Annons

Större seger än väntat för Macron: ”Ett nytt kapitel”

Emmanuel Macron tillsammans med sin fru Brigitte utanför Louvren
Emmanuel Macron tillsammans med sin fru Brigitte utanför Louvren Foto: Thibault Camus/AP

Emmanuel Macron lovar att som president bekämpa den splittring som underminerar Frankrike.

Macron fick till slut 66 procent av rösterna i det franska presidentvalet, mot Marine Le Pens 34 procent.

Valsegern är den största sedan Marine Le Pens pappa krossades av Chirac. Men en tredjedel av de franska väljarna avstod att välja mellan de båda kandidaterna.

Under strecket
TT
Uppdaterad
Publicerad

Trots det stora nederlaget fick Marine Le Pen nästan dubbelt så starkt stöd jämfört med sin far 2002.

Foto: Michel Euler/APBild 1 av 3

Emmanuel Macron möter valdeltagare efter att han har lämnat röstlokalen.

Foto: Christophe Ena/APBild 2 av 3

Marine Le Pen gör sig redo för att rösta.

Foto: Francois Mori/APBild 3 av 3

Trots det stora nederlaget fick Marine Le Pen nästan dubbelt så starkt stöd jämfört med sin far 2002.

Foto: Michel Euler/APBild 1 av 3

Emmanuel Macron möter valdeltagare efter att han har lämnat röstlokalen.

Foto: Christophe Ena/APBild 2 av 3

Marine Le Pen gör sig redo för att rösta.

Foto: Francois Mori/APBild 3 av 3
Efter reklamen visas:
Valskolk och jubel
1/2

Trots det stora nederlaget fick Marine Le Pen nästan dubbelt så starkt stöd jämfört med sin far 2002.

Foto: Michel Euler/AP
2/2

Emmanuel Macron möter valdeltagare efter att han har lämnat röstlokalen.

Foto: Christophe Ena/AP

– Ett nytt kapitel i vår långa historia startar i kväll. Jag vill att det ska handla om hopp och förnyat förtroende, säger Macron till nyhetsbyrån AFP efter segerbeskedet.

Hade det funnits ett tak över Louvrens innergård, där anhängare till Macron har samlats för en valvaka, hade det spräckts. Jublet är enormt, rapporterade TT:s utsände i Paris efter att den första valprognosen blivit offentlig klockan 20.

– Såvitt jag kan se är det den största segermarginalen sedan Jacques Chirac vann över Marine Le Pens pappa Jean-Marie Le Pen, säger Marie Demker, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet och kunnig om fransk politik.

Mittenliberale Macrons seger med 66 procent av rösterna var mer än vad opinionsmätningarna förutspått. Flera undersökningar före valet hamnade på en differens på 20 procentenheter mellan kandidaterna.

Högernationalistiska Marine Le Pens anhängare hade hoppats på större framgångar, men hon fick ändå nära dubbelt så hög andel av väljarna jämfört med vad hennes pappa fick 2002.

Marine Le Pen gör sig redo för att rösta.
Marine Le Pen gör sig redo för att rösta. Foto: Francois Mori/AP
Annons
Annons

I ett segertal inför den jublande folkmassan vid Louvren lovar Macron att försvara republiken och uppmanar det franska folket att hindra Le Pen från att få inflytande.

– Jag kommer att göra allt för att säkerställa att de (väljarna) inte kommer att känna sig nödgade att rösta på extrema, säger Macron.

I ett tidigare tv-sänt tal betonade valvinnaren att han är medveten om den "ilska, det tvivel och den oro" som finns i Frankrike.

I ett telefonsamtal mellan de båda presidentkandidaterna strax innan den första valprognosen offentliggjordes erkände sig Marine Le Pen besegrad och önskade den blivande presidenten Macron framgång inför "de enorma utmaningar" som väntar.

– Presidentvalen i Frankrike har alltid varit en kamp mellan vänster och höger och har ofta varit ganska tajta. Det har varit typiskt att man har växlat mellan blocken, som har varit jämnstarka. Här ser man tydligt att det är en helt annan konfliktdimension som kommer in, säger Marie Demker.

– Vi har gått från vänster mot höger till liberal mot auktoritär. Genom att det blev den dimensionen vill Marine Le Pen få spinn på att hon är den nya oppositionen, säger Marie Demker och tillägger att Le Pen nu vill mobilisera inför de kommande parlamentsvalen för att ge den nye presidenten en svår tid i parlamentet.

Efter att ha erkänt sitt nederlag talade Marine Le Pen till anhängare om att hennes parti måste "startas om".

– Nationella fronten. . .måste gå igenom en djup förnyelse för att kunna fånga det historiska tillfället och möta förväntningarna hos det franska folket, säger hon.

Strax över 25 procent av väljarna gick inte alls och röstade, den högsta siffran för valskolk sedan presidentvalet 1969.

Annons
Annons

Tillsammans med ogiltiga och blanka röster innebär det att en tredjedel av väljarna inte gjorde något val mellan de båda presidentkandidaterna i den andra valomgången på söndagen.

– Det är verkligen många för att vara ett presidentval, säger Anne Jadot, professor i statsvetenskap vid universitetet i Lorraine.

Valdeltagandet var dessutom lägre i andra valomgången än i den första.

– Att vi hade ett högernationalistiskt alternativ i andra rundan gjorde inte att väljarna mobiliserade, till skillnad mot vad som skedde 2002, säger Jadot.

Hon syftar på valet då väljare med diverse politiska inriktningar gick samman för att stoppa Marine Le Pens pappa Jean-Marie Le Pen genom att stötta hans motståndare Jacques Chirac.

Den gången valde 20 procent av väljarna att stanna hemma.

Den här gången var det mer väntat att Marine Le Pen skulle gå vidare till andra omgången, enligt Jadot, vilket gjorde att färre gick samman i protest mot henne.

I gråvädret utanför en vallokal i Paris 15:e arrondissement möter TT väljaren Gael, som bara vill uppge sitt förnamn.

– Jag har röstat, jag avstod inte, understryker hon.

Gael säger att det egentligen bara fanns ett namn, Macron, att välja. Men hennes röst var utan större entusiasm.

Emmanuel Macron tillträder vid en ceremoni i Elyséepalatset senast den 15 maj och i juni väntar val till parlamentet – ett mycket viktigt val för den nyvalde presidenten. I de valen, den 11 och 18 juni, avgörs om Macron kan få parlamentarisk majoritet som stödjer hans politik.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons