Annons

Skottland hotar lägga in veto – kan stoppa brexit

Skottland kan komma att blockera Storbritannien från att lämna EU genom att lägga in sitt veto. Skotska försteministern Nicola Sturgeon säger i en intervju med BBC att hon tänker uppmana ledamöterna att inte godkänna ett utträde.

– Blir det en omröstning kommer parlamentet inte säga ja till att lämna EU, säger statsvetaren Ian Manners.

Under strecket
Publicerad
Foto: Jane Barlow/APBild 1 av 1
Foto: Jane Barlow/APBild 1 av 1
Foto: Jane Barlow/AP

Krisen i Storbritannien två dagar efter brexitomröstningen fortsätter att fördjupas. Skottlands försteminister Nicola Sturgeon flaggade på söndagen i en intervju med Sunday Politics Scotland i BBC för ett skotskt veto mot ett brittiskt utträde.

– Om det skotska parlamentet skulle bedöma det utifrån vad som är bäst för Skottland så måste givetvis möjligheten finnas att säga att vi inte tänker rösta för någonting som går emot Skottlands intressen finnas med på bordet, säger hon.

Nicola Sturgeon som är ledare för det största partiet, Scottish National Party med 63 av 129 kandidater i det skotska parlamentet har tidigare sagt att hon arbetar för att en ny folkomröstning om självständigheten ska komma till stånd. Hon har även sagt att hon vill skydda Skottland från de förödande konsekvenser som hon menar att ett utträde kommer att innebära.

Annons
Annons

Om det blir en omröstning kommer man inte godkänna ett utträde. Då vet ingen riktigt vad som kommer hända.

En övervägande majoritet av skottarna röstade för stanna-sidan i valet. Och nästan sex av tio skottar skulle rösta för självständighet, visar en ny opinionsmätning.

I söndagens intervju i BBC får Nicola Sturgeon frågan vad parlamentet kommer att göra nu och om det kommer att fatta beslut om ett juridiskt stöd till Storbritanniens beslut att lämna EU.

– Frågan du talar om är om det skulle behövas en lagstiftande, bifallande motion för en lagstiftning som innebär att Storbritannien lämnar EU, säger Nicola Sturgeon och fortsätter:

– Logiskt sätt har jag svårt att se att det inte blir ett sådant krav, men jag misstänker att Storbritannien kommer att se på det ur ett annorlunda perspektiv och vi får se vad diskussionerna ger.

När hon får frågan om hon kommer att uppmana sina parlamentsledamöter att vägra ge sitt godkännande eller ”lagstiftande samtycke” till en sådan motion svarar hon "självklart".

Enligt Ian Manners, professor i statsvetenskap vid Köpenhamns universitet, definieras Skottlands relation till det brittiska parlamentet av lagar som innebär att skotska parlamentet måste godkänna lagändringar. Om Storbritannien beslutar om ett utträde har det stor påverkan på de EU-vänliga skottarna som har starka bindningar till Europa både när det gäller ekonomi och identitet.

– Vad Sturgeon menar är att om du lämnar EU innebär det en ändring i lagen, alla försök till att ändra en lag kräver i så fall att man har rätt att ta upp detta till debatt och omröstning i det skotska parlamentet, säger han.

Annons
Annons

Det Storbritannien som Skottland röstade för att stanna i 2014 finns inte längre.

Det är oklart vad ett veto skulle innebära för Storbritannien i ett sådant läge, men Manners säger att Sturgeon menar allvar.

– Nicola Sturgeon talar för det skotska folket, hennes parti är i majoritet men de mindre partierna har samma inställning. Om det blir en omröstning kommer man inte godkänna ett utträde. Då vet ingen riktigt vad som kommer hända, det kanske krävs en lagändring för att komma runt en sådan blockad, säger Ian Manners.

– Det är också ett försök att få igenom en folkomröstning om självständighet innan Storbritannien lämnar EU.

Tidigare på söndagen bekräftade Nicola Sturgeon att hon och hennes kollegor kommer att påbörja samtal med EU om ett fortsatt medlemsskap för Skottland. Resultatet av folkomröstningen har också fört upp frågan om Skottlands självständighet från Storbritannien på agendan.

Senast i september 2014 folkomröstade skottarna om de skulle stanna kvar eller inte, men en majoritet valde då att rösta för stanna-sidan.

– Det Storbritannien som Skottland röstade för att stanna i 2014 finns inte längre, säger Sturgeon till BBC.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons