om skottarna får bestämma över England. Landets demokrati är under hot, fortsätter han. Londons konservativa borgmästare Boris Johnson har kallat SNP för ”vänsterfanatiker på steroider”.

SNP kan vinna över 50 av Skottlands 59 parlamentsplatser. Det ger dem goda chanser att stöda en minoritetsregering som leds av Labour. Varken de konservativa eller Labour ser ut att vinna tillräckligt många parlamentsplatser för att kunna bilda en majoritetsregering. SNP har uteslutit ett samarbete med de konservativa. Men ett Labour-SNP-samarbete skulle enligt Storbritanniens höger- och mer moderata partier vara ”en odemokratisk mardröm”.

**SNP vill minska **på nedskärningarna och avlägsna kärnvapen från Skottland. Många av deras vallöften går stick i stäv med Labours löften om att göra sitt bästa för att minska på budgetunderskottet. Labour har uteslutit en koalition med SNP, ett sista desperat försök att inte förlora alla sina parlamentariker i Skottland. SNP å sin sida har räckt Labour handen. Under den senaste valdebatten frågade Nicola Sturgeon Labourledaren Ed Miliband om partierna inte kunde samarbeta för att ”stänga ute David Cameron från 10 Downing Street” och sätta stopp för nedskärningarna. Miliband svarade henne att partierna inte kan ingå en koalition eftersom de är ”fundamentalt olika”. SNP:s huvudmål är fortfarande att Skottland ska bli självständigt.

Just nu verkar varken Labour eller de konservativa klara av att vinna en klar seger den 7 maj. Det parti som bildar regering måste igen samarbeta med ett mindre parti. Hur länge det samarbetet håller är en annan fråga. Många politiska kommentatorer förutspår redan ett nyval.

Charlotta Buxton

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons