Annons

Skriande brist på mediciner i hela Europa

Arkivbild.
Arkivbild. Foto: Sergey Novikov/Shutterstock/TT

Patienter och läkare över hela Europa slår larm om bristen på livsnödvändiga mediciner. Frankrike och Nederländerna föreslår en offentligt ägd europeisk läkemedelstillverkare som ska garantera att alla EU-medborgare får tag i sina mediciner.

Under strecket
Publicerad

BRYSSEL I Frankrike finns redan inhemsk statsfinansierad läkemedelstillverkning för militären. I måndags föreslog hälsoministern Agnès Buzyn ett djupare samarbete på EU-nivå för att komma tillrätta med den akuta situationen med tömda medicinlager.

I Frankrike saknas idag flera hundra olika mediciner, många av dem livsnödvändiga, på sjukhus och apotek. I slutet av juni slog franska neurologer och patientgrupper larm om att lagren med mediciner för Parkinsonsjuka stod tomma – och krävde att regeringen i Paris triggar krisåtgärder för att fylla på dem.

I Frankrike saknas också mediciner för olika slags cancervård, kortison, insulin, blodtrycksmediciner och så många som 14 vanliga vaccin – exempelvis mot tuberkulos, polio, hjärninflammation (encefalit) och difteri.

Franska apotekare och läkare är långt ifrån ensamma om att stå med tomma medicinhyllor. I förra veckan larmade läkare i Toscanaområdet i Italien om akut brist på flera cancermediciner. Ungefär samtidigt rapporterade polska myndigheter om en brist ”i oöverträffad skala” på läkemedel för högt blodtryck, diabetes, astma, allergier och flera neurologiska sjukdomar.

Annons
Annons

I Belgien meddelade sjukvårdsmyndigheter i förra veckan att lagren av hela 459 olika mediciner sinar – eller är helt tömda.

Hälsoministern i Nederländerna, Bruno Bruins, har redan efterfrågat en offentligt ägd läkemedelstillverkare som kan förse alla EU-länder med de nödvändigaste medicinerna – det förslag som hans franska kollega alltså nu anslutit sig till.

”Om vi är beroende av ett begränsat antal länder för produktionen av basämnen (i medicin), så blir hela produktionskedjan sårbar”, sade Bruins till nederländsk tv i slutet av juni.

Apotekare, läkare och patientgrupper har i åratal varnat för att efterfrågan på vissa läkemedel skulle bli långt större än tillgången, bland annat för att stora läkemedelsbolag har outsourcat sin tillverkning till en handfull låglöneländer i Asien. Därmed har de gjort den europeiska vården helt beroende av några få leverantörer.

Små fattigare länder kunde också tidigare se läkemedelsföretagen gå dem förbi, för att istället sälja sina mediciner på större marknader och till högre priser. Idag drabbas också stora länder.

“Det brukade vara i små länder med mindre attraktiva marknader, som Rumänien, Bulgarien och andra östeuropeiska länder, som det fanns läkemedelsbrister. Nu är det alla länder – också de rikaste”, sade Charlotte Roffiaen, som bevakar läkemedelssituationen i Europa för den franska patientorganisationen France Assos Santé, tidigare i veckan till tidningen Politico.

EU:s hälsokommissionär Vytenis Andriukaitis varnade nyligen Europas läkemedelsbolag om att han – om de om de inte kan garantera leveransen av mediciner i Europa – skulle ta fram åtgärder och lösningar ”som läkemedelsindustrin inte skulle gilla”. Han gick dock inte in på detaljer kring vilka dessa åtgärder och lösningar skulle vara.

I Storbritannien är det framför allt rädslan för vad brexit för med sig – alltså att britterna lämnar EU och med det också den inre marknaden – som skapat läkemedelsbrist. Många britter har hamstrat de vanligaste medicinerna, oroliga för att de inte längre ska kunna importeras efter utträdet.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons