Annons

Charlotta Buxton:Mays hårda brexit kan kosta en 310 år gammal union

10 Downing Street tvingas kämpa på två fronter då förhandlingarna med EU inleds på våren. Skottland har gjort sitt första drag i spelet om en ny självständighetsomröstning. Nu frågar sig de brittiska kommentatorerna – är regeringen redo att offra en drygt 300 år gammal union för att få sitt hårda brexit?

Under strecket
Publicerad

Storbritanniens premiärminister Theresa May.

Foto: Geert Vanden Wijngaert/APBild 1 av 2

Skottlands försteminister Nicola Sturgeon.

Foto: Geoffroy Van der Hasselt/APBild 2 av 2

Storbritanniens premiärminister Theresa May.

Foto: Geert Vanden Wijngaert/APBild 1 av 1
Storbritanniens premiärminister Theresa May.
Storbritanniens premiärminister Theresa May. Foto: Geert Vanden Wijngaert/AP

LONDON Theresa Mays brexit har fått grönt ljus av parlamentet och överhuset. Diskussionerna skulle ha fortsatt ända in på småtimmarna. Liberaldemokraterna hade beställt sovsäckar till parlamentet. Men före midnatt var det klart.

Underhuset röstade med regeringen. Överhusets bångstyriga pärer röstade också med regeringen. Överhusets två tillägg slopades. Labourledaren Jeremy Corbyn försökte ordna en demonstration utanför underhuset. Kring hundra personer dök upp.

Theresa May kan nu aktivera artikel 50 i Lissabonfördraget, som sätter igång utträdet ur EU, när som helst. Hon har lovat göra det före slutet av månaden. Downing Street hade länge antytt att det skulle ske i dag, den 14 mars. Men nu har May överraskande valt att vänta.

Annons
Annons

Skottlands försteminister Nicola Sturgeon.

Foto: Geoffroy Van der Hasselt/APBild 1 av 1

Många brittiska kommentatorer anser att det är sabelskramlet från Edinburgh som fått henne att skjuta upp utträdesansökan.

Skottlands försteminister Nicola Sturgeon.
Skottlands försteminister Nicola Sturgeon. Foto: Geoffroy Van der Hasselt/AP

Skottlands försteminister Nicola Sturgeon valde att hålla sitt tal om Skottlands framtid ett par timmar före parlamentets utträdesdebatt. Hon meddelade då att det skotska parlamentet ska ta ställning till en ny självständighetsomröstning. Mot slutet av talet fyrade hon av startskottet i kampen mot Theresa May.

– Om jag hade bestämt att inte hålla en självständighetsomröstning, då hade jag bestämt, helt enväldigt, att Skottland följer Storbritannien mot ett hårt brexit vad som än händer, vare sig det skadar vårt samhälle och vår ekonomi eller inte. Och det ska inte vara bara en politikers beslut, inte ens om man är försteminister.

Theresa May har ofta fått kritik för att agera enväldigt då det gäller brexit.

De senaste opinionsmätningarna visar att det är jämnt mellan de skottar som vill fortsätta höra till Storbritannien och de som skulle rösta för att lämna unionen. Men det finns mycket den brittiska regeringen kan göra för att elda på självständighetsivern och de har redan lyft fram blåsbälgen.

I ett uttalande säger 10 Downing Street att de inte stöder en andra självständighetsomröstning. Och i ett tal till det konservativa partiet i Skottland i början av mars anklagade Theresa May det skotska nationalpartiet SNP för att ha tunnelseende.

Annons
Annons

– SNP föreslår självständighet, det skulle riva Skottland ur sin största marknad. De tror att självständighet är svaret på alla frågor i alla omständigheter, oberoende av hur verkligheten ser ut.

Uttalandet har gett det skotska nationalpartiet möjligheten att anklaga premiärministern för att vara en hycklare.

– Det är hennes regerings besatthet av ett hårt brexit som hotar skotska jobb och skotsk välfärd, sade SNP:s viceledare Angus Robertson om Mays tal.

Nicola Sturgeon har föreslagit att omröstningen ska hållas mellan hösten 2018 och våren 2019. Samtidigt som Storbritannien är mitt uppe i utträdesförhandlingarna med resten av EU.

”Sturgeon har lagt fram en förfrågan som skräddarsytts för att få ett avslag, det ger henne möjligheten att blåsa liv i nationalismen igen”, skriver Financial Times kolumnist Janan Ganesh.

Många kommentatorer anser att Theresa May knappast kommer att låta Skottland hålla en ny självständighetsomröstning innan brexitförhandlingarna är avklarade och landet lämnat EU. Men tongångarna under förhandlingarna kan få en stor inverkan på opinionen i norr.

Labourpolitikern Alistair Darling, som ledde Better Together-kampanjen under självständighetsomröstningen 2014, lyfter upp regeringens dilemma i Financial Times.

– Det de kommer att tvingas säga för att lugna ner euroskeptikerna under förhandlingarna med EU kommer att reta gallfeber på medelklassen i Skottland som annars instinktivt skulle vara för en fortsatt union med resten av Storbritannien.

Redan nu börjar euroskeptikerna få skulden för uppspjälkningen av en 310 år gammal union. Det var ju euroskeptikerna som kallade alla varningar om att brexit skulle leda till en ny självständighetsomröstning i Skottland för ”project fear” och det är de som nu drar mot ett hårt brexit mot majoriteten av skottarnas vilja.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons