Annons

Skottlossning mot moské i Malmö under natten

Imam Rizwan Afzal vid skotthålet i ett fönster på Mahmoodmoskén i östra Malmö på nyårsdagen. Skottlossningen inträffade under nyårsnatten.
Imam Rizwan Afzal vid skotthålet i ett fönster på Mahmoodmoskén i östra Malmö på nyårsdagen. Skottlossningen inträffade under nyårsnatten. Foto: Johan Nilsson/TT

Runt tolvslaget sköts ett skott in i en ruta till Mahmoodmoskén i Jägersroområdet i Malmö. Flera personer i bönesalen hörde en smäll men det var precis samtidigt som fyrverkerier avfyrades i området.

Under strecket
TT
Publicerad

Polisen utreder om händelsen har ett hatbrottsmotiv. Arkivbild.

Foto: Johan Nilsson/TT Bild 1 av 1

Polisen utreder om händelsen har ett hatbrottsmotiv. Arkivbild.

Foto: Johan Nilsson/TT Bild 1 av 1
Polisen utreder om händelsen har ett hatbrottsmotiv. Arkivbild.
Polisen utreder om händelsen har ett hatbrottsmotiv. Arkivbild. Foto: Johan Nilsson/TT

Fem, sex personer befann sig i huvudlokalen till moskén under nyårsnatten. En ruta in till bönesalen blev beskjuten strax efter midnatt och två av de tre fönsterglasen krossades. Kulan föll ner mellan det andra och tredje glaset.

– De märkte inte skottet eftersom det var fyrverkerier och oväsen runtomkring. Men en av dem märkte lite skillnad på själva ljudet och efteråt upptäckte han att fönsterrutan var skadad och krossad, och det var en kula som fastnade i glasrutan, säger Kareem Lone, talesperson för Mahmoodmoskén.

De slog larm till polisen under morgonen och då kom tekniker snart till platsen.

– I morse vid halv sju så samlades vi för att be, både barn och kvinnor och ungdomar och vuxna så att alla fick veta vad som hände. Alla var oroliga, säger Kareem Lone.

Annons
Annons

– Det är väldigt allvarligt.

Det finns ingen misstänkt och ingen har kommit till skada. Händelsen utreds som försök till mord och grovt vapenbrott. Polisen undersöker även om det finns ett hatbrottsmotiv bakom skjutningen.

– Det är något som får utredas. Vi har ingen misstänkt och inget motiv, säger polisens presstalesperson Anna Göransson.

Om personen som avfyrade skotten hade planerat att göra det just vid midnatt för att dölja ljuden bland andra smällar är något som polisen också tittar på.

– Vi är intresserade av iakttagelser från platsen, säger Anna Göransson.

Moskén överväger nu hur man kan förstärka säkerheten för att människor fortsatt ska kunna utöva sin religion. De hoppas på stöd och att polisen erbjuder dem det skydd de behöver. En så konkret händelse som skottlossning in i en ruta till bönelokalen har aldrig inträffat på Mahmoodmoskén förut.

Moskéns imam Rizwan Afzal säger att församlingen reagerade med att fortsätta sin verksamhet som vanligt, trots att barnen var oroliga. Flera ungdomar gick ut och städade traditionsenligt i Malmö på nyårsdagen.

– Vi kommer inte att visa hat, vi kan sitta med den som gjort detta och förklara och berätta att vi har inget ont i oss. Vi måste visa vår kärlek, säger Rizwan Afzal.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons