Annons

Edin: "Vi känns starkare än någonsin"

Niklas Edin har fört sitt lag till en ny mästerskapsfinal.
Niklas Edin har fört sitt lag till en ny mästerskapsfinal. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Det svenska herrlandslaget är klart för final efter tio raka segrar i curling-EM.

Niklas Edins lag ser närmast oslagbart ut för tillfället – och han känner likadant själv.

Under strecket
TT
Publicerad

– Vi spelar för bra för att inte vinna nu, säger han.

9–3, 8–5, 11–4, 9–4, 10–3, 9–2, 7–2, 10–5, 7–3, 8–4.

Det är inga lottorader, utan lag Edins resultatrad så här långt i curling-EM i Helsingborg. Tio raka segrar och nu är det svenska herrlandslaget framme vid final mot Schweiz på lördag.

Semifinalen mot Skottland gick helt enligt plan. Lag Edin tog kommandot direkt och vann första omgången med 2–0, för att sedan stjäla ytterligare en poäng i nästa. Därefter var det som att "spela på en 3–0-ledning i hockey", förklarar Niklas Edin om matchen som slutade 8–5 till Sverige.

– Vi kände oss egentligen aldrig hotade, säger han.

Vad gör lag Edin så bra just nu? Svaret är ett hopkok av revanschlust efter fjolårets finalförlust i EM, ett annorlunda säsongsupplägg och att laget helt enkelt har blivit bättre, menar skippern.

– Vi känner oss starkare än någonsin. Jag hoppas att vi kan ta elfte raka, det skulle vara snöpligt annars för vi spelar för bra för att inte vinna nu.

I finalen på lördag väntar Schweiz, som i sin tur besegrade Danmark med 8–5 i den andra semifinalen.

Annons
Annons

– En spännande motståndare som är väldigt bra i viktiga lägen, det känns som det finns vinnarmentalitet i det laget.

TT: Ni går ändå in i finalen som favoriter. Hur ser du på det?

– Jättefavoriter skulle jag säga. Vi har allt att förlora, de har inget att förlora. De kommer att gå lite på chans och göra det svårt för oss med svåra slag. Om det inte går vägen kommer de förmodligen att torska stort, men det vet de om. Det kommer att bli en svårspelad match.

Det som ändå talar för blågult guldfirande är rutinen och formen, enligt 34-årige Niklas Edin som jagar sitt sjunde EM-guld i karriären. Motivationen är det inget fel på.

– Vi har jobbat lite i motvind den sista tiden. Jag hoppas att vi kan vinna titeln, för då vänder vi på polletten och då är det en riktigt bra säsong helt plötsligt.

TT: Nästan lite synd att det inte är OS-år bara?

– För att vara ett EM efter en trevande höst är det sällan vi har plockat upp det så här bra och varit så pass överlägsna som vi är nu. Hade det varit OS-taggning på det här också hade vi nästan varit oslagbara som det känns nu. Det är svårt att spela bättre, men vi ska göra det i en match till, säger Niklas Edin.

I lag Edin ingår även Christoffer Sundgren, Rasmus Wranå och Oskar Eriksson som alla var med och tog VM-guld i Lethbridge, Kanada, i våras.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons