Annons

Små skolbarn oroar sig för rasten

Vart fjärde barn, från förskoleklass upp till årskurs tre, är rädda för att bli ensamma på rasten. Det visar en ny kartläggning från Friends, en organisation mot mobbning, rapporterar Sveriges Radios Ekot.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Foto: Hasse Holmberg / TTBild 1 av 1
Foto: Hasse Holmberg / TTBild 1 av 1
Foto: Hasse Holmberg / TT

För första gången har Friends kartlagt de allra yngsta skolbarnens röster om mobbning. Drygt 13 000 barn har fått svara på frågor om trygghet, trivsel och kränkningar i vardagen. Frågorna har utformats så att barnen kan lyssna på dem och klicka på bilder för att svara.

40 procent av barnen svarade att de har känt sig otrygga någonstans i skolan, framför allt på toaletten, på skolgården och i omklädningsrummet. 25 procent av barnen är oroliga för att bli ensamma på rasten.

Friends generalsekreterare Lars Arrhenius säger till Ekot att han tror att många vuxna ser mobbing mellan små barn som tjafs, något man inte måste ta på så stort allvar.

– Det är svårare att prata om mobbning när det gäller de yngre barnen, för det finns en sorts acceptans för att det kan vara lite bråkigt och stökigt. Men med en sådan inställning är risken att man missar de barn som är utsatta.

Lars Arrhenius understryker vikten av att skolorna börjar arbeta mot mobbing tidigt.

– Flera av de ungdomar jag har mött i jobbet har berättat att deras långvariga utsatthet började redan i förskoleklassen. Min slutsats är att vi måste ge de allra yngsta en trygg skolgång, för då minskar risken att de hamnar i utsatthet senare i livet, säger Lars Arrhenius i pressmeddelandet från Friends.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons