Annons

Elen på väg tillbaka efter oväder i norr

Ett kraftigt åsk- och regnoväder har gjort vägar svårframkomliga i norra Sverige. Arkivbild.
Ett kraftigt åsk- och regnoväder har gjort vägar svårframkomliga i norra Sverige. Arkivbild. Foto: Stig-Åke Jönsson/TT

Ett kraftigt skyfall har orsakat översvämningar i bland annat Luleå och Piteå i Norrbottens län. Flera vägar är svårframkomliga efter det häftiga regnandet och i Piteå fick räddningstjänsten rycka ut efter att en Ica-butik översvämmats, rapporterar lokala medier.

Under strecket
TT
Uppdaterad
Publicerad

Åskovädret slog ut högspänningsledare och tusentals hushåll har varit strömlösa. Nu är dock strömmen tillbaka i Kalix, och Vattenfall hoppas på att strömmen ska vara tillbaka även i Pajala och Haparanda senare under dagen eller kvällen.

– Det är delvis samma personer som arbetar med det här och de åker mellan ställena och det kan ta tid eftersom det är långa avstånd, men de jobbar på så gott de kan, säger Henrik Svensson, pressekreterare på Vattenfall till TT.

I samband med den kraftiga åskan så kom det mycket regn på kort tid.

– Vi uppmätte på en del platser 15–20 millimeter, men på sina håll kan det ha kommit mer än så, säger Marcus Sjöstedt, meteorolog på SMHI, till TT.

Regnvädret, med inslag av åska, har rört sig upp från mellersta Norrland och berör framför allt kustlandet i Norrbottens län.

– Troligtvis blir det kvar en del skurar under kvällen och även under natten, men det mattas av efter hand, säger Marcus Sjöstedt.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons