Foto: Emma-Sofia Olsson

Slår tillbaka i svekdebatten: ”Jag var tydligast av alla”

Om uppgörelsen med Stefan Löfven hade fallit skulle Jan Björklund ha varit beredd att släppa fram en M-KD-regering. Samtidigt slår Liberalernas ledare tillbaka mot alla kritiker som anklagar honom och partiet för svek.

– Jag var tydligast av alla partiledare, säger Jan Björklund.

Uppdaterad
Publicerad

Alliansens partiledare sitter leende tillsammans vid ett fikabord i vacker herrgårdsmiljö. Det är dagen efter valet och alla lägger ut samma bild i sociala medier. ”Möte med alliansledarna i dag. Siktet inställt på regeringsskifte”, skriver Jan Björklund på Instagram.

Men de är på okänd mark. Det ska visa sig att det inte finns någon gemensam plan b för när Alliansen är mindre än de rödgröna.

– Vi var helt medvetna om att vi hade olika ingångar. Det var ingen nyhet när valresultatet kom. I slutändan var ju valet digitalt. Ska man samarbeta med SD eller inte. Att ta stöd låter som att man kasserar in gratis röster, men det är en felaktig beskrivning, säger Jan Björklund i dag.

Pratade ni även om alternativet med en mindre M-ledd regering före valet?

– Nej, det spekulerades om det i medierna, men det var inget vi diskuterade. Ulf Kristersson sa flera gånger att det inte var aktuellt. Första gången det dök upp som ett alternativ från moderatledaren var efter valet.

Samtliga alliansledare lade samma bild från första mötet efter valet den 10 september 2018.
Samtliga alliansledare lade samma bild från första mötet efter valet den 10 september 2018. Foto: Liberalerna/Instagram

Fyra månader efter bilden på Instagram är Alliansen splittrad och Liberalerna och Centerpartiet samarbetar med Stefan Löfvens S-MP-regering. Jan Björklund vill inte svara på om han talat med Ulf Kristersson sedan han ringde M-ledaren efter partirådet för två veckor sedan.

Annons

Liberalernas ledare sitter bakåtlutad i en fåtölj i sitt relativt nya arbetsrum i kvarteret Cephalus i Gamla stan där partikansliet befinner sig under riksdagens renoveringskaos. Hur ser egentligen det gemensamma politiska projektet ut med Socialdemokraterna – som sitter i samma hus? Förra veckan sa C-ledaren Annie Lööf att något sådant projekt inte finns, men Jan Björklund har sin syn:

– Att vi inför en annalkande lågkonjunktur behöver göra dynamiska reformer i ekonomin, liberalisera arbetsrätt, sänka skatter på jobb och företag och liberalisera bostadsmarknaden. Sedan handlar det om integrationsproblemet, att återupprätta rättssamhället, satsa på svenska språket och enklare jobb för nyanlända.

Jan Björklund (L).
Jan Björklund (L). Foto: Emma-Sofia Olsson

Jag kunde märka hur Moderaterna i sina ställningstagande och sitt agerande drog åt ett annat håll.

Annons

Svekdebatten mot Centerpartiet och Liberalerna är hård från besvikna borgerliga väljare på högerkanten. Samtidigt har Jan Björklund bäddat för en allianskris länge. Redan efter M-ledaren Anna Kinberg Batras SD-utspel 2017 inledde han en förankringsturné för att förbereda sitt parti på ett blocköverskridande samarbete.

Även att bara delar av Alliansen skulle gå över gränsen fanns med i diskussionerna?

– Ja, det gick inte att utesluta, men jag hade till det yttersta hoppats att vi skulle kunna hålla samman Alliansen. Jag kunde märka hur Moderaterna i sina ställningstagande och sitt agerande drog åt ett annat håll, säger Jan Björklund.

– Det var en sistahandslösning. Men jag uteslöt det ju inte heller, så av alla partiledarna var jag tydligast med att detta skulle kunna inträffa.

Trodde du på allvar på lösningen att Alliansen skulle få till ett samarbete med S eller MP?

– Ja, MP var kanske ännu mer realistiskt än S. Sedan ska man säga att det här med S och M fungerar ju i Tyskland, eller i alla fall så har det uppstått en sådan situation och i Finland är det inte ovanligt. Men det fanns inget intresse från moderat sida.

Annons

Övervägde du själv att en M-KD-regering skulle kunna vara ett verkligt alternativ?

– Det var inte mitt förstahandsalternativ. Men ett blocköverskridande samarbete kanske inte hade fungerat. Centern skulle ha kunnat säga nej, eller så skulle S inte ha varit beredda att överhuvudtaget gå oss till mötes. Visst fanns det med som ett alternativ, men jag var ändå inriktad på att vi behövde söka förankring över blockgränsen, säger Jan Björklund.

Om exempelvis Sjöstedt hade sagt nej, hade det då kunnat bli aktuellt att släppa fram en mindre M-regering?

– Det bedömer jag.

Sett i backspegeln – hade Ulf Kristersson kunnat agera på ett annorlunda sätt?

– Ja, det är klart. Går man tillbaka till Kinberg Batras utspel (2017 om att samtala med SD) så var det ju avgörande. Och Kristersson fullföljde ju det i princip, säger Jan Björklund.

Anna Kinberg Batra , när hon i januari 2017 öppnade för att fälla regeringen  om Sverigedemokraterna skulle ge sitt stöd åt en gemensam alliansbudget.
Anna Kinberg Batra , när hon i januari 2017 öppnade för att fälla regeringen om Sverigedemokraterna skulle ge sitt stöd åt en gemensam alliansbudget. Foto: Henrik Montgomery/TT
Annons

Nästan hälften av Liberalernas riksdagsgrupp, inklusive Björklunds finansministerkandidat Mats Persson, gick öppet emot sin partiledare och ville i stället släppa fram Ulf Kristersson. När Liberalernas tv-sända partiråd var över tackade Björklund sina interna motståndare för ”en saklig och god ton” och en god ansvarskänsla” för partiet.

Men under en period fylldes tidningarna av artiklar med anonyma källor som underminerade Björklunds ställning genom att ifrågasätta hans linje. Frågan om L-ledaren kände sig lika storsint då.

– En partiledning tycker alltid att det är skönt när alla är eniga. Precis när debatten och striden pågår kan ett parti naturligtvis ta skada, det tror jag vi har gjort i opinionen. Men efteråt tror jag vi tjänar på att debatten fördes så öppet.

Har du kontroll över ditt parti?

– Om alla i ett parti tycker precis som ledningen kan man kalla det kontroll, men när det finns olika uppfattningar måste de få debatteras.

Jan Björklund säger att det inte är aktuellt att byta ut någon talesperson från partiet som varit emot hans linje. Det gäller även den ekonomisk-politiske talespersonen Mats Persson. Han fick inte vara med och förhandla med S, men kommer att få göra det i framtiden.

– Ja, det utgår jag ifrån. Jag har fullt förtroende för Mats Persson.

I höst är det landsmöte för Liberalerna. Jan Björklund ger inga klara besked om sin egen framtid som partiledare.

– Jag tycker att det är jättekul. Sedan har jag suttit i tolv år så jag får återkomma till det.

Hade du kunnat sitta kvar om din linje förlorat?

– Det är klart att en partiledare som förlorar en sådan fråga, förlorar auktoritet i sitt parti. Men det beror på omständigheterna, hade andra partier blockerat hade det varit en annan sak.

Även om partiledningen för M och KD närmar sig – går det att reparera känslan av svek hos gräsrötterna hos partierna?

– Ja, det är jag övertygad om. Ser man på Alliansen över några årtionden så har man glidit isär och sedan kommit samman igen. Det handlar om kärnkraftsverk och Öresundsbroar och Ny demokrati på 1990-talet. Det hänger nu inte minst på hur Moderaterna agerar i den här situationen.

Efter reklamen visas:
Anser Björklund att Alliansen lever?

Samtliga alliansledare lade samma bild från första mötet efter valet den 10 september 2018.

Foto: Liberalerna/Instagram

Jan Björklund (L).

Foto: Emma-Sofia Olsson

Anna Kinberg Batra , när hon i januari 2017 öppnade för att fälla regeringen om Sverigedemokraterna skulle ge sitt stöd åt en gemensam alliansbudget.

Foto: Henrik Montgomery/TT