Annons

Anna Norström:Sluta tramsa vid julbordet, svenskar – följ världstrenden

Att ta hem ett grishuvud är ett sätt att bidra till att minska matsvinnet, ett annat är att ta mindre mat. Krogarnas julbord krymper i skala, är inte längre bara för företag och ger mer plats åt de gröna rätterna.

Publicerad
SvD:s Anna Norström ser flera tydliga julbordstrender 2018, och en världstrend som fler svenskar borde följa – att be om en doggy bag. Själv fick hon med sig ett grishuvud hem efter att ha drabbats av ”buffédjävulen”.
SvD:s Anna Norström ser flera tydliga julbordstrender 2018, och en världstrend som fler svenskar borde följa – att be om en doggy bag. Själv fick hon med sig ett grishuvud hem efter att ha drabbats av ”buffédjävulen”. Foto: Leif R Jansson/TT

Ett grishuvud i frysen. Jag tänkte att det skulle få bli tacos. Det låg kvar genom flera middagsbjudningar men var ändå en främmande påminnelse om julen när det äntligen serverades med sombrero på en middag med mexikansk tema i slutet av augusti.

Ett och ett halvt julbordsår senare.

Varför hade jag ett grishuvud i frysen? Det var ett bevis på att jag hade ”ätit med ögonen”. Ni vet, när buffédjävulen drabbat en. Ovanpå detta hade vi dessutom köpt plusmenyn i form av ett griljerat grishuvud. Det var ju ändå jul. Det skulle firas lite extra. För vi gillar att fira jul. Eller vänta, äta jul är ju vad det handlar om.

Annons

Många så kallade ”Stockholmsvegetarianer” verkar ta paus under just julborden.

December är krogarnas absolut bästa månad på hela året. Redan nu börjar det bli fullbokat på stans julbord. Och det är inte bara företagen som vill bjuda sina anställda. En tydlig trend inom julbordsätandet är att det numer lockar kompisgäng, familjer och till och med dejter. Det märks också hos de restauranger som väljer att inte servera julbord men ändå har någon slags julmeny.

En annan tydlig trend är att de gröna rätterna fått ett uppsving på julborden. Och de är mer innovativa än bara vanlig röd och grön kål. Samtidigt verkar de svenska julbordsätarna ändå värna om sina traditioner. Framförallt när det kommer till skinkan. Restaurang Lux har vågat vägra skinka i många år. ”Gäster har kommit hit och blivit förskräckta”, berättar kocken Henrik Norström och säger att skinka från Nibble kommer att serveras i år. En annan kock berättar att många så kallade ”Stockholmsvegetarianer” verkar ta paus under just julborden.

Vi konsumerar 9 miljarder kronor på julmat. Men enligt siffror från Konsumentföreningen slänger vi 12 procent mer mat under jul än under resten av året.

Vad som är bra är att allt fler restauranger tar ansvar för att hålla nere svinnet. De funderar över julbordets struktur. Köttbullarna som alla äter i snitt minst tre stycken av, enligt Riksarkivets kökschef, får till exempel inte stå först. Då är det risk att man lassar på för många. Man kan också laborera med att göra dem mindre, för enligt julbordsexperter har storleken ingen betydelse – folk kommer att i snitt äta tre stycken ändå.

Varje år slänger varje svensk i snitt 19 kilo fullt ätbar mat enligt Livsmedelsverket. Det tål att tänka på.

De restauranger som SvD tipsar om nämner alla att de valt mindre tallrikar för att gästerna ska lägga upp mindre mat, och att uppläggningsfaten också är i mindre storlek. Hellre fyller man på dem oftare. Två bra tips som går att ta med till julbordet därhemma.

Men även kroggäster bör ta sitt ansvar för matsvinnet. Ett sätt är att bli bättre på doggy bag. Att våga be restaurangen om en liten låda om man har fullt ätduglig mat kvar på tallriken. Det sitter långt inne för oss svenskar, vi liksom skäms – ”ska de tro att vi inte har råd med mat?” Vilket är rentav trams. I världsstäder som Los Angeles och Shanghai är det här en självklarhet. Och många restauranger har på senare år utvecklat smarta små boxar att ta med maten i. Jag menar, det är inte rimligt att en standardportion ska passa alla. Jag har till exempel alltid svårt att avsluta hela måltiden om jag beställer en köttbit på krogen.

Varje år slänger varje svensk i snitt 19 kilo fullt ätbar mat enligt Livsmedelsverket. Det tål att tänka på. Då har jag hellre ett grishuvud i frysen än lägger det i soppåsen.

Annons
Annons

SvD:s Anna Norström ser flera tydliga julbordstrender 2018, och en världstrend som fler svenskar borde följa – att be om en doggy bag. Själv fick hon med sig ett grishuvud hem efter att ha drabbats av ”buffédjävulen”.

Foto: Leif R Jansson/TT Bild 1 av 1
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons