Annons

Portugal slog ut Polen på straffar – nu väntar Belgien

Inte en enda seger under ordinarie tid. Inte en enda förlust i turneringen. Oavsett perspektiv är Portugal i semifinal i fotbolls-EM efter 1–1 och seger på straffar mot Polen.

Under strecket
TT
Publicerad

Portugals Cristiano Ronaldo firar med lagkamraten Ricardo Quaresma efter att ha gått vidare till semifinal på straffar mot Polen.

Foto: Martin Meissner/APBild 1 av 1

Portugals Cristiano Ronaldo firar med lagkamraten Ricardo Quaresma efter att ha gått vidare till semifinal på straffar mot Polen.

Foto: Martin Meissner/APBild 1 av 1
Portugals Cristiano Ronaldo firar med lagkamraten Ricardo Quaresma efter att ha gått vidare till semifinal på straffar mot Polen.
Portugals Cristiano Ronaldo firar med lagkamraten Ricardo Quaresma efter att ha gått vidare till semifinal på straffar mot Polen. Foto: Martin Meissner/AP

Med en fenomenal räddning på Jakub Blaszczykowskis straff när det närmade sig midnatt i Marseille bäddade Rui Patrício för Ricardo Quaresma.

Lagkamratens straffspark satt säkert och allt var över.

– Folk kritiserar oss, men vi bryr oss inte, för vi är i semifinal, säger Portugals dunderlöfte Renato Sanches på presskonferensen efteråt.

En journalist frågar om Portugal har tur. Kanske ett mästarlags tur till och med?

– Det är väldigt hårt arbete bakom sådan tur, svarar Renato Sanches.

Då och då behövs fotbollens floskler. 50–50, sade Portugals coach Fernando Santos inför kvartsfinalen mot Polen – och det var precis den matchen publiken i Marseille fick se i närmare 120 minuter.

Ett dödläge, en obruten maktbalans. En laddad straffläggning i annalkande.

Annons
Annons

Men det började inte så.

När lagens tränare skulle analysera sin motståndare inför matchen lät de likadant: Ett välorganiserat lag som ställer om kvickt och anfaller med fart.

Men portugiserna verkade inte ha lyssnat på Fernando Santos, för de hängde inte med när Polen tog ledningen på Stade Vélodrome redan i den andra minuten.

En lång crossboll nådde Kamil Grosicki, som satte fart på Polens vänsterkant och slog in bollen i straffområdet.

Och i grytan fanns sleven – i boxen fanns Robert Lewandowski. Ett tillslag och bollen låg bakom Rui Patrício i Portugals mål. Efter fyra matcher utan mål levde Bayern Münchens skyttekung med ens upp till omvärldens förväntningar.

Det såg först ut som att bara Santos hade haft rätt i sin analys. Det gick ruskigt fort när Polen ställde om till anfall medan Portugal var både långsamt och omständligt.

Tills Renato Sanches presenterade sig i den 33:e minuten. Den 18-årige mittfältaren fick en klackpassning av Nani och drog till. Lukasz Fabianski sträckte ut sig men nådde inte bollen.

I sin första EM-match från start, hans nionde landskamp totalt, hade Renato Sanches kvitterat för Portugal.

– Det är ett fantastiskt ögonblick för laget. För mig också, efter att ha gjort målet, säger han.

Hans mål tog död på Polens fartfyllda fotboll. Tempot sjönk, och med det antalet målchanser.

Till sist återstod bara straffar. Och olika perspektiv.

– Vi har inte förlorat en match i den här turneringen. Vi åkte ut på straffar. Vi är besvikna, säger Polens förbundskapten Adam Nawalka.

Han ser dock väldigt positivt på det polska landslagets framtid.

– Det här mästerskapet har inlett en fantastisk era av känslor som vi vill fortsätta att erbjuda våra fans. Våra motståndare kommer att spela på ett annat sätt mot oss nu, vi måste vara beredda på det.

Polens EM är över. Portugals fortsätter.

Efter tre oavgjorda matcher i gruppspelet, en seger efter förlängning mot Schweiz och en straffvinst mot Polen möter portugiserna Belgien eller Wales i Lyon på onsdag.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons