Annons

Skytten i Ohio dödade nio på mindre än 60 sekunder

Polisarbete pågår efter skjutningen i Ohio.
Polisarbete pågår efter skjutningen i Ohio. Foto: John Minchillo/TT

Skytten i barområdet i Dayton, Ohio, var försedd med skottsäker väst och extra ammunition när han på mindre än en minut sköt ihjäl nio personer och skadade 26. Skytten själv sköts av polis.

– Det räddade förmodligen hundratals liv, säger stadens borgmästare på en presskonferens.

Under strecket
TT
Uppdaterad
Publicerad

En av poliserna i Ohio.

Foto: John Minchillo/TT Bild 1 av 2

Polisen vid masskjutningen i Ohio.

Foto: John Minchillo/TT Bild 2 av 2

En av poliserna i Ohio.

Foto: John Minchillo/TT Bild 1 av 1

Daytons borgmästare Nan Whaley berättar på en pressträff att 26 skadade har förts till närliggande sjukhus. Flera har livshotande skador. Från att attacken inleddes tog det "mindre än en minut" innan skytten oskadliggjordes av polis, säger hon.

– Jag är imponerad över den snabba insatsen från polisen. Det räddade förmodligen hundratals liv.
Whaley vädjar också till allmänheten att inte sprida falska uppgifter eller information som inte har bekräftats.

En av poliserna i Ohio.
En av poliserna i Ohio. Foto: John Minchillo/TT

Skyttens gevär beskrivs som ett höghastighetsvapen med kaliber 223. Han bar ansiktsmask och hade på sig skyddsväst och var också utrustad med extra ammunition. Myndigheterna har ännu inte avslöjat något om skyttens identitet eller motiv, men senator Sherrod Brown säger till CNN att han har fått uppgifter från borgmästare Nan Wahley om att det ska röra sig om en ung vit man, bosatt i en stad nära Dayton.

Annons
Annons

Polisen vid masskjutningen i Ohio.

Foto: John Minchillo/TT Bild 1 av 1

Tusentals människor fanns i området när skottlossningen inträffade för att njuta av en ledig lördagskväll.

– Betänk att skytten hann döda nio personer och skada 26 på mindre än en minut. Föreställ er vad som hade kunnat hända om polisen inte varit på plats så snabbt, säger Whaley.

Efter reklamen visas:
Ny masskjutning i USA

Enligt organisationen Gun Violence Archive är masskjutningen i USA nummer 251 i år.

– Det är sorgligt att det ska vara i Dayton det händer, säger Whaley.

Matt Carper från Daytonpolisen säger vid en pressträff det var väldigt tur att polisen kunde vara på plats så snabbt. Han vet inte hur många skott som avlossades under skjutningen.

– Detta är en mycket tragisk händelse, och vi gör allt vi kan för att utreda det. Vi pratar med vittnen och poliser för att avgöra om någon annan var inblandad.

I nuläget misstänks dock inga ytterligare gärningsmän. Den federala polisen FBI är också på plats för att bistå den lokala polisen.

Polisen vid masskjutningen i Ohio.
Polisen vid masskjutningen i Ohio. Foto: John Minchillo/TT

Polisen uppger att skottlossningen skedde utomhus vid en bar i området. Området beskrivs som tryggt och säkert, populärt hos både lokalbefolkning och turister, och fullt av barer och folkliv.

– Dayton är ett väldigt säkert område, och detta är förstås väldigt ovanligt för vilket samhälle som helst. Detta är utan motstycke och väldigt tragiskt, säger Matt Carper, och tillägger att alla resurser sätts in för att hjälpa de skadade och deras anhöriga.

Annons
Annons

Skytten ska ha försökt ta sig in i byggnaden men stoppats, skriver Dayton Daily News. "Det finns minst åtta döda precis vid bordet på gatan där jag satt", uppger ett vittne enligt tidningen. "Det är en katastrof".

Ett vittne berättar för CNN hur hon pratat med en annan kvinna tidigare under kvällen, och att de berömt varandras kläder.

– Nästa gång jag såg henne låg hon död på betongen, berättar vittnet.

En annan kvinna som befann sig inne i lokalen berättar hur folk knuffades ut genom bakdörrarna.

– Vi visste inte var skytten var, eller hur många de var, säger hon.

Ohios guvernör Mike DeWine har beordrat att flaggorna i delstaten ska vaja på halv stång till minne av offren. I ett uttalande säger han att han och hustrun är "förkrossade över det fruktansvärda attentatet", och även han berömmer Daytons polis för deras insats.

President Donald Trump har kommenterat de båda masskjutningarna i en serie inlägg på Twitter. Han berömmer polisen för snabba ingripanden.

Masskjutningen är den andra som skakar USA inom loppet av 14 timmar. I El Paso i Texas sköts 20 personer ihjäl i ett köpcentrum under lördagen. 26 personer skadades. En misstänkt skytt har gripits och polisen utreder dådet som ett hatbrott.

I förra veckan sköts tre personer ihjäl på en matfestival i Gilroy, i Kalifornien.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons