Annons

Skräckbild av Sverige oroar Hultqvist: ”Kan utnyttjas”

Ett land på väg mot kollaps. Det är en bild av Sverige som sprids allt oftare. Det måste tas på allvar – annars kan handel och turism påverkas, menar bland andra försvarsminister Peter Hultqvist.

– En överdriven Sverigebild kan utnyttjas och underminera vårt samhälle, säger han.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Försvarsminister Peter Hultqvist (S).

Foto: Bernd von Jutrczenka/AP Bild 1 av 2

M-förslaget att sätta in militär i vissa förorter i Sverige möter motstånd.

Foto: Johan Nilsson/TT Bild 2 av 2

Försvarsminister Peter Hultqvist (S).

Foto: Bernd von Jutrczenka/AP Bild 1 av 1
Försvarsminister Peter Hultqvist (S).
Försvarsminister Peter Hultqvist (S). Foto: Bernd von Jutrczenka/AP

Att Sverige används som ett skräckexempel så frekvent som i dag är ur ett historiskt perspektiv en ny företeelse, och som tog fart i samband med det stora flyktingmottagandet hösten 2015.

Sverige beskrivs som ett väldigt våldsamt och laglöst land. Och det kan även vara rent av felaktiga berättelser.

– Det som lyfts är kopplat till en enda sak: frågan om det mångkulturella samhället, och uppfattningen om att det är negativt att ta emot många människor från andra kulturer, säger Henrik Sahlin, avdelningschef på Svenska Institutet (SI), en myndighet som har ett statligt uppdrag att öka omvärldens intresse och förtroende för Sverige.

De senaste tre åren har svenska representanter utomlands, och ambassader runt om i världen, slagit larm om att det förekommer felaktig medierapportering, fejk- och desinformativa nyheter.

Annons
Annons

M-förslaget att sätta in militär i vissa förorter i Sverige möter motstånd.

Foto: Johan Nilsson/TT Bild 1 av 1

– Sverige beskrivs som ett väldigt våldsamt och laglöst land, och det kan även vara rent av felaktiga berättelser.

Henrik Sahlin påpekar att den missvisande informationen i förlängningen kan skada förtroendet för Sverige internationellt.

– Om det får fotfäste så är det potentiellt negativt för handel och samarbete, turism och export. Men det faktum att Sverige har utmaningar förtjänar att lyftas.

Än så länge finns inga bevis på att det skulle ha haft en negativ inverkan på handelsförbindelserna. Däremot har synen på Sverige i Norge och Danmark försämrats på grund av flyktingmottagandet, enligt en undersökning som SI gjort. I USA och Kanada har man i motsats en mer positiv inställning.

M-förslaget att sätta in militär i vissa förorter i Sverige möter motstånd.
M-förslaget att sätta in militär i vissa förorter i Sverige möter motstånd. Foto: Johan Nilsson/TT

Ett annat fenomen som är relativt nytt är att utländska politiker utnyttjar den negativa bild av Sverige som finns. Det har bland andra den amerikanske presidenten Donald Trump gjort, samt Nigel Farage, tidigare partiledare för Ukip i Storbritannien.

I den norska valrörelsen reste Sylvi Listhaug från Fremskrittspartiet till Rinkeby i västra Stockholm i syfte att förstå varför Sverige lyckats så dåligt med integrationen.

– Hon ville göra en politisk poäng. Det här förekommer även i Rysslands medier där man av propagandistiska skäl vill visa på att det svenska samhället håller på att kollapsa, och att det egna samhället är bättre, säger Mike Winnerstig, som är säkerhetsanalytiker på Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI).

Men det pågår olika typer av splittrande aktiviteter.

Även försvarsminister Peter Hultqvist (S) tycker att man ska vara noga med att motverka att Sverigebilden överdrivs och blir felaktig.

– Det kan utnyttjas av krafter som vill desinformera och bidra till splittring, och på olika sätt underminera vårt samhälle och vår position i internationella sammanhang. Det är såklart så att man spelar den typen av krafter i händerna.

Vilka krafter är det som kan utnyttja detta?

– Det tänker jag inte gå in på. Men det pågår olika typer av splittrande aktiviteter. Man hugger tag i olika delar i den svenska debatten, där man tar ut nån sekvens och använder det för att måla upp en negativ bild av vårt land.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons