Annons

Torbjörn Isacson:Stor smäll för banken – men oklart med svenska kontoren

Handelsbankens vd Carina Åkerström kommer få svara på frågor om de svenska kontorens framtid vid dagens presskonferens.
Handelsbankens vd Carina Åkerström kommer få svara på frågor om de svenska kontorens framtid vid dagens presskonferens. Foto: Adam Wrafter

Handelsbanken slår till med en omstruktureringskostnad på 900 miljoner kronor. Men de svenska kontoren nämns inte när det nu ska dras ned verksamheter. Frågan blir därmed om det snart kommer ytterligare kostnader.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

SEB befäster sin ställning som bäst i klassen, medan Swedbank har fått lite problem med kostnaderna. Den stora smällen i onsdagsgryningens bombmatta av bankrapporter är dock Handelsbankens strukturkostnader på 900 miljoner.

Handelsbanken ska successivt avveckla verksamheterna i Asien och Tyskland. I rapporten för andra kvartalet sades att banken ska lämna Estland, Lettland och Litauen.

Dessutom ska Handelsbanken ”reducera de delar av erbjudandet som inte bedöms stödja kärnverksamheten.” Sammantaget ska 800 tjänster bort, varav en del är konsulter.

Åtgärderna väntas minska kostnaderna med 1,5 miljarder kronor och intäkterna med 0,5 miljarder, vilket med andra ord ska höja resultatet med 1 miljard kronor sammantaget.

De stora frågorna kring det svenska kontorsnätet hänger fortsatt i luften.

Men förutom nedläggningarna internationellt talar Handelsbanken bara om kostnader centralt, och i viss mån effektiviseringar ute på kontoren. Frågan har varit het under lång tid – hur länge ska den starka Handelsbankskulturen där kontoren är i centrum hålla ut? I rapporten sägs inget om några neddragningar ute på de svenska kontoren, som trots allt inte bara står för en stor del av bankens intäkter, utan också en stor del av kostnaderna.

Annons
Annons

Bortsett från det stora strukturhugget minskar Handelsbankens kostnader något under kvartalet, vilket onekligen är en välkommen scenförändring i en bank som efter att i decennier haft en särställning när det gäller att hålla i pengarna, under en längre tid tappat mark på det området.

Att något drastiskt måste ske på kostnadssidan har med andra ord varit väntat och efterlängtat ett bra tag. Men de stora frågorna kring det svenska kontorsnätet hänger fortsatt i luften.

Swedbanks rörelseresultat på 5,84 miljarder kronor det tredje kvartalet var klart lägre än både i fjol och analytikernas nedskruvade förväntningar. Bakom det ligger främst ökade kostnader, bland annat på grund av penningtvättshärvan. Den färske vd:n Jens Henriksson lyckades under dagen inte lugna investerarna kring utvecklingen, utan aktien backade rejält.

Samtidigt visade SEB ännu en rapportomgång att storföretagsbanken i dagsläget är starkast i gruppen. Precis som förväntat var SEB den ende av de tre som lyckades öka rörelseresultatet.

Även om kostnaderna ökade så steg intäkterna ännu mer – och drog därmed också upp avkastningen på eget kapital jämfört med samma period i fjol.

Det hindrar dock inte vd Johan Torgeby från att ännu en gång varna för den osäkra omvärlden, och att stuva om en del i bankledningen.

Men sammantaget är det tydligt att det är SEB:s resultat de andra storbankerna måste jaga. Det kommer inte att förändras när Nordea på torsdagsmorgonen släpper sina siffror. Här ligger marknadens förhoppningar snarare på åtgärder som ligger mer åt Handelsbankshållet.

Att aktiemarknaden numera är skeptisk till sektorn visades tydligt i börskurserna, som backade för alla tre rapportörerna.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons