SvD Perfect Guide
Annons
Krönika

Hugo Rehnberg:Sluta tjata om medelålderskrisen

Text: Hugo Rehnberg - 30 april 2020

Sitter på jobbet när mobilen vibrerar. Mess från Magnus. Ingen text, bara ett foto på min 48-årige vän som lutar sig mot en silverfärgad Harley Davidson i pilotbrillor och skinnjacka. Herregud, han ber om det, tänker jag, och svarar: ”Vad gulligt, medelålderskrisen rullade in.”

Sedan drabbas jag omedelbart av dåligt samvete. Bågen är nyköpt och Magnus är förmodligen jättestolt. Och så grusar jag glädjen med min översittar-cynism. Han är göteborgare också, vilket gör honom sämre rustad för att hantera den råa men hjärtliga tonen. På andra sidan Sverige bygger inte manliga vänskaper på konstant häcklande.

Framför allt borde jag inte tjata om medelålderskrisen. 

Det händer något inombords i det ögonblick då du inser att samtliga idrottsstjärnor är yngre än du själv. Det är vemodigt att tvingas erkänna att det aldrig kommer hänga en OS-medalj runt halsen. När håret börjar växa snabbare i öronen än på hjässan går det inte att fortsätta med självbedrägeriet. Det är bara att acceptera: alla drömmar kommer inte att infrias. Du kommer aldrig att dejta Monica Bellucci och spiselkransen lär med största sannolikhet aldrig prydas av en Oscarstatyett. 

Annons
Annons

Vetskapen att du sannolikt har mer tid bakom än framför dig får dessutom klockan att slå snabbare. Mycket snabbare. 

Sammantaget skapar dessa insikter ett mörker. Det finns något som kallas lyckokurvan som baseras på data från 132 länder. Från de tidiga tonåren sjunker vår livstillfredsställelse sakta men säkert. Strax före 50 är den som allra lägst, för att därefter peka svagt uppåt igen. 

Med tanke på denna vetenskapligt belagda lyckodipp ska 48-åringar givetvis få unna sig små livsbejakelser utan att någon skambelägger dem. 

Jag skäms över mitt syrliga sms, min småsinthet. Om min vän känner för att flytta till ett indiskt ashram, byta namn, färga håret rött eller bli ihop med en översexuell 21-åring ska han givetvis få göra det utan att jag lägger mig i.

Den brittiska skådespelerskan Dame Judi Dench gjorde för övrigt sin första tatuering vid 81 års ålder. På hennes högra vrist står det numera ”Carpe Diem”. Helt oironiskt.

Jag tar fram mobilen och messar Magnus. ”YOLO! Älskar dig!”

Hugo Rehnberg är aktuell med boken I huvudet på Hugo.

Annons