Annons

Skottarna ska rösta om självständighet – igen

Skottlands parlament ryter till dagen innan Theresa May sätter igång Storbritanniens utträde ur EU. Landet som under drygt 300 år levt i skuggen av sin granne i söder vill nu visa politikerna i London att deras röster räknas. Brexit innebär en ny skotsk folkomröstning om självständighet.

Under strecket
Publicerad
Foto: Andrew Milligan/APBild 1 av 1
Foto: Andrew Milligan/APBild 1 av 1
Foto: Andrew Milligan/AP

LONDON Det skulle ha varit premiärminister Theresa Mays stora dag. Hon är en populär premiärminister. Oppositionen i Westminster är krossad. Hon har tabloidernas stöd. Men jublet bland brexit-anhängarna då hon sätter hon igång utträdet ur EU på onsdagen dämpas av ett stridsrop från norr.

På tisdagskvällen röstade 69 av det skotska parlamentets 129 parlamentariker för en ny självständighetsomröstning.

Storbritanniens förra premiärminister David Cameron hade hoppats att en självständighetsomröstning skulle rensa luften. Men såren som revs upp för fyra år sedan är långt ifrån läkta. Och nu har det skotska parlamentet röstat för en andra rond.

De konservativa argumenterar att det inte finns någon aptit för en ny självständighetsomröstning i Skottland. Debatten före folkomröstningen 2014 splittrade familjer och fick gräl att blossa upp mellan grannar och vänner. De senaste opinionsmätningarna visar att mindre än hälften av skottarna stöder självständighet. Många experter anser ändå att det skotska nationalistpartiet ändå har en större chans att vinna omröstningen den här gången.

Annons
Annons

För fyra år sedan räknade SNP ännu med att oljan skulle ge Skottland en ljus framtid. SNP:s dåvarande ledare Alex Salmond lyfte upp ”välståndets båge” som sträckte sig från Island till Irland till ett självständigt Skottland. Der var inte svårt att hitta hål i de framtidsvisionerna hösten 2014. SNP hade också svårt att hitta svar på frågan om landets framtida EU-medlemskap och valuta.

Nu är partiet mer pragmatiskt. Experter varnar att det kan ta den skotska ekonomin minst tio år att återhämta sig om landet röstar för självständighet. Men den här gången handlar det inte bara om att övertyga osäkra väljare om ekonomin, det handlar om Skottlands självbestämmanderätt.

Då Theresa May träffade den skotska försteministern Nicola Sturgeon på måndagen sade hon att ett enat Storbritannien är en ”kraft som inte går att stoppa”. Men varningarna från London om att skotsk självständighet skulle vara ett fanatiskt hopp ut det okända går inte hem i Skottland där 62 procent röstade för ett fortsatt EU medlemskap.

Utmaningen för Theresa May och brexit-anhängarna är att den retorik de själva använder då det gäller brexit nu kan användas av SNP för att försvaga deras argument i självständighetsdebatten.

Problemet för SNP är att långt ifrån alla av deras egna väljare vill att landet ska fortsätta höra till EU. Och partiet har varit försiktiga med att diskutera ett framtida EU-medlemskap för ett självständigt Skottland.

Även om det skotska parlamentet nu har röstat för en ny självständighetsomröstning är vägen till valbåset ännu lång. Theresa May har vägrat gå med på att låta skottarna hålla en ny omröstning innan förhandlingarna med EU är avklarade. De väntas ta närmare 18 månader, vilket skulle innebära att skottarna tidigast röstar om Storbritanniens framtid i september 2018.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons