Annons

Så dyrt är boendet i Almedalen

1968 höll Olof Palme det allra första talet i Almedalen i Visby. 50 år senare är Almedalsveckan större än någonsin. Ny kryssningskaj, fler flygningar och stort intresse inför valet gör att det kan bli ett rekordår för Almedalsveckan.

Under strecket
Publicerad
Foto: Henrik Montgomery/TTBild 1 av 1

1 / 6

Besöksrekord väntas

Foto: Henrik Montgomery/TT

Det är fullbokat i hela Visby och nästan hopplöst att hitta ett hotellrum inför årets Almedalsvecka. Unika besökare i fjol uppskattades till drygt 40 000 personer. Den siffran kommer att bli större i år, tror Mia Stuhre.

– Vi förväntar oss fler besökare, dels för att vi har fått en ny kryssningskaj och under veckan kommer 4 större båtar lägga till där. De kommer inte dit med anledning av politikerveckan men de blir ju en del av folkvimlet, säger Stuhre, projektledare Almedalsveckan.

Annons
Annons
Foto: Janerik Henriksson/TTBild 1 av 1

2 / 6

Resan dit

Foto: Janerik Henriksson/TT

Transporterna till Visby söndag den 1 juli då veckan startar är praktiskt taget utsålda. Färjeavgångar från Nynäshamn till Visby med Destination Gotland är fullbokade. Samma dag är direktflygen från Stockholm till Visby också fullbokade. Men totalt sett har antalet flygstolar till Visby under veckan ökat med knappt tusen platser från i fjol.

– Vi var lite oroliga när flygbolaget Nextjet gick i konkurs men det har löst sig så att alla ska kunna åka hit, säger Stuhre.

Annons
Annons

Svenska Dagbladets tält i Almedalen 2016

Foto: Yvonne ÅsellBild 1 av 1

3 / 6

Stort intresse att arrangera

Svenska Dagbladets tält i Almedalen 2016
Svenska Dagbladets tält i Almedalen 2016 Foto: Yvonne Åsell

Förra året genomfördes 4 062 evenemang under de 8 dagar som politikerveckan pågick. Hittills i år har över 4 200 evenemangsansökningar godkänts av Almedalsveckans projektteam och det kan bli fler innan veckan börjar.

– Sen vet man inte förrän veckan är slut hur många som kommer att genomföra sina evenemang men det är bara ett fåtal som ställer in, säger Stuhre.

En markant ökning är antalet intresseorganisationer som ökar med 25 procent från förra året, totalt 200 fler evenemang under veckan. Detta kan bero på att det är valår och intresseorganisationerna ökade även 2014, om än inte lika mycket.

– Jag upplever också ett större engagemang från gotlänningar. Det lokala näringslivet är mer på tårna i år, säger Stuhre.

Annons
Annons

Gustav Fridolin håller tal 2017

Foto: Janerik Henriksson/TTBild 1 av 1

4 / 6

Dyrt boende

Gustav Fridolin håller tal 2017
Gustav Fridolin håller tal 2017 Foto: Janerik Henriksson/TT

När hotellen är fullbokade passar många visbybor på att göra ett klipp genom andrahandsuthyrning. På Facebook finns det flera grupper för privata annonser och på sajter som Blocket och Airbnb kan man hitta ett stort antal annonser för boende i Visby under veckan. Priserna varierar kraftigt beroende på läge och storlek. Exempelvis kan man på Blocket hitta en lägenhet med två rum i centrala Visby för 10 000 kronor för hela veckan och en annan för 20 000 kronor.

– Jag ser att fler privatpersoner hyr ut rum och lägenheter i sociala kanaler jämfört med tidigare vilket jag tycker är en positiv utveckling, säger Stuhre.

Annons
Annons

Donners brunn under Almedalsveckan 2013

Foto: Henrik Montgomery/TTBild 1 av 1

5 / 6

Mer mat och dryck

Donners brunn under Almedalsveckan 2013
Donners brunn under Almedalsveckan 2013 Foto: Henrik Montgomery/TT

Donners brasserie, tidigare Donners brunn, som ligger ett halvt stenkast från Almedalen bunkrar upp rejält inför veckan. Restaurangen ökar lagerhållningen med 10 gånger mot en vanlig vecka för att klara tillströmningen. För att minska på arbetsbördan i köket har man en mindre meny än vanligt.

– Jag känner en skräckblandad förtjusning, det är inte likt någon annan vecka på hela året. Man vet att det att det är bara är en vecka och sen är det över. Det är skönt att den kommer i början av sommaren, säger hovmästare Jonatan Eriksson.

Annons
Annons

Socialdemokraternas partiledare Olof Palme vid talarstolen under sitt sommartal i Almedalen 1981.

Foto: Andi LoorBild 1 av 1

6 / 6

Jubileum firas med invigning

Socialdemokraternas partiledare Olof Palme vid talarstolen under sitt  sommartal i Almedalen 1981.
Socialdemokraternas partiledare Olof Palme vid talarstolen under sitt sommartal i Almedalen 1981. Foto: Andi Loor

Startskottet till det som kom att bli Almedalsveckan gick för 50 år sedan. Det var Olof Palme – dåvarande utbildningsminister och sommarboende på Fårö – 1968 bjöd in gotlänningarna att lyssna på tal och använde ett lastbilsflak som scen.

Årets invigning har historien i fokus. Några av invigningstalarna är kulturminister Alice Bah Kuhnke och FN:s tidigare vice generalsekreterare Jan Eliasson.

– Jag är jätteglad över att vi lyckats boka så bra invigningstalare, säger Mia Stuhre, Projektledare Almedalsveckan.

Åren 1986 till 1991 sommartalade många partiledare på Gotland men undvek Almedalen som var starkt förknippad med Olof Palme. Somliga kallade den till och med för ”Palmedalen”.

– Joakim Palme talar också på invigningen och representerar historien bakom Almedalsveckan med anledningen av jubileet, säger Stuhre.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons