Annons

Skråmos barn får lämna flyktinglägret

Barnen till svensk-norske IS-terroristen Michael Skråmo kan flyttas från flyktinglägret i Syrien till det svenska konsulatet i Irak. Det rapporterar TV4

Kurdiska myndigheterna har gett klartecken till att de sju barnen får flyttas till Irak.

Under strecket
SvD
Publicerad
Bild 1 av 1
Bild 1 av 1

IS-rekryteraren Mikael Skråmos barn har av kurdiska myndigheter i Irak getts klartecken att föras från flyktingläger i Syrien till det svenska konsulatet i staden Erbil i Irak, rapporterar TV4.

– Halva processen är uppklarad. Två administrationer måste ge sina tillstånd för att jag ska kunna evakuera barnen, och nu har den ena sidan bekräftat att det är grönt, så jag kan när som helst få samtal från Syrien och få ut barnen, säger barnens morfar till TV4.

– Det känns underbart. Det är en enorm lättnad, säger Skråmos barns morfar till TV4. De här barnen har lidit fruktansvärda förhållanden och behöver mycket psykiskt stöd, säger han på plats i Erbil.

Han säger att barnen kommer att läggas in på ett privat sjukhus när de anlänt till Erbil.

– Just nu har jag instruktioner att vänta här i Erbil och inte ta mig till Syrien, i väntan på att tillståndet att få ut barnen från al-Hol är avklarat. När beslutet kommer tar jag en bil, åker till gränsen och tar mig vidare till al-Hol, och sedan kör jag barnen tillbaka till Erbil.

Utrikesdepartementet kan inte kommentera uppgifterna.

– Vi kommenterar aldrig enskilda fall. Den dialogen för vi med anhöriga, säger Lina Eidmark, vid UD:s presstjänst till TT.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons