Annons

Sergej Skripals hus sanerat – efter 13 000 timmar

Det tog 13 000 timmar och krävde hundratals experter. Men nu är huset i Salisbury där Sergej och Julia Skripal förgiftades helt sanerat. Det meddelade brittiska regeringen under fredagen, rapporterar New York Times.

Under strecket
Publicerad
Foto: Matt DunhamBild 1 av 1
Foto: Matt DunhamBild 1 av 1
Foto: Matt Dunham

Ett år har gått sedan den tidigare ryske dubbelagenten Sergej Skripal och hans dotter Julia förgiftades med nervgiftet novitjok i brittiska Salisbury.

Attacken ska ha varit riktad mot Skripal, men drabbade även fem andra personer varav en omkom. Både Sergej och Julia Skripal överlevde.

För att säkerställa att inga mikroskopiska spår finns kvar av det dödliga giftet har huset varit föremål för ett omfattande saneringsarbete, som blev färdigt under fredagen, enligt New York Times.

Arbetet har krävt stora resurser. Hundratals experter – inklusive 190 anställda inom det brittiska försvaret och flygvapnet – har finkammat huset.

Bland annat har över 5 000 prover skickats för laboratorieundersökning. Ett stort antal prover har sedan tvingats förstöras, på grund av säkerhetsrisker. Totalt har den rigorösa undersökningen tagit experterna 13 000 arbetstimmar – till och med taket på huset har lyfts av, skriver New York Times.

Nu har huset överlåtits till kommunen, som ska rekonstruera och renovera det. Förhoppningen är att det återigen ska bli ett hem – men det återstår att se huruvida framtida ägare kommer att kunna övertygas om att alla giftspår verkligen är utplånade.

Saneringsarbetet avslutades nästan på dagen ett år efter att giftattacken ägde rum, den 4 mars 2018. Sergej Skripal har en bakgrund inom den ryska underrättelsetjänsten GRU, men greps för att ha läckt information till britterna. 2010 blev han förflyttad till Storbritannien i utbyte mot att fängslade ryska agenter fick återvända till sitt hemland.

I dagsläget misstänkts tre ryska män med kopplingar till GRU för nervgiftsattacken, som tärt hårt på relationen mellan Ryssland och Storbritannien.

Ryssland har dock avfärdat alla anklagelser om att landet ska ha legat bakom mordförsöket.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons