Annons

Busskaos vid Slussen: ”Förseningar på en timme”

Den stränga kylan och halkan i Stockholmsområdet slog hårt mot kollektivtrafiken på måndagsmorgonen.

– Pendeltågstrafiken dras med kraftiga förseningar, berättar Henrik Palmér, pressinformatör på SL. Busskaos inträffade vid Slussen sedan en buss fastnat på uppfarten till Centralbron.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Snöröjning i Stockholm på söndagen.

Foto: Marko Säävälä/TT Bild 1 av 1

Snöröjning i Stockholm på söndagen.

Foto: Marko Säävälä/TT Bild 1 av 1
Snöröjning i Stockholm på söndagen.
Snöröjning i Stockholm på söndagen. Foto: Marko Säävälä/TT

Skiftningar i temperatur i kombination med snöfall kan påverka tågens växlar. Så inträffade under natten mot måndag då kvicksilvret på många håll kröp ner under minus 10 grader.

SL:s hemsida kunde vid 7-tiden på morgonen berätta om 21 störningar i pendeltågstrafiken.

– När snö hamnar i växlarna kan det bli problem, säger Henrik Palmér och uppmanar resenärerna att vara uppmärksamma på störningarna via hemsidan.

Inställda tåg förekommer på pendeltåg linje 44 mellan Bro/Kallhäll samt Älvsjö på grund av rådande väderlek. Mellan Bålsta och Nynäshamn förekommer förseningar på grund av ett växelfel i Skogås.

På sträckan Märsta/Uppsala-Södertälje förekommer både förseningar och inställda avgångar på grund av växelfel vid Upplands Väsby. Pendeltåg från Uppsala mot Södertälje Centrum stannar inte i Upplands Väsby.

Annons
Annons

Även Roslagsbanan står helt stilla efter ett växelfel vid Östra station.

– Ersättningstrafik är beställd, berättar Henrik Palmér.

Tunnelbanan ska däremot gå som normalt.

Busstrafiken hade hela 147 inrapporterade störningar vid 7-tiden på morgonen. Anledningarna varierar från vagnfel, halka och personalbrist.

Bussar från Nacka och Värmdö har upplevt ökade problem under morgontrafiken och dirigerades om till Skanstull istället för Slussen. Halkan var huvudskälet.

Uppretade resenärer i Nacka har hört av sig till SvD och vittnat om förbipasserande, fullsatta bussar utan möjlighet att kliva på. En resa från Sickla som enligt tidtabell tar cirka tio minuter tog nu cirka en timme.

– Det står stilla på Stadsgårdsleden, berättar Claes Keisu på SL:s presstjänst.

Operatören Keolis uppger att anledningen var att en buss fastnat på påfarten upp till Centralbron och därför helt korkat igen trafiken. Strax före klockan nio var bussen bortforslad och trafiken leddes åter tillbaka mot Slussen. Men busstrafiken österifrån in mot stan är cirka en timme försenad i genomsnitt.

Halkan har också ställt till det för flera innerstadsbussar. En buss fastnade till exempel på påfarten upp mot Kungsbron.

SJ har klarat vädrets makter bättre. De förseningar som finns under måndagen har hängt med som en följd av söndagens problem. Förseningarna är dock i många fall minst en timme.

Snabbtåget Arlanda Express uppges ha stora problem under måndagsmorgonen. Enligt företagets hemsida står samtliga tåg still på grund av tekniska problem. Vid 09.30-tiden ska trafiken ha upptagits igen.

Efter reklamen visas:
Snökaos råder i Sverige
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons