Annons

Åklagaren yrkar på livstids fängelse: Ingen tvekan

Det råder ingen tvekan om att det är 35-åringen som är skyldig till mordet på Lisa Holm anser åklagaren som yrkar på livstids fängelse och utvisning.
Försvarsadvokaten anser att 35-åringen är dömd på förhand och borde försättas på fri fot.

Under strecket
TT
Publicerad
"Ett sista halmstrå"ljsp.lwcdn.com

– Vad gäller huvudfrågan om det är 35-åringen som är gärningsman är svaret otvetydigt ja, säger åklagaren Lars-Göran Wennerholm under sin slutplädering.

– Jag anser att han ska dömas till livstids fängelse.

Den åtalade satt helt lugnt i stolen utan att visa några synbara reaktioner när åklagaren pratade.

Försvarsadvokaten Inger Rönnbäck framhåller i sin slutplädering att 35-åringen har nekat i alla förhör. Hon ber rätten att tänka på att inte ta hänsyn till mediernas skriverier, som hon anser har dömt 35-åringen på förhand.

– Köper man massmedias bild skulle man inte behöva er. Det vore ju skrämmande, säger advokaten.

Hon framhåller vidare en rad situationer där hon anser att det åtalade skulle ha agerat annorlunda om han var skyldig.

Annons
Annons

– Vi yrkar på att han frias och försätts på fri fot, säger advokat Rönnbäck, som anser att det inte är ställt bortom allt rimligt tvivel att han är gärningsmannen.

Åklagaren anser att det finns flera försvårande omständigheter i fallet som gör att straffet ska vara livstid och yrkar på att mannen utvisas efter avtjänat straff.

Han underkänner även 35-åringens hustrus försök att ge honom alibi genom att lämna uppgifter om vilka tider hennes man ska ha varit hemma den aktuella dagen.

– I dagens förhör kom ytterligare tidsangivelser som inte stämmer med uppgifter som lämnats i tidigare förhör. Jag vill betona att hon är beroende av sin man. Jag anser att hennes uppgifter inte tillför målet något.

Frun har suttit i nio förhör under utredningen, men hon har tidigare sagt att hon inte vill vittna vid rättegången. Inför rättegångens sista dag ändrade hon sig plötsligt.

– Jag vet att han var hemma även om vittnen säger att han inte var hemma, sade hon i telefon i rätten.

På frågan från åklagaren om varför hon har ändrade sig och ville vittna svarade hustrun "därför att jag tror på min man".

Dna-fynden på Lisa Holms kläder går inte att prata bort med otur och slump, anser målsägandebiträdet Tore Brandtler.

– Nä, nu överger vi det här med otur och slump. Nu vet vi att han har varit där med sina fingrar, säger Tore Brandtler i slutpläderingen.

Försvaret å sin sida anser att 35-åringens dna kan ha hamnat på Lisa Holms kläder via någon annan. Att hans dna inte finns på hennes kropp, det snöre hon hade runt halsen eller i bilen anser advokaten är märkligt.

Annons
Annons

– Vi menar att det dna som finns där har kommit från arbetsplatsen. Han har skadat sig ibland. Där inne i ladan är det också fuktigt och flickan kan ha kommit emot hans dna när hon har hanterats där inne, säger advokat Rönnbäck.

Försvararsidan avstod helt från att ställa några frågor till hustrun. Tore Brandtler tycker det var förvånande att frun överhuvudtaget valde att vittna.

– Jag ser det som ett sista halmstrå. Det är ju hennes man det handlar om. Han riskerar livstid och hon är dessutom beroende för sin försörjning av honom. Att hon då försöker är inte konstigt. Det kostar ju ingenting. Hon avlägger ingen ed. Hon får ljuga hur mycket hon vill egentligen, säger han.

Rättegången startade i onsdags, bara några dagar efter att åtalet väckts. Fyra späckade rättegångsdagar, som har innefattat syn på brottsplatsen på Kinnekulle och en rad vittnen, tros få sitt slut på tisdagen.

Den mordåtalade har fått svara på ett antal frågor, bland annat om hur han har upplevt polisutredningen.

– Jag var anklagad från allra första dagen när jag greps. Jag anklagades för att vara mördaren, sade 35-åringen.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons