Annons

Skräckinslag om Sverige sprids i Italien

Italiens vice premiärminister och Legas ledare Matteo Salvini.
Italiens vice premiärminister och Legas ledare Matteo Salvini. Foto: Antonio Calanni/AP

Sverige styrs av sharialagar och är invaderat av immigranter i svarta slöjor. Så beskrivs landet i ett skräckinslag på italiensk tv som hyllas av populisten Matteo Salvini. Nu ryter den svenska ambassaden ifrån.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

ROM Det hårt vinklade inslaget på det statliga italienska tv-programmet TG2 har fått många att höja på ögonbrynen. Under 93 sekunder beskrivs Sverige som ett land med okontrollerad immigration där gatorna fylls av kvinnor med heltäckande slöjor och hotfulla islamister. Bilder på överfulla moskéer, kvinnor i svarta slöjor som drar barnvagnar och poliser i gula västar flimrar förbi, samtidigt som hela kvarter jämförs med Mogadishu.

”Det finns 60 kvarter i Sverige som är totalt utom kontroll, som styrs av sharialagar och där polisen inte längre vågar gå in”, hörs reportern Manuela Morano säga i inslaget.

Sedan får tittaren veta att Sverige plågas av ökande kriminalitet på grund av okontrollerad immigration, samt har flest våldtäkter i Europa.

Dessutom hotas hela landet av återvändande stridande, uppges det. Där klipps några citat med terrorexperten Hans Brun in, som hörs säga att ”situationen är mycket allvarlig. Här finns omkring 400 utländska stridande som återvänt från Irak och Syrien där runt 150 stridande har dödats.”

Annons
Annons

Matteo Salvini passade på att använda tv-inslaget om Sverige inför valet.

Som avslutning på skräckbilden av dagens Sverige klipps ytterligare några intervjucitat in. Denna gång med religionsprofessorn David Thurfjell vid Södertörns universitet, som säger att ”det är inte olagligt i Sverige att vara medlem i en terroristorganisation”.

Sverige har fått kritik för just detta och arbetet med att skärpa terrorlagstiftningen pågår och väntas vara klart i augusti.

Tv-inslaget sändes den 19 maj, strax före EU-valet där Italiens högerpopulistiska och immigrationskritiska Lega exploderade i popularitet. Partiet fick 34,3 procent av rösterna, jämfört med drygt sex procent i förra EU-valet. Ledaren Matteo Salvini, tillika inrikesminister och vice premiärminister i Italiens populistiska högerregering, passade på att använda tv-inslaget om Sverige inför valet.

I en tweet med texten ”Sverige är invaderat, stoppa Eurabia” varnar Salvini för att Italien kan bli som Sverige, där islamismen styr. Eurabia syftar på ett Europa som liknar Saudiarabien och styrs av sharialagar.

”Vi vill inte sluta som Sverige, detta är inte integration ! Vi säger nej till EURABIA”, dundrar Salvini i sin tweet. Den har gillats 7 000 gånger och delats närmare 3 000 gånger.

Annons
Annons

Nu har tv-inslaget fått den svenska ambassaden i Rom att gå i taket. Ambassaden har skickat ett formellt klagobrev till TG2 och det statliga tv-bolaget RAI, där man klargör att detta är förvrängda uppgifter och rena lögner. Brevet finns även på ambassadens hemsida, men bara på italienska.

Det finns inga områden där sharialag gäller.

”Det finns flera felaktiga påståenden i tv-inslaget. Det sägs exempelvis att 60 kvarter i Sverige är totalt utom kontroll, att polisen inte vågar gå in där och att kvarteren styrs av sharialag. Det existerar inga sådana ’no-go-zoner’ i Sverige”, skriver ambassaden.

”Vi vill också påpeka att svensk lag gäller i hela Sverige och är densamma för alla. Det finns inga områden där sharialag gäller”.

Vidare förklaras att ”liksom i de flesta stora städer finns socialt utsatta områden där polisens närvaro stärkts de senaste åren – i motsats till vad som sägs i videon. Dessa områden är högsta prioritet för svenska regeringen som avsatt stora medel för att främja integrationen”.

Sverige har en bredare definition av våldtäkt samt en högre rapporteringsgrad än i andra länder.

Även påståendet i tv-inslaget att Sverige har flest våldtäkter i Europa får mothugg av ambassaden. Det italienska inslaget bygger på felaktig statistik och missförstånd om rapportering till svensk polis, skriver ambassaden. En faktor till missförståndet är den nya lagen om uttryckligt samtycke som trädde i kraft 2018, som säger att sex är olagligt om det inte finns samtycke och därför kan rapporteras. Man har även missat att Sverige har en bredare definition av våldtäkt samt att rapporteringsgraden är högre än i andra länder, enligt ambassaden.

Protestbrevet till det italienska tv-bolaget avslutas med ett torrt erbjudande: ”Ambassaden är alltid tillgänglig för att ge information om Sverige och för att underlätta kontakter med experter och institutioner för att få en komplett bild av vårt land”.

Någon officiell förklaring till tv-inslaget har ännu inte getts av Italiens statliga tv.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons