Annons

Skråmos barn på sjukhus – hämtas inte hem av Sverige

Pojken är utmärglad. Ögonen är uppspärrade, munnen som ett sår. Han är inte ens ett år gammal och uppges ha två föräldrar från Sverige. Men de är döda.

Nu vårdas han på ett sjukhus i Syrien med andra barn.

– Hemländerna måste göra något, annars kan de dö, säger journalisten Natalia Sancha.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Kvinnor och barn evakueras från IS sista fäste Baghouz. Michael Skråmos barn ska ha överlämnats strax före slutslaget där.

Foto: Felipe Dana/AP och FacebookBild 1 av 1

Kvinnor och barn evakueras från IS sista fäste Baghouz. Michael Skråmos barn ska ha överlämnats strax före slutslaget där.

Foto: Felipe Dana/AP och FacebookBild 1 av 1
Kvinnor och barn evakueras från IS sista fäste Baghouz. Michael Skråmos barn ska ha överlämnats strax före slutslaget där.
Kvinnor och barn evakueras från IS sista fäste Baghouz. Michael Skråmos barn ska ha överlämnats strax före slutslaget där. Foto: Felipe Dana/AP och Facebook

SvD har fått se på bilder på några av de 75 barn som vårdas på ett sjukhus i nordöstra Syrien. Här vårdas enligt uppgift tre små barn till den avlidne IS-terroristen Michael Skråmo och hans hustru.

– Barnen kom från Baghouz i väldigt dåligt skick, med akut undernäring, lunginflammation och andningsproblem, säger den spanska journalisten Natalia Sancha till SvD. Hon har rapporterat från platsen för spanska El Pais.

Barnet på bilden är en kraftigt undernärd blond pojke, som har sår och är allvarligt sjuk. Enligt två av varandra oberoende källor som SvD varit i kontakt med är han den yngsta sonen till Skråmo, alltså ett svenskt barn.

– Hemländerna måste göra något, annars kan de dö, säger journalisten Natalia Sancha.

Skråmos sju barn överlämnades till de syriska demokratiska styrkornas underrättelsetjänst strax innan slutslaget om IS sista fäste, i Baghouz.

Annons
Annons

Skråmo var norsk medborgare, men är född och uppvuxen i Göteborg. Hans hustru var svensk medborgare. Även de sju barnen är svenska medborgare.

– Vi har ingen möjlighet att agera i det här området överhuvudtaget, sade Stefan Löfven till SVT:s Agenda för knappt två veckor sedan.

Förhållandena i de kurdiska lägren är svåra. Mer än 73 000 människor trängs i lägret al-Hol, som ursprungligen byggdes för att rymma hälften så många. De flesta är kvinnor och barn.

De syriska kurderna som sköter lägret har vädjat till västvärlden att ta hem sina medborgare, eftersom situationen bedöms att bli ohanterlig. Frankrike och USA har sagt att de ska göra det. 

Inrikesminister Mikael Damberg (S) har sagt att Sverige inte har några planer på att hämta hem människor som har deltagit i IS-aktiviteter i Syrien, eftersom de brutit mot UD:s starka rekommendationer att inte bege sig till den här krigszonen. Däremot har man som svensk medborgare rätt att ta kontakt med svenska myndigheter.

– Ingenting har ändrats sedan Damberg sade det, säger hans pressekreterare Natali Sial, till SvD.

Hur ska Skråmos barn ta sig till svenska konsulatet i Erbil, i Irak, som är det närmaste konsulatet?

– Det är en hypotetisk fråga, säger Sial.

På sjukhuset där barnen befinner sig vårdas 75 barn i två stora rum. Personalen består av sexton personer, varav fyra sjuksköterskor. Inget av barnen är äldre än fyra år, enligt Natalia Sancha.

Men det råder brist på medicin och vatten. Bara de allra sjukaste får vård.

– Går man i lägret ser man att fler kommer att behöva vård. Men de får vänta på sin tur. Varje dag föds nya barn, eftersom många av kvinnorna var gravida när de kom från Baghouz, berättar hon.

Annons
Annons

126 spädbarn uppges redan ha dött under de senaste tre månaderna. Det är över 40 i månaden – fler än ett barn per dag.

Skråmos anhöriga i Sverige vill att barnen ska komma hem – det har de sagt i olika intervjuer. Men de kan inte ta hem barnen själva. De syriska demokratiska styrkorna är inte beredda att lämna ut barnen direkt till de anhöriga. Enligt uppgift vill de att Sverige kontaktar dem på officiell nivå för att diskutera frågan.

Svenska UD svarar skriftligt på SvD:s fråga vad man gör för de svenska barnen i lägren och på sjukhuset.

”Barnperspektivet är centralt för regeringen. Vi analyserar nu noga situationen för barn i regionen och kan konstatera att den är komplicerad, både rättsligt och säkerhetsmässigt.

Möjligheterna att agera på plats är begränsade på grund av säkerhetsläget.

Svenska utlandsmyndigheter i regionen kan bistå med konsulärt stöd om den hjälpsökande kan ta sig till en utlandsmyndighet. För att till exempel ett pass ska kunna utfärdas krävs personlig inställelse, även för barn. En bedömning måste göras i varje enskilt fall av vilket konsulärt stöd som eventuellt kan lämnas.”

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons