X
Annons
X
Recension

Allt för min son Smärtsam skilsmässofilm – bara väntar på katastrofen

”Allt för min son” är ett smärtsamt porträtt om en pojke som används som ett slagträ i en vårdnadstvist. Oerhört skickligt håller regissören Xavier Legrand spänningen vid liv ända till sista bilden.

Thomas Giora spelar med enastående inlevelse huvudrollen som 12-åriga Julien i ”Allt för min son”. Foto: Triart
Läs mer om Nya filmer

Allt för min son

Regi
Xavier Legrand
Genre
Drama
Manus
Xavier Legrand
Medverkande
Léa Drucker, Denis Ménochet, Thomas Giora, Mathilde Auneveux

1 tim 30 min. Från 7 år.

Betyg: 5 av 6

Liksom i den ryska ”Saknaden” av Andrej Zvjagintsev står en pojke i centrum också i det franska skilsmässodramat ”Allt för min son”. En bättre titel vore ”Vårdnaden”. För det är en vårdnadstvist filmen handlar om. Om paret i den ryska filmen inte snabbt nog kunde komma ifrån varandra och glömde bort sin son på vägen, så blir Julien i den franska filmen den som hindrar två föräldrar som hatar varandra från att äntligen bli fria. En roll som är minst lika otacksam för ett barn.

Manusförfattaren och regissören Xavier Legrand har valt en närmast dokumentärt avskalad stil, med människor i halvbild filmade framifrån eller från sidan i långa tagningar utan åkningar eller uppifrånperspektiv och helt utan musik. I stället koncentrerar han sig på skådespelarnas ansikten. Det är där dramat utspelar sig och utvecklas.

Det börjar hos en domare där Antoine (Denis Ménochet) och Miriam (Léa Drucker) via sina advokater lägger fram argumenten för vem som ska ha vårdnaden om 12-åriga Julien (Tomas Gioria). Anklagelser riktas från båda hållen: våld och hot mot mamman och orättvis utestängning av pappan står mot varandra. Vi vet inte vem som har rätt. Det blir delad vårdnad. Men ganska snart klarnar förhållandena.

Annons
X

Antoine bryr sig egentligen inte så mycket om sin son, han vill ha tillbaka kontrollen över mamman, sin före detta hustru. Allt handlar om att ta reda var hon bor och vem hon träffar. Miriam får skyddat boende och hemligt telefonnummer.

Efter reklamen visas:
Allt för min son 2

Med hot och utpressning tvingar Antoine fram sanningen ur den förtvivlade sonen under deras resor fram och tillbaka i pappans bil. Aldrig har väl pipet från olåsta säkerhetsbälten låtit så enerverande och aldrig har väl knäppet från låset ingett mindre trygghet. Man väntar hela tiden på katastrofen.

Den här filmen är helt och hållet pojken Juliens. Med enastående inlevelse gestaltar Thomas Giora den vånda ett barn känner när han används som ett slagträ mellan föräldrarna. Hur han än gör sviker han antingen sin mamma eller pappa. Man blir förtvivlad bara av att se det.

En vårdnadstvist är aldrig något enbart mellan föräldrarna visar filmen.

Denis Menochét ger inte sin Antoine många försonande drag, enbart hans storlek utgör ett hot. Han är en man som bara ser sig som förlorare med rätt att hämnas. Léa Drucker är mera passiv som Miriam, en osäker försvarare som försöker rädda det som räddas kan. Dottern Joséphines historia som osedd hamnar litet grand utanför dramat. Hennes 18-årsdagsfest som ska bli räddningen ur helvetet får en oförutsedd utgång.

En vårdnadstvist är aldrig något enbart mellan föräldrarna visar filmen. Den blir en malström som alla sugs ned i, morföräldrar, farföräldrar, syskon.

Oerhört skickligt håller Xavier Legrand spänningen vid liv ända till sista bilden. Men framför allt lyfter den unga Thomas Giora genom sitt smärtfyllda porträtt av Julien fram alla osedda och drabbade barn i vårdnadskrigen.

Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X