Annons

AI-konst: Ser du vilken tavla van Gogh gjorde?

En av verken målades av van Gogh – en skapades av AI – ser du skillnad?
En av verken målades av van Gogh – en skapades av AI – ser du skillnad? Foto: TT/Leon Gatys

Att artificiell intelligens kan analysera stora mängder data vet de flesta. Men AI som målar som van Gogh, får vem som helst att dansa och läser våra tankar? Det är också verklighet redan i dag.

Under strecket
Publicerad

1 / 8

Agera polishund

I veckan kom nyheten att polisen i Massachusetts, USA, börjat använda ”polishunden” Spot. Spot är en robot som använder sig av AI, bland annat för att öppna dörrar och navigera runt hinder.

Polisens bombgrupp har lånat hunden från företaget som tillverkar den, och använt den som fjärrstyrd observationsenhet. Det kan exempelvis handla om att leta igenom ett hus för att se var en beväpnad person befinner sig. Spot kan arbeta upp till 90 minuter i taget, men slutar fungera vid minus 20 grader.

Annons
Annons

Rösten kommer bland annat från Amazons högtalare Echo.

Foto: Elaine Thompson/APBild 1 av 1

2 / 8

Ändra röst beroende på humör

Rösten kommer bland annat från Amazons högtalare Echo.
Rösten kommer bland annat från Amazons högtalare Echo. Foto: Elaine Thompson/AP

AI-rösterna från Apples Siri eller Amazons Alexa har många vant sig vid. Ungefär samma robotliknande röst hörs från många så kallade text-to-speech program. Nu meddelar Amazon att Alexas röst har utvecklats så mycket att ”hon” numera kan låta antingen exalterad eller besviken, med tre olika nivåer av vardera känsla. Lyssna på klippen och avgör själv – börjar rösten bli läskigt människolik?

Annons
Annons

Lee Se-dol under matchen mot AlphaGo 2016.

Foto: Lee Jin-man/APBild 1 av 1

3 / 8

Få topprankade spelare att ge upp

Lee Se-dol under matchen mot AlphaGo 2016.
Lee Se-dol under matchen mot AlphaGo 2016. Foto: Lee Jin-man/AP

För lite mer än 20 år sedan hände något som många experter länge trodde var omöjligt – en dator besegrade den regerande världsmästaren i schack. Men det tog många år till innan en AI hade knäckt go, ett spel med fler möjliga kombinationer av spelpjäser än vad det finns atomer i universum.

2016 lyckades dock Googles AI AlphaGo besegra den koreanska spelaren Lee Se-dol med 4–1 i partier. Se-dol är fortfarande den enda människa som besegrat Deepmind i en enskild tävlingsmatch – men nu har han gett upp. I veckan kom beskedet att han lägger brädet på hyllan, med motiveringen ”AI kan inte besegras”.

Annons
Annons

Originalversionen av van Goghs ”Stjärnenatt”.

Foto: Wikimedia CommonsBild 1 av 2

AI:s version av van Goghs stil.

Foto: Leon GatysBild 2 av 2

4 / 8

Måla som van Gogh

Originalversionen av van Goghs ”Stjärnenatt”.
Originalversionen av van Goghs ”Stjärnenatt”. Foto: Wikimedia Commons

Att känna igen bilder har AI kunnat göra länge, men att känna igen en stil specifik för en viss konstnär tog längre tid att utveckla. För några år sedan lyckades dock forskare i tyska Tübingen knäcka koden, och få en AI att efterhärma van Goghs speciella stil.

Genom att analysera en mängd målningar för att lära sig hur de skiljer sig från andra konstnärers, kan programmet sedan återskapa stilen. När AI:n lärt sig van Goghs stil lyckades den återskapa målningen Stjärnenatt, fast med en helt annan stad som motiv.

AI:s version av van Goghs stil.
AI:s version av van Goghs stil. Foto: Leon Gatys
Annons
Annons

5 / 8

Gör vem som helst till en dansare

Det är snart två år sedan begreppet Deepfake slog igenom. Genom AI kunde en person i en bild eller film ersättas med en annan, på ett realistiskt sätt. Sedan dess har tekniken utvecklats ytterligare.

Ett exempel på hur det ser ut i dag kommer från utvecklingsavdelningen på elektronikföretaget Nvidia. Inför konferensen NeurIPS har man tagit fram en AI som utifrån ett foto på en person kan få den att dansa på film. Funkar det felfritt? Nja, inte riktigt, men det ger en tydlig fingervisning om vart tekniken är på väg.

Annons
Annons

Vad sägs om en artificiell optiker?

Foto: Pi FriskBild 1 av 1

6 / 8

Avancerade jobb som kräver hög utbildning

Vad sägs om en artificiell optiker?
Vad sägs om en artificiell optiker? Foto: Pi Frisk

Att AI och automatisering kommer att ta över enkla, repetitiva uppgifter har redan hänt på många håll. Men en studie från universitetet i Stanford visar nu att jobb som kräver en högskoleutbildning kommer att påverkas av AI i fem gånger högre grad än jobb som bara kräver en gymnasieutbildning.

Anledningen är att en AI är bra på att planera, lära sig, resonera, lösa problem och göra förutsägelser – färdigheter som ofta efterfrågas på jobb som kräver en högre utbildning. Några yrken som nämns som särskilt utsatta i rapporten är kemiingenjör, optiker, laboratorietekniker och kraftverksoperatör.

Annons
Annons
Foto: Bertil Ericson/TTBild 1 av 1

7 / 8

Bli en whiskykännare

Foto: Bertil Ericson/TT

Det är klart att AI kan användas till både väldigt samhällsviktiga funktioner, och några inte fullt så väsentliga. Till de senare hör kanske den AI som alkoholkoncernen Diageo tagit fram för att analysera smaken i olika sorters whisky. Det matchas sedan mot en persons svar på ett antal frågor om vad den tycker om olika matvaror.

Slutresultatet blir en rekommendation för vad en person skulle föredra för whisky. Det är kanske inte vad mänskligheten behöver mest just nu, men visar att AI kan användas till mycket.

Annons
Annons

Tekniken för att koppla upp våra hjärnor kallas BCI (Brain-Computer Interface).

Foto: Rolf Vennenbernd/TTBild 1 av 1

8 / 8

Läsa våra tankar?

Tekniken för att koppla upp våra hjärnor kallas BCI (Brain-Computer Interface).
Tekniken för att koppla upp våra hjärnor kallas BCI (Brain-Computer Interface). Foto: Rolf Vennenbernd/TT

En AI som omvandlar dina tankar till ord på en skärm – låter det overkligt? Det är faktiskt verklighet redan i dag, om än inte felfritt. Forskningen sker vid University of California i San Francisco och bekostas av Facebook.

I somras publicerade forskarna en artikel i tidskriften Nature, där de skriver att deras AI kan översätta hjärnaktivitet till ord på en skärm i realtid. Den kan just nu ”bara” känna igen rätt ord sextio procent av gångerna, och den fungerar endast på enkla ord som varmt, kallt, bra eller dåligt.

Att säga att AI kan läsa våra tankar är kanske att dra det för långt – men kom ihåg att utvecklingen går snabbt.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons