Annons

Skråmos barn får lämna flyktinglägret

IS-rekryteraren Michael Skråmos barn har fått klartecken att föras från ett flyktingläger i Syrien till Sveriges konsulat i Irak, rapporterar TV4.

– Det känns underbart. Det är en enorm lättnad, säger barnens morfar till TV4.

Under strecket
TT
Uppdaterad
Publicerad

Många barn sitter i lägret al-Hol i Syrien. Upp emot ett 80-tal av dem är svenskar. Arkivbild.

Foto: Maya Alleruzzo/AP/TT Bild 1 av 1

Många barn sitter i lägret al-Hol i Syrien. Upp emot ett 80-tal av dem är svenskar. Arkivbild.

Foto: Maya Alleruzzo/AP/TT Bild 1 av 1
Många barn sitter i lägret al-Hol i Syrien. Upp emot ett 80-tal av dem är svenskar. Arkivbild.
Många barn sitter i lägret al-Hol i Syrien. Upp emot ett 80-tal av dem är svenskar. Arkivbild. Foto: Maya Alleruzzo/AP/TT

Kurdiska myndigheter i Irak gav under fredagen beskedet att barnen får föras från flyktinglägret al-Hol i Syrien till Sveriges konsulat i staden Erbil i Irak.

– Det känns underbart. Det är en enorm lättnad, säger Skråmos barns morfar till TV4.

Han säger att barnen kommer att läggas in på ett privat sjukhus när de anlänt till Erbil.

– De här barnen har lidit fruktansvärda förhållanden och behöver mycket psykiskt stöd, säger han på plats i Erbil.

Utrikesdepartementet kan inte kommentera uppgifterna om att barnen kan få lämna lägret.

– Vi kommenterar aldrig enskilda fall. Den dialogen för vi med anhöriga, säger Lina Eidmark, vid UD:s presstjänst till TT.

Omkring 60 till 80 barn med svensk anknytning tros befinna sig i lägret och frågan hur situationen för barn till IS-anslutna ska lösas har varit omdebatterad.

Annons
Annons

Flera riksdagspartier har kritiserat den svenska regeringen för att inte agera tillräckligt snabbt – något som avvisats av utrikesminister Margot Wallström (S).

– Vi drar inte benen efter oss utan arbetar så fort vi kan. Men det finns ingen quick fix på det här som vissa tycks tro, sade Wallström tidigare i veckan.

Under torsdagen manade Panos Moumtzis, FN:s samordnare för humanitär hjälp i regionen, berörda regeringar att skyndsamt verka för en lösning.

– Barn ska först och främst behandlas som offer. Oavsett vilken lösning man än tar fram så måste besluten fattas utifrån barnets bästa, sade Moumtzis enligt Reuters.

Michael Skråmos barns morfar är hoppfull efter fredagens besked.

– Halva processen är uppklarad. Två administrationer måste ge sina tillstånd för att jag ska kunna evakuera barnen, och nu har den ena sidan bekräftat att det är grönt, så jag kan när som helst få samtal från Syrien och få ut barnen, säger han till TV4.

– Just nu har jag instruktioner att vänta här i Erbil och inte ta mig till Syrien, i väntan på att tillståndet att få ut barnen från al-Hol är avklarat. När beslutet kommer tar jag en bil, åker till gränsen och tar mig vidare till al-Hol, och sedan kör jag barnen tillbaka till Erbil.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons