Annons

Slopa antiken – tabu i Tyskland

Skola Frieburg, södra Tyskland.
Skola Frieburg, södra Tyskland. Foto: Philipp von Ditfurth/AP

”Som att hugga av fötterna.” Tysklands historielärare dömer ut Skolverkets antikförslag som ett ”no go” – ett fullständigt omöjligt förslag som inte skulle ha en chans kunna genomföras.

Under strecket
Publicerad

BONN I Tyskland har svenska Skolverkets förslag noterats med bestörtning, åtminstone i den tyska lärarkåren.

– Visst är historieundervisningen hårt pressad också i Tyskland, säger Niko Lamprecht, vice ordförande för de tyska historielärarnas förbund och rektor vid ett gymnasium i Sydtyskland.

Men ingen här skulle komma på idén att slopa antiken.

– Det är en sak som är tabu!

Däremot finns det en tendens till att ersätta historieundervisning med ämnen som politik och ekonomi. Trenden går också mot att prioritera 1900-talet fram till nutiden.

– Men alla tyska skolelever kommer i kontakt med antiken. För första gången i årskurs sex eller sju och sedan en andra gång i årskurs tio eller elva, då kunskaperna fräschas upp och fördjupas. I snitt tvp timmar i veckan.

Argumentet att man mycket väl kan gå genom livet utan att veta något om den grekiska demokratin eller var vetorätten kommer ifrån tycker Niko Lamprecht är för enkelt.

– Visst kan man googla. Men då saknar man all verklig förståelse för varifrån vi kommer.

– Det är som att hugga av fötterna och tro att man ska kunna gå. Eller som att kapa rötterna på ett träd och tro att det ska överleva, säger Niko Lamprecht till SvD.

Pressen på historieundervisningen i Tyskland har på flera håll lett till ilska reaktioner i lärarkåren. Historielärarna i Tysklands största delstat Nordrhein-Westfalen, med 18 miljoner invånare, startade tidigare i år en petition och ett uppror i sociala nätverk mot planer på att minska antalet historietimmar. Förslaget har nu dragits tillbaka.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons