Annons

Småföretag skär ner inför brexit: ”Osäkerhet”

Peter Reigo, vd för Flowscape.
Peter Reigo, vd för Flowscape. Foto: Tomas Oneborg

Brexit oroar svenska småföretagare. Många är inte tillräckligt förberedda och vissa har avstått satsningar på grund av osäkerheten. Nu manar Svenska Handelskammaren i London företagen att agera – snabbt.

Under strecket
Publicerad

Flowscape designar smarta kontorsmiljöer.

Foto: Tomas Oneborg Bild 1 av 1

– Om Bryssel och London inte lyckas enas innan slutet av oktober är jag villig att lämna EU utan ett handelsavtal, sa Boris Johnson i sitt första tal som Storbritanniens premiärminister.

Beskedet är tydligt: en så kallad hård brexit är ett realistiskt alternativ.

Enligt Magdalena Andersson (S) kan konsekvenserna för svenska småföretag i så fall bli stora.

– Är man ett litet företag och handlar med Storbritannien, men inte med länder utanför EU, så är det en hel del nya saker som man behöver sätta sig in i, säger hon till SvD.

Hon uppmanar bland annat företagen att ansöka om olika tillstånd och att börja betala tull och moms, och hänvisar till myndigheternas hemsidor för mer information.

Totalt har drygt 1 000 svenska företag dotterbolag i Storbritannien, enligt svenska ambassaden i London. Utöver det handlar långt fler svenska företag med landet.

Ett av de senare är Flowscape, ett it-bolag med ett tjugotal anställda som designar smarta kontorsmiljöer. 2016 öppnade de sitt första kontor utanför Sverige, i London. Anledningen till att företaget sökte sig till just London är att kontorsplatserna där är väldigt dyra.

Annons
Annons

Flowscape designar smarta kontorsmiljöer.

Foto: Tomas Oneborg Bild 1 av 1

– En plats i centrala London kan kosta 250 000 kronor per år, och därför kan man tjäna mycket på att effektivisera, säger vd Peter Reigo.

Flowscape designar smarta kontorsmiljöer.
Flowscape designar smarta kontorsmiljöer. Foto: Tomas Oneborg

Tidigare hade bolaget en anställd i London, men har nu skurit ner och har i stället en konsult på deltid.

– En anledning till det är osäkerheten kring brexit. För drygt ett år sedan funderade vi på hur vi skulle göra med vår verksamhet i England, och vi kom fram till att vi inte skulle satsa där.

Hur känns det beslutet nu när Johnson blivit premiärminister och talar om en hård brexit?

– Det känns ju ganska bra.

Peter Reigo berättar att Flowscape inte förbereder sig för brexit på något speciellt sätt, utan att man avvaktar och ser vad som händer.

– Det enda jag är orolig för är om det skulle införas tullar. Då skulle våra produkter inte vara konkurrenskraftiga i Storbritannien längre. Men det tror jag är osannolikt, säger han.

Bolaget är inte ensamt om att inte ha förberett sig. Enligt Peter Sandberg, vd för Svenska Handelskammaren i London, är många företag inte redo – och då framför allt småföretagen.

– De stora företagen omfattas av en annan typ av reglering, och stegen är ofta mer självklara i hur de måste förbereda sig. Många räknade med att utträdet skulle ske redan i slutet av mars och har förberett sig sedan dess, säger han.

Annons
Annons

De mindre företagen däremot har inte alltid råd med rådgivning och längre förberedelser, utan måste vänta med att sätta igång processen tills utträdet är ett faktum, enligt Peter Sandberg.

– Vi har samlat småföretagare till möten under hösten där vi försökt förse dem med information, och uppmanar dem att se över sin exponering. Det är mycket som kan hända.

Han säger att det är olika för olika industrier hur man bör förbereda sig, men generellt är det viktigt att se över sin distributionskedja och huruvida man kommer ha tillgång till alla produkter som krävs.

– Det handlar ofta om resurser, hur mycket man kan förbereda sig. Men man kan lugnt säga att de flesta vill ha en övergångsperiod och inte ett avtalslöst utträde, säger han.

Det är inte bara svenska företag som bävar för brexit. I dag kom nyheten att snabbmatsjätten Domino’s köper in mängder med pizza-ingredienser till Storbritannien för att lagra där. Anledningen är att man befarar att importen kommer att försvåras vid en hård brexit.

Tomatsås, tonfisk, kyckling och ananas är några av råvarorna pizzeria-kedjan nu bunkrar upp av rädsla för ett stökigt utträde ur unionen. Det rapporterar CNN.

Det brittiska parlamentet har flera gånger röstat ned föreslagna utträdesavtal. På ett toppmöte i april beslutade EU att ge Storbritannien en förlängning av EU-medlemskapet till den 31 oktober. Boris Johnson har lovat att utträdet ska ske då ”oavsett vad”.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons