Annons

Slutrest för Bromander – statssekreteraren avgår

Statssekreteraren Erik Bromander, infrastrukturminister Anna Johanssons närmaste man, lämnar sin tjänst efter avslöjandena om hans vidlyftiga resande, rapporterar Dagens Nyheter på onsdagen. Nu lovar han att betala tillbaka "varenda krona".

Under strecket
TT
Publicerad

"Genomgången av mina resor som jag själv begärt – visar att det finns några felaktigheter. Det ber jag om ursäkt för. Självklart kommer jag att göra rätt för mig och betala tillbaka varenda krona", säger han i ett skriftligt uttalande från regeringen.

Bromander konstaterar att hans agerande påverkat förtroendet mellan honom och Anna Johansson, som säger att hon "måste känna ett 100-procentigt förtroende" för sin statssekreterare.

– I den situation som är nu uppstått så kan jag inte det. Då finns ingen annan utväg än att han får lämna sin tjänst, säger hon till DN.

Sedan Erik Bromnader tillträdde jobbet som statssekreterare efter valet hösten 2014 har han åkt på minst 27 utlandsbesök för sammanlagt cirka 829 000 kronor.

Erik Bromander har själv sagt att "rätt bedömningar görs i samband med bokningen av mina resor". Men Anna Johansson håller inte med.

– Reglerna har sannolikt inte följts till hundra procent. Det är olyckligt att det här har kommit upp och att det har skett saker som inte är i enlighet med regelverket, sade Johansson till DN i tisdags.

Tomas Dahlman, avdelningschef vid näringsdepartementet, hävdar dock att Bromander har "rest ovanligt mycket" och att tjänstemän på departementet reagerat på de många resorna.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons