Annons

Linda Bakkman:Sluta prata om trend – ”vego” är nya normala

Tofu kan ersätta kött, menar Linda Bakkman. Vegorörelsen har fått ett nytt affischnamn i Arnold Schwarzenegger.  Illustration: Thomas Molén
Tofu kan ersätta kött, menar Linda Bakkman. Vegorörelsen har fått ett nytt affischnamn i Arnold Schwarzenegger. Illustration: Thomas Molén Foto: TT

Havredrycken fortsätter sitt segertåg, Ikea utvecklar vegetariska köttbullar och en pro-vegansk dokumentär gör succé på Netflix. Har ”vegotrenden” gått in i en intensivare fas, eller pågår det en revolution?

Under strecket
Publicerad

Att välja det vegetariska alternativet på lunchmenyn har på några år gått från en radikal handling till något de flesta av oss gör i olika utsträckning. I dag är det snarare den som av hävd och tradition kräver kött till samtliga måltider som sticker ut. Sannolikt beror attitydförändringen till stor del på all ny kunskap – om miljökonsekvenser, hälsa och djurhållning – men också på ett ökat utbud av vegetariska produkter.

Vego handlar inte längre bara om baljväxter, grönsaker och energifattig sallad. Tofu, tempeh, quorn och seitan – försäljningen av vegoprodukter ökar lavinartat. Ica har i princip fördubblat försäljningen av flera produkter på bara ett år och lanserar under 2019 inte färre än 50 egna varor inom det vegetariska sortimentet. Per Strömberg, vd för matvarujätten, spår i en intervju med SvD att om dagens tillväxt håller i sig så är vegosegmentet 2025 lika stort som kyckling. År 2030 är det i nivå med köttet.

Även Axfood och Coop satsar stort för att möta efterfrågan på vegetariska alternativ och hamburgerkedjan Max har på tre år tiofaldigat försäljningen av sina vegetariska burgare.

Annons
Annons

Ändå lever många fördomar kvar. En vanlig missuppfattning som jag stöter på är att det inte skulle gå att kombinera hård träning med en vegetarisk eller vegansk livsstil. Den myten har jag slagit hål på flera gånger, dels här i Näringsfysiologen och dels som medförfattare till en bok i ämnet. En växtbaserad kost innebär både möjligheter och utmaningar, det är viktigt att vara tydlig med båda. Men med rätt kunskap behöver det inte finnas något mellan motsatsförhållande mellan att äta vegokost och att vara mätt och stark.

I dokumentären ”The Game Changers” söker före detta UFC-idrottaren James Wilks efter ”den perfekta kosten för att främja mänsklig prestationsförmåga och hälsa”. Att äta veganskt påstås i filmen vara förknippat med omfattande hälso- och prestationsvinster. Med affischnamn som Jackie Chan, Arnold Schwarzenegger och James Cameron har ”The Game Changers” snabbt blivit populär på Itunes och Netflix – men också hårt kritiserad.

Att vi på befolkningsnivå bör öka vårt intag av vegetabilier som baljväxter, grönsaker, rotfrukter, frukt, frön och nötter råder det inget tvivel om. Generellt är växtbaserad kost rik på vitaminer, mineraler, antioxidanter, fytokemikalier och fibrer samtidigt som den innebär ett begränsat intag av mättat fett och kalorier. På befolkningsnivå associeras det med minskad risk för övervikt, fetma, hjärt- och kärlsjukdom, diabetes typ 2 och vissa cancerformer.

Men att kategoriskt hävda att vegansk kosthållning innebär bättre hälsa och att kött är ohälsosamt finns det helt enkelt inte stöd för i den samlade vetenskapen. Ännu mindre belägg finns det för att påstå att den ”perfekta kosten” för att maximera vår prestationsförmåga är att helt utesluta animalier. Baserat på den forskning som finns på området – där man tittar på styrka, uthållighet och immunförsvar – kan växtbaserad kost vare sig påstås förbättra eller försämra prestationen.

Som tur är behöver vi inte välja det ena eller det andra. Vi måste inte definiera oss som veganer eller vegetarianer för att dra ner på vår köttkonsumtion.

Bra eller dålig kosthållning, ur ett hälso- och prestationsperspektiv, definieras inte av närvaron eller frånvaron av animalier. Och ur hållbarhetshänseende blir effekten större om vi alla minskar mängden mat från djurriket än om ett fåtal av oss blir renlärliga veganer.

Utvecklingen vi sett i västvärlden de senaste åren är sannolikt bara början. Begrepp som ”vegotrenden” känns allt mer utdaterade – trender är i regel övergående. Ingenting talar längre för att skiftet mot mer vegetabilier och mindre animalier är en fluga som kommer att passera. Snarare går vi mot ett nytt normaltillstånd.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons