Annons

Skottlands politiska ledare "upplyft" efter EU-möte

Skottlands regionala regeringschef Nicola Sturgeon säger att hon är "upplyft" efter onsdagens möte med EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker och andra EU-toppar.

Under strecket
TT
Publicerad

Europakommissionens ordförande Jean–Claude Juncker och Skottlands politiska ledare Nicola Sturgeon.

Foto: Geert Vanden Wijngaert/APBild 1 av 2
Bild 2 av 2

Europakommissionens ordförande Jean–Claude Juncker och Skottlands politiska ledare Nicola Sturgeon.

Foto: Geert Vanden Wijngaert/APBild 1 av 1
Europakommissionens ordförande Jean–Claude Juncker och Skottlands politiska ledare Nicola Sturgeon.
Europakommissionens ordförande Jean–Claude Juncker och Skottlands politiska ledare Nicola Sturgeon. Foto: Geert Vanden Wijngaert/AP

Sturgeon driver på för att Skottland ska kunna ha kvar banden med EU även efter det att Storbritannien genomgått skilsmässan som de brittiska väljarna röstat för.

– Jag underskattar inte utmaningen men jag har blivit upplyft i dag av att jag upptäckte en vilja att lyssna, även om detta givetvis inte kan översättas till att det finns någon automatisk eller lätt framkomlig väg för Skottland, säger hon.

En som är kritisk till de skotska ambitionerna är den spanske regeringschefen Mariano Rajoy. På onsdagen gjorde han tydligt att Spanien motsätter sig att Skottland ska ha någon form av roll i samtalen mellan Storbritannien och EU efter folkomröstningen.

Bakom den spanska linjen spökar en rädsla för att behandla Skottland som ett självständigt land, vilket även skulle kunna fungera som prejudikat för dem som vill bryta loss Katalonien från Spanien.

Annons
Annons
Bild 1 av 1

Rajoys hårdnackade motstånd för samtal med Skottland får även stöd från Paris.

– Förhandlingarna ska ske med Storbritannien och inte en del av Storbritannien, säger den franske presidenten François Hollande, som intagit en hård linje sedan det blev känt att britterna röstat för att lämna EU.

Hela 62 procent av skottarna valde dock att rösta för att Storbritannien ska stanna i unionen, jämfört med 48 procent i hela landet. Bara 38 procent av skottarna stödde lämnasidan som vann med 52 procent i Storbritannien som helhet.

Sturgeon sade att en andra folkomröstning om Skottlands självständighet är "högst trolig" sedan det stod klart att hennes stannalinje förlorat. I en tidigare folkomröstning förlorade självständighetsförespråkarna. Men opinionsmätningar tyder på att stödet har ökat kraftigt efter brexitomröstningen. I en mätning, som gjordes i söndags för Sunday Post, var det hela 59 procent som förespråkade att Skottland ska stå på egna ben.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons