Annons

Slaget om HQ-miljarderna fortsätter i tingsrätten

Heta känslor och massor av pengar. På onsdag är det dags för finansmannen Mats Qviberg att förhöras i rätten. Den här gången inte i brottsmålet utan i det rekordstora skadeståndsmålet. Striden handlar om miljarderna som gick upp i rök då HQ bank kraschade.

Under strecket
Publicerad

Mats Qviberg under rättegången mot HQ 2016.

Foto: Lars Pehrson

Mats Qviberg

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Mats Qviberg under rättegången mot HQ 2016.

Foto: Lars Pehrson
Mats Qviberg under rättegången mot HQ 2016.
Mats Qviberg under rättegången mot HQ 2016. Foto: Lars Pehrson

Slaget om miljarderna efter HQ-kraschen fortsätter. Hittills har rättegången i Stockholms tingsrätt bara kommit till själva inledningen, trots att den pågått i över två månader. Alla måste få lägga fram sin sak, och noga förklara sin inställning.

På onsdag går rättegången in i en ny fas av förhör med de inblandade. Först ut, med start klockan 09.00, är frontfiguren och tidigare ordförande i HQ AB, Mats Qviberg. Själv ger han sken av att ta den gigantiska rättegången med lugn, nyligen hemkommen från skidsemester i Åre där han kunnat ”kopplat bort” rättegången. På SvD:s fråga vad han känner inför de kommande förhören brister han ut i skratt och svarar något kryptiskt:

– Om man gillar rostig taggtråd så måste man gilla ett förhör. Nej, jag har faktiskt inte funderat över det. Jag har varit i Åre och kopplat bort, säger han till SvD.

Annons
Annons

Mats Qviberg

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Har du verkligen kunnat koppla bort?

– Jag är ganska bra på sådant.

Någon ytterligare kommentar inför förhören blir det inte. Mats Qviberg hänvisar till sina advokater.

”Jag har erhållit instruktioner att inte kommunicera med pressen före det att Mats Qviberg hörs”, skriver Qvibergs advokat Ulf Stigare, i ett mejl.

Bakgrunden är HQ banks krasch 2010. Banken bedrev handel med optioner för egen del, men förlorade pengar. Optionsportföljen blev allt mindre värd. Under försommaren beslöt ledningen för banken att snabbt göra sig av med tradingverksamheten. Det gjorde att förlusterna blev enorma.

Den 30 augusti 2010 drog Finansinspektionen in tillståndet för HQ bank. Det gjorde att verksamheten upphörde i bankens egen regi. Carnegie tog över bankens kunder. Aktieägarnas investeringar blev i princip värdelösa.

Nu vill aktieägarna ha tillbaka sina pengar och har stämt den tidigare styrelsen, bolagets revisor och den förre ägaren Öresund AB på runt 3,2 miljarder kronor samt 600 miljoner kronor i vinster som aktieägarna menar delats ut felaktigt, plus ränta.

Mats Qviberg
Mats Qviberg Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Processen leds av processbolaget HQ AB, det som återstår av det forna HQ. Kort sagt tycker ”nya” HQ att den gamla styrelsen är ansvarig för det som hände när banken kraschade.

Annons
Annons

– De försöker sparka ifrån sig så gott det går och skyller på marknadsförhållanden i stället för sin egen dåliga ordning och värdering av tradingportföljen, säger Christer Sandberg, ordförande i HQ.

Men på de anklagades sida sitter en självsäker före detta HQ-ledning som inte håller med om beskrivningen.

– Vi är övertygade om att talan kommer att ogillas. Den gemensamma uppfattningen är att årsredovisningarna och värderingen av tradingportföljen varit korrekta. Det finns inga fel, och då ska talan ogillas redan på objektiva grunder, säger Peter Danowsky, advokat åt HQ:s tidigare styrelseledamot Curt Lönnström, och fortsätter:

– Alla är samstämmiga. Bekymren som uppkom 2010 kom som en chock. Det var en fullständig överraskning att det kunde bli sådana förluster. Det var inte värderingsproblem utan försäljningen, att man gjorde en närmast panikartad avveckling, som skapade de stora förlusterna.

Vem bär ansvaret för det i så fall?

– Det är en annan femma som inte prövas i det här målet, säger Peter Danowsky.

Rättegången kan ses som andra akten i HQ-följetongen som tas upp i tingsrätten. I våras hölls rättegång som handlade om den forna ledningen i banken begått något brott. Chefsåklagaren Martin Tidén menade att HQ:s tradingportfölj varit övervärderad och att ledningen varit medveten om det. Tidén yrkade på över två års fängelse för de fem åtalade: Mats Qviberg – ordförande i HQ AB, Stefan Dahlbo – ordförande i HQ Bank, vd Mikael König, revisorn Johan Dyrefors och ledamoten Curt Lönnström.

Alla fem friades från misstankarna. Åtalet ogillades redan på rent objektiva grunder, och vilket av bedömare beskrevs som ett kraftigt nederlag för åklagaren.

Huruvida den tidigare domen kan få betydelse för den nuvarande rättegången går isär mellan de olika parterna.

Mats Qviberg har tidigare sagt att han tänker stämma Finansinspektionen på miljardbelopp. Enligt honom drog myndigheten in tillståndet för HQ Bank på felaktiga grunder.

– Beslut i den frågan får avvakta tills efter den här rättegången, säger Ulf Stigare, en av Mats Qvibergs två advokater till SvD.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons