Annons

Gärningsmannen dödade nio – systern bland offren

Bild från en övervakningskamera under attacken.
Bild från en övervakningskamera under attacken. Foto: CNN

Tio personer, inklusive den 24-årige gärningsmannen, bekräftats döda efter dådet i Dayton, Ohio. Skytten dödade även sin egen syster.

Under strecket
Publicerad

Daytons invånare sörjde tillsammans på söndagen.

Foto: John Minchillo / TT

Mannen som sköt ihjäl nio människor i ett nöjesdistrikt bar en skottsäker väst, var utrustad med extra magasin med ammunition och hade någon form av maskering för ansiktet.

När polisen senare namngav offren visade det sig att gärningsmannen även dödat sin egen syster.

Fem män och fyra kvinnor dödades i morgonens skjutning, uppger polisen. Den yngsta som dödades var 22 och den äldsta 57.

En kvinna som befann sig inne på en nattklubb i Dayton berättar för BBC om hur hon flydde när hon hörde skottlossningen.

– Folk började springa, de började trycka ut oss genom den bakre utgången på en bakgata. De ville inte att vi skulle ut genom huvudingången eftersom de inte visste var skytten var, eller hur många skyttar det var, säger hon.

En annan kvinna som också befann sig på samma nattklubb fyller i.

– Så fort man såg kropparna på gatan förstod man att det här är något helt annat. Något du aldrig trodde att du skulle uppleva eller önska att någon annan behövde uppleva.

Det är ännu oklart vad gärningsmannen haft för motiv – polisen hade exempelvis inte hittat några budskap eller inlägg inför attacken på sociala medier.

Annons
Annons

Daytons invånare sörjde tillsammans på söndagen.

Foto: John Minchillo / TT

Daytons borgmästare vädjade också till allmänheten att inte sprida falska uppgifter eller information som ännu inte bekräftats.

Daytons invånare sörjde tillsammans på söndagen.
Daytons invånare sörjde tillsammans på söndagen. Foto: John Minchillo / TT

Flera ledande demokrater har gått ut och krävt striktare vapenlagar. Bland annat demokraten Kamala Harris, som i en medieintervju vände sig direkt till presidenten Donald Trump.

– Ha modet att göra något åt det här. Gör något. För när jag blir president kommer åtminstone jag göra något, säger hon.

Även den demokratiska senatorn Elizabeth Warren reagerade på sociala medier.

– Vapenvåldet sker i skolor, religiösa byggnader, på jobbet, i köpcentrum, i biosalonger, på festivaler och i hemmet. Vapenvåldet kan släcka dussintals liv på en gång. Vi har en epidemi av vapenvåld i det här landet. Vi måste agera nu, skriver hon på Twitter.

Masskjutningen i Dayton är USA:s 32:a masskjutning hittills i år, enligt New York Times, beräknat på när tre eller fler dödats i en och samma incident.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons