Annons

Torbjörn Isacson:Småsparare blir lätt klämda från två håll

Aktiemarknaden tycks redan ta ut en vändning i ett H&M som slåss mot en stentuff marknad. Men vanliga småsparare riskerar att hamna i kläm mellan spekulanter som vill bomba ut aktien och en storägare som stadigt tuggar i sig mer aktier.

Under strecket
Publicerad
Foto: Emma-Sofia OlssonBild 1 av 1
Foto: Emma-Sofia OlssonBild 1 av 1
Foto: Emma-Sofia Olsson

Fredagens köprusning efter H&M-aktien, som redan gått starkt på börsen årets första kvartal, kan tolkas som att krisen är över.

Rörelseresultatet på 1 005 miljoner kronor krossade analytikernas förväntningar. Eller, snarare, vad de befarade. Det väntade rörelseresultatet hade varit det sämsta på nära 20 år. Det redovisade resultat som sköt aktien i höjden är klart sämre än under samma period förra året.

H&M har en bra försäljningsutveckling i både butik och online på flera marknader, med mer försäljning till fullpris och ökade marknadsandelar, vilket är en stark kombination. Försäljningen tog också fart i mars, vilket aktiemarknaden gillade. Bruttomarginalen på 50 procent var klart bättre än väntat.

Den för klädhandlare viktiga lagernivån visade en ökning, justerat på valutor, på 5 procent till nära 40 miljarder kronor. Det motsvarar 18,6 procent av försäljningen under tolv månader, och ligger en bra bit över målet på 12-14 procent. Enligt H&M består varulagret dock till absolut största delen av vår- och sommarvaror. Bolaget tror därför att reorna kommer att minska, något som är efterlängtat.

Annons
Annons

Samtidigt sänktes resultatet av kostnader på 250 miljoner för byte av onlineplattform i Tyskland och nya logistiksystem, vilket framöver ska förbättra vinsten.

Det har onekligen hänt en del positiva förändringar i H&M på senare tid. Företaget står också betydligt starkare än många av de konkurrenter som i dag kämpar för att klara livhanken, och ofta behöver friska pengar, tvingas slå igen butiker eller till och med gå i konkurs.

Men H&M var väldigt sent ut i starten. Och att från något enskilt kvartal, eller ännu mindre en enskild månad, dra slutsatsen att det värsta är över är att gå alldeles för långt. Branschen står inför fortsatt stora skiften och ändrade köpmönster, där H&M måste gira betydligt skickligare framöver än giganten gjort under senare år. Både butiker och e-handel har det väldigt tufft med lönsamheten, och det är ett tidens tecken att H&M måste tänka över den fria frakten och returerna på onlineköpen.

H&M-aktien har ett bra tag rört sig väldigt kraftigt på rapporterna, både uppåt och, inte minst, nedåt. Det är många placerare som måste positionera om sig snabbt vid olika nyheter. Från att ha varit en typiskt stabil aktie att grunda en portfölj med slits H&M-aktien nu mellan en rad spekulanter som satsat på rött för kursutvecklingen, och räknar med att det ska gå väldigt dåligt, och en extremt långsiktig huvudägare som konsekvent tuggar i sig mer aktier. Det syns också i att riktkurserna för aktien, som handlas runt 160 kronor, pendlar mellan 75 och 200 kronor.

För en vanlig småsparare är det lätt att bli klämd i de olika rusningarna som köpare och säljare gör efter minsta signal åt något håll.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons