Annons

Tomas Augustsson:Smäll mot Norwegian när investerare sviker

Coronaviruset sätter press på Norwegian.
Coronaviruset sätter press på Norwegian. Foto: Jon Olav Nesvold/TT

Investerarna verkar ha förlorat förtroendet för Norwegian. Nu är det helt avgörande för bolaget att resenärerna har kvar sin tilltro och fortsätter boka resor även om coronaoron sprider sig.

Under strecket
Publicerad

Det har varit några dramatiska dagar på börsen för flygbolaget Norwegian. Aktien har fallit brant och nedgången kommer efter att bolaget redan tidigare varit under lång och hård press.

Riktigt hur pressat det är visades tydligt när Norwegian på torsdagen skickade ut ett meddelande om att man är medveten om de senaste dagarnas spekulationer på aktiemarknaden om risk för en nyemission och problem med lån.

Norwegian drabbas extra hårt av coronaoron eftersom bolaget redan haft stora problem under lång tid.

Men bolagets ledning hävdade också att det inte är några problem med obligationslånet. Dessutom håller bolaget fast vid sin två veckor gamla prognos om att man i år ska ge en nettovinst.

En vinst som i så fall kommer efter tre år med stora nettoförluster på omkring 1,5 miljarder kronor per år.

Att investerarna nu är skeptiska mot Norwegian har framför allt en förklaring. Risken är uppenbar att de europeiska flygbolagen kommer att få känna av samma rejäla coronasmäll som redan drabbat de asiatiska bolagen.

Stora europeiska flygbolag, som Lufthansa, har redan varnat för det. Och även om både Norwegian och SAS uppger att intresset för att boka resor fortfarande är på normala nivåer, är risken uppenbar att konsumenterna ändrar sig den närmaste tiden.

Annons
Annons

Det oroar investerarna för om bokningarna börjar gå ned sätter det snabbt press på flygbolagen som vid den här tiden på året brukar dra in mycket pengar inför sommarens flygningar.

Norwegian drabbas extra hårt av coronaoron eftersom bolaget redan haft stora problem under lång tid vilket bland annat tvingat ägarna att vid flera tillfällen skjuta till mer pengar.

Det skuldtyngda Norwegian är dessutom inne i en stor och svår omställning. Flygbaser läggs ned och verksamheten bantas samtidigt som den nya ledningen växlar om från de tidigare årens snabba tillväxt till att försöka bli lönsamt.

Allt skapar oro för hur det ska gå framöver.

Bakom investerarnas oro ligger även flera andra stora olösta frågor och bubblar. Norwegian är till exempel ett av de bolag som drabbats hårdast av att Boeings nya plan 737 Max fått flygförbud. Dessutom krånglar motorerna på Norwegians långdistansplan Boeing 787 Dreamliner.

Höga skulder, problem med flygplan, neddragningar och ny strategi. Allt skapar oro för hur det ska gå framöver.

Till det kommer nu effekterna av coronaviruset som slår brett. Om det leder till en nedgång av flygandet i Europa kan det sätta rejäl press på flera flygbolag och öppna för utslagningar och uppköp i branschen.

Jämfört med USA är den europeiska flygmarknaden splittrad och det har länge pratats om att det behövs en förändring. För två-tre år sedan såg det också ut att hända när stora flygbolag som Air Berlin och Monarch gick i konkurs, följda av Thomas Cook och alla turer i det ständigt krisande Alitalia.

Men då försvann delarna från konkursbona in i andra bolag och sedan hände inte så mycket mer. Möjligen fram till nu när coronakrisen sätta ny fart på uppköpsförsöken.

Det kan till exempel öppna för brittiska IAG, ägare till British Airways och Iberia, som redan tidigare gjort försök att köpa Norwegian.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons