Efter reklamen visas:
Vapnens väg 4 – Topp

Småbarnspappa slussade pistoler till kriminella

Pistoler via posten, vapenverkstad i garaget. Den 44-årige småbarnspappan hann ta hem 98 skjutvapen innan han avslöjades.

– Vi har aldrig haft så många vapen som gått till en person, säger Jesper Liedholm på Tullverkets underrättelseavdelning.

Uppdaterad
Publicerad

Åkrarna i den skånska socknen låg soldränkta under ett lätt snötäcke när Tullverkets kriminalutredare hittade fram till gården utanför Svalöv. De hade följt spåren från en stor internationell polisinsats mot illegala vapen, Operation Bosporen.

Nästan hundra pistoler hade smugglats in i Sverige från Bulgarien via det vanliga postflödet.

Men de insmugglade pistolerna var nu försvunna. Det skulle visa sig att vapnen redans sålts på den svarta marknaden i Sverige när tullen slog till mot gården i februari 2017.

1/4

Totalt 98 pistoler beställdes från Bulgarien. Endast 17 har hittats, alla har kunnat skjuta skarp ammunition.

Foto: Polisen
2/4

Mannen hade sin vapenverkstad i garaget på gården intill huset.

Foto: Tullverket
3/4

Mellan åren 2013–2015 smugglade den tidigare ostraffade mannen skjutvapen till Sverige, vapen som dyker upp än idag.

Foto: Polisen
4/4

Pistolerna som hittats hos kriminella kommer från 44-åringen i Svalöv. De har ofta hittats med ljuddämpare.

Foto: Polisen

I traktorgaraget fanns en vapenverkstad. I bostadshuset hittades bara 44-åringens egna jaktvapen, en stor mängd ammunition, en revolver och delar till en hemmabyggd kulsprutepistol.

SvD kan nu visa att åtminstone 17 av pistolerna som 44-åringen smugglade in i landet hamnat i händerna på grovt kriminella i olika svenska städer. 81 saknas än i dag – två år efter razzian mot 44-åringens gård.

Vapnen är borta och är sålda. Det är den rimliga förklaringen.

I en serie granskande artiklar har SvD visat hur skjutvapen hamnar i händerna på kriminella, vapen som sedan dyker upp i dödsskjutningar och annan tung brottslighet.

Fallet med smugglaren på den skånska landsbygden utgör ännu en viktig pusselbit i hur kriminella i Sverige beväpnar sig.

– Tullverket har aldrig haft så många vapen som gått till en och samma person. Det är ett av de största fallen jag känner till där jag kan säga exakt hur många vapen det rör sig om, säger Jesper Liedholm, analytiker på Tullverkets underrättelseavdelning.

Pistolerna som 44-åringen smugglade in i landet var så kallade gasvapen som kan användas i vapenträning. De säljs lagligt i delar av Europa, eftersom de är till för att avlossa tårgaspatroner eller ofarliga knallskott. Men ett gasvapen kan lätt byggas om till ett dödligt skjutvapen som avlossar riktiga kulor.

Annons
I januari 2018 sköts en man ihjäl på en pizzeria med en ombyggd gaspistol.
I januari 2018 sköts en man ihjäl på en pizzeria med en ombyggd gaspistol. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Pistolerna i händerna på våldsmän

En sen höstkväll i Norrtälje 2015 dyker en av 44-åringens pistoler upp på en Halloweenfest. Mannen viftar med vapnet framför gästerna och kräver att flera personer ska lämna festen. Pistolen är ombyggd till ett skarpt vapen.

Samma kväll besöker han en krog för att hjälpa en vän att driva in pengar. Han bär pistolen synligt, berättar ett vittne. Pistolmannen tar flera flaskor alkohol i baren och börjar kräva pengar av andra kroggäster.

Han döms senare till fängelse för olaga hot, rån och grovt vapenbrott.

En annan pistol hittas på Södermalm i Stockholm, visar SvD:s kartläggning av polisens beslag. En narkotikapåverkad man stoppas av polisen på den folktäta Götgatan en vanlig sommarkväll. I byxlinningen har han en skarpladdad pistol som kommer från 44-åringen i Svalöv.

Annons

Mannen uppger att han har en ”hotbild” mot sig.

”Pistolen var bra att ha som ett slags självförsvar”, säger han efteråt i förhören.

Han döms till fängelse för bland annat grovt vapenbrott.

I totalt 17 brottsfall går det att spåra serienumret till pistoler som smugglats in av 44-åringen i Svalöv. Flera har hamnat hos kända våldsbrottslingar. De flesta har hittats i Stockholm, ofta försedda med ljuddämpare.

Min bild från underrättelsesidan är att den här mannen inte kan ha agerat ensam.

Det är i dag oklart om någon av 44-åringens ombyggda pistoler använts i mord.

– Men vi vet att den här typen av vapen används i dödsskjutningar. I ett mord i Rinkeby förra året användes en ombyggd gaspistol, säger Jesper Liedholm om ett uppmärksammat dåd på en pizzeria i Stockholmsförorten 2018.

Ombyggda gaspistoler blir allt vanligare, enligt polisen. 2015 utgjorde ungefär en tiondel av alla pistoler som beslagtogs ombyggda gaspistoler. 2018 beslagtogs 139 stycken – drygt 22 procent av alla enhandsvapen i beslag var då skarpa ombyggda gaspistoler.

Ekonomin bakom vapenaffärerna

Den 44-årige smugglarens namn hittades av rumänsk polis i handskrivna kundregister hos en vapenhandlare i Bulgarien 2016. Han hade då smugglat vapen till Sverige i tre års tid.

Annons

Tio EU-länder, däribland Sverige, deltog vid tiden i Operation Bosporen som specifikt riktade sig mot turkiska gaspistoler.

Gatupriset för en ombyggd gaspistol dyker upp i ett fall utanför Göteborg 2014. En 19-åring grips misstänkt för narkotikabrott, och när polisen visiterar ynglingen hittar de en skarpladdad pistol.

I förhören berättar 19-åringen att han köpt pistolen och ljuddämparen för 15 000 kronor. Från vem han köpt vapnet framgår inte men det visar sig senare att pistolen har färdats i postflödet till Sverige – till 44-åringen i Skåne.

1/2

En hemmabyggda k-pist beslagtogs hos 44-åringen.

Foto: Tullverket
2/2

I huset hittades flera handgjorda ritningar på hur man bygger om vapen och tillverkar bomber.

Foto: Tullverket

Smugglaren hade betalat 44 000 kronor för de 98 pistolerna han köpte från den bulgariska vapensajten, enligt Tullverkets kriminalutredning. I förhören ville utredarna ha detaljer om de insättningar som hade gjorts på mannens konto.

120 000 kronor hade satts in av personer i hans närhet och 100 400 kronor hade satts in av en eller flera okända personer via insättningsautomater.

– Ingen kommentar, svarade 44-åringen på alla frågor om vapen och pengar.

Hur den 44-årige mannens pistoler hittade ut till tungt kriminella förblir en gåta.

Annons

– Tullverket kom inte så långt som man hade hoppats, målbilden hade varit att identifiera ett helt nätverk. Min bild från underrättelsesidan är att den här mannen inte kan ha agerat ensam utan har haft medhjälpare, säger Jesper Liedholm, Tullverkets underrättelseavdelning.

Pistolerna i omlopp i den undre världen

Tidningen Sydsvenskan rapporterade om tillslaget mot mannen 2017. Den tidigare ostraffade småbarnspappan dömdes för vapensmuggling våren 2019, mot sitt nekande. Han menade att det var hans stora jaktintresse som fått honom att beställa varor från den bulgariska nätbutiken.

Men några gaspistoler hade han inte beställt sa han i förhören. Familjen hade tillgång till två jaktmarker och han brukar jaga vildsvin och hjort med sin son.

– Jag har köpt kikarsikten, jaktknivar, fågelslingor, axelremmar, t-shirts och packningar till luftvapen, sa han i ett av förhören om köpen på den bulgariska vapensajten.

Precis som i andra fall av illegal vapenhandel som SvD har granskat saknas ett mycket stort antal skjutvapen i utredningen mot mannen från Skåne. Totalt har SvD hittills kartlagt hur 628 illegala skjutvapen hamnat på den svarta marknaden i artikelserien Vapnens väg.

Även 44-åringens 81 saknade vapen finns med stor sannolikhet på drift i den undre världen. Utredarna har inte lyckats bevisa var de byggdes om eller när de hamnade på svarta marknaden.

– Vapnen är borta och är sålda. Det är den rimliga förklaringen, givet att man kunnat påträffa 17 stycken på andra individer som inte har så mycket med varandra att göra. De finns i omlopp och kommer förhoppningsvis dyka upp i framtida beslag, säger Jesper Liedholm om fallet med mannen från Svalöv.

SvD har sökt 44-åringen för en kommentar.

Totalt 98 pistoler beställdes från Bulgarien. Endast 17 har hittats, alla har kunnat skjuta skarp ammunition.

Foto: PolisenBild 1 av 7

Mannen hade sin vapenverkstad i garaget på gården intill huset.

Foto: TullverketBild 2 av 7

Mellan åren 2013–2015 smugglade den tidigare ostraffade mannen skjutvapen till Sverige, vapen som dyker upp än idag.

Foto: PolisenBild 3 av 7

Pistolerna som hittats hos kriminella kommer från 44-åringen i Svalöv. De har ofta hittats med ljuddämpare.

Foto: PolisenBild 4 av 7

I januari 2018 sköts en man ihjäl på en pizzeria med en ombyggd gaspistol.

Foto: Fredrik Sandberg/TTBild 5 av 7

En hemmabyggda k-pist beslagtogs hos 44-åringen.

Foto: TullverketBild 6 av 7

I huset hittades flera handgjorda ritningar på hur man bygger om vapen och tillverkar bomber.

Foto: TullverketBild 7 av 7