Annons

Skräll-EM betyder jackpot för spelbolagen

När Frankrike packar ihop sitt fotbolls-EM är det hög tid för spelbolagen att ta hem vinsterna från sportboken. Mästerskapen innebär oftast en bra skördetid för branschen. Men då 2016 innehållit flera skrällmatcher och högre andel live-betting väntas säsongen bli extra gynnsam, enligt analytiker.

Under strecket
Publicerad

Portugal med Cristiano Ronaldo firar segern efter vinsten mot Frankrike.

Foto: Martin Meissner/APBild 1 av 1

Portugal med Cristiano Ronaldo firar segern efter vinsten mot Frankrike.

Foto: Martin Meissner/APBild 1 av 1
Portugal med Cristiano Ronaldo firar segern efter vinsten mot Frankrike.
Portugal med Cristiano Ronaldo firar segern efter vinsten mot Frankrike. Foto: Martin Meissner/AP

Portugals EM-seger innebär inte bara landets första stora mästerskapstitel någonsin. Det väntas även ge klirr i kassan för spelbolagsindustrin. Ett spelbolag som väntas lyfta intäkterna är Unibet, som är listad på Stockholmsbörsen. Liknande situation hade även gällt för börskollegan Betsson, om det inte vore för bolagets senaste vinstvarning i juni, menar analytiker som SvD Näringsliv talat med.

– Sportevenemang brukar bidra positivt till spelbolag. Om man tittar på exempelvis Unibets siffror under VM 2014 bidrog mästerskapet med en extra tillväxt på 6 procent för helåret, säger Mathias Lundberg, analytiker på Swedbank.

– Om historien upprepar sig (för Unibet reds. anm.) kan man förvänta sig bättre tillväxt och något högre marginaler, säger en spelbolagsanalytiker som vill att vara anonym.

Annons
Annons

För ett bolag som Unibet har ett tillskott på 6 procent i tidigare fall motsvarat över 5 miljoner pund, vilket blir över 50 miljoner kronor, enligt analytikern.

Extra positivt för spelbolagen är de flera skrällmatcher som har inträffat under 2016. Det största skrällen var när Island slog ut England. Det var för många även oväntat att Wales slog ut Belgien och att Portugal slutligen vann mot värdlandet Frankrike. Det brukar generellt bidra till en större jackpot för spelbolagen.

– Om den stora majoriteten satsar fel så påverkar det intjäningen positivt och lyfter spelbolagets sportboksmarginal, säger Mathias Lundberg.

– Det var ganska många överraskningar under årets EM-mästerskap, vilket är bra för spelbolagen, säger den andra analytikern.

En annan märkbar trend är att fler satsar under pågående matcher så kallad live-betting, i stället för före matcherna, så kallad prematch betting. Eftersom aktivitetsnivån för live-betting 2016 varit högre än tidigare år, väntas det också ge ett intäktslyft för spelbolagen.

– Det är något vi har sett under de senaste åren. I år kan jag därför tänka mig att tillväxtsiffran för exempelvis Unibet blir ännu högre, eftersom årets EM hade en större andel live-betting. Sidoeffekterna av den här live-bettingprodukten är dock att den ger en lägre intjäningsmarginal än prematch betting, säger Mathias Lundberg.

Trots att brexitomröstningen skakat om hela börsmarknaden de senaste veckorna, talar den positiva EM-effekten för en kommande uppgång. Åtminstone för spelbolag som Unibet, menar Mathias Lundberg.

– Bortsett från Betssons vinstvarning finns det egentligen inte mycket belägg för spelbolagens negativa utveckling på börsen.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons