Annons

Werlabs slutar testa antikroppar i Stockholm

Antikroppstest genomförs genom blodprov. Arkivbild.
Antikroppstest genomförs genom blodprov. Arkivbild. Foto: Jessica Gow/TT

Region Stockholms 100 000 upphandlade antikroppstester är slut och avtalet kommer inte att förlängas. I stället inleder regionen ett samarbete med en ny aktör. Testerna kommer att vara fortsatt kostnadsfria.

Under strecket
Publicerad

Förra tisdagen utförde företaget Werlabs det sista av de 100 000 antikroppstester som regionen köpt av dem. Från och med den 20 juli kommer företaget inte längre att testa personer i Stockholm för antikroppar mot covid-19.

I ett mejl till SvD skriver Claes Ruth, chef för Karolinska universitetslaboratoriet och ansvarig för provtagningen för covid-19 i region Stockholm, att regionen fortfarande kommer att erbjuda fri och storskalig testning.

”Region Stockholm fortsätter att erbjuda fri och storskalig testning och det läggs kontinuerligt ut nya bokningsbara tider. På kort tid har vi kommit upp i stora volymer tack vare avtal med flera privata aktörer inom testning och analyserande labb” skriver han.

Avtalet med Werlabs går ut den 20 juli och kommer då att ersättas av andra leverantörer. Under fyra veckor har företaget stått för en majoritet av testerna i regionen.

”Regionen säkerställer en process för så god tillgänglighet som möjligt både vad det gäller volym och regional spridning för provtagningsställen inom länet, därför sker nu provtagning på över 80 platser inom regionen på egna provtagningsställen och i samarbete med flera privata aktörer” skriver Claes Ruth i ett mejl till SvD.

Annons
Annons

Bland annat samarbetar man nu med företag som Doktor.se, Kry, Synlab och Unilabs. De kostnadsfria testerna går fortsatt att boka via Vårdguiden 1177.

"Tack vare Region Stockholms egen kapacitet och nya samarbeten med privata provtagande vårdgivare så ökade antalet prover samma vecka och det förväntas öka ytterligare under denna och nästa vecka" skriver Ruth.

Enligt Werlabs vd Henrik Forsberg ingick företaget en upphandling med regionen på 550 kronor per test, det vill säga nästan 55 miljoner kronor för 100 000 tester.

– Nu när vi inte har någon förlängning av avtalet på plats, samtidigt som vi måste ha kostnadstäckning, har vi inte möjlighet att hålla verksamheten öppen, säger Henrik Forsberg till TT.

Sedan den 15 juni är kostnadsfri provtagning för såväl misstänkt pågående sjukdom, som misstänkt genomgången covid-19, öppen för alla invånare i Stockholms län.

Antikroppstester kan genomföras av allmänheten även i andra regioner i Sverige, men för en kostnad. I region Sörmland går ett antikroppstest att genomföra för en avgift på 470 kronor medan den i Västra Götalandsregionen väntas bli 160 kronor för allmänheten när testningen skalats upp ordentligt i september.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons