Annons

SL bryter med Lugna Gatan: ”Kriminella värderingar”

SL säger upp avtalet med Lugna Gatan, efter inrådan av polisen. De unga ordningsvärdarna har funnits i kollektivtrafiken och i Stockholms city sedan 1995.
SL säger upp avtalet med Lugna Gatan, efter inrådan av polisen. De unga ordningsvärdarna har funnits i kollektivtrafiken och i Stockholms city sedan 1995. Foto: TT, Tomas Oneborg

SL avslutar med omedelbar verkan samarbetet med ungdomsvärdarna i projektet Lugna Gatan. Polisen styrker beslutet.

– Deras rekommendation var avgörande, säger Sara Catoni, vd på SL.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Lugna gatan bildades redan 1995 i ett samarbete mellan Fryshuset, Storstockholms Lokaltrafik (SL) och Vattenfestivalen. Syftet var att skapa trygghet i kollektivtrafiken och i City, bland annat genom att anställa tidigare kriminella och därmed ge människor en andra chans.

Ett 30-tal personer har jobbat i projektet, som på senare tid inte fungerat felfritt. SL genomförde i våras en internrevision som totalt gav 12 observationer.

– Den visade på brister avseende drogtester och registerkontroll. Dessutom fanns personer som dömts under pågående anställning eller inte uppfyllt kravet på tre års straffrihet, säger Sara Catoni, vd på SL.

SL sökte efter sina upptäckter vägledning hos polisen.

– Svaret vi fick var avgörande. Polisen ger exempel på situationer när ungdomsvärdarna inte tagit avstånd från kriminella vänner och uppvisat kriminella värderingar, säger Sara Catoni.

Polisen har också beskrivit hur flera av de anställda dömts för saker som olovlig körning, våldsamt motstånd, narkotikabrott och dessutom arbetat i samma stadsdel där de tidigare varit kriminella.

Annons
Annons

I det dokument som undertecknats av polisinspektör Olof Bratthall som SvD tagit del av skriver polisen att det handlar om minst fem identifierade och grovt kriminella personer som varit anställda av Lugna Gatan utan att utföra något arbete.

– Det är ett smärtsamt men nödvändigt beslut att skilja Lugna Gatan från uppdraget, tillägger Sara Catoni.

Kontraktet, som skulle löpt ut i maj 2020, är värt cirka 18 miljoner kronor om året.

– Efter tidigare justeringar var vi nere på ungefär 14 miljoner, säger Sara Catoni.

Inte alla av Lugna Gatans värdar, som ska vara fyllda 20 år, i kollektivtrafiken har misskött sig.

– De kommer att kunna söka fortsatt anställning hos vår entreprenör Rapid säkerhet efter vandelsprövning (medborgerlig pålitlighet). Vi ska öka antalet trygghetsvärdar i trafiken, lovar Sara Catoni.

Hon får politiskt stöd i beslutet av SL:s ordförande, trafikregionrådet Kristoffer Tamsons (M):

– Det fanns inget annat val än att häva avtalet när det gång på gång kommer fram graverande uppgifter. Polisens utlåtande är också bland det tydligaste jag sett. Vi ska inte sponsra kriminella individer. Pengarna ska användas där de gör bättre nytta, säger Kristoffer Tamsons.

Lugna Gatan, varas namn är taget från Charlie Chaplins kortfilm från 1917, finns även i skolor, bostadsföretag och i stadsdelar.

Enligt sin hemsida ska deras unga värdar ”möta och inspirera andra unga att ändra livsbana och jobba för sina drömmar”.

SvD har sökt Navid Yousefi, driftchef på Lugna Gatan, som inte vill uttala sig till SvD.

Fryshuset skriver på sin hemsida: ”Med anledning av de allvarliga uppgifter som beslutet innehåller har vi beslutat att tillsätta en utredning. Därför vill vi inte uttala oss innan vi kan överblicka situationen ordentligt”.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons