Annons

SMHI: Sverige har fastnat i kallbubbla – då vänder det

Varmare vindar är på ingång, enligt SMHI:s prognoser.
Varmare vindar är på ingång, enligt SMHI:s prognoser. Foto: Johan Nilsson/TT

Rekordkalla nätter och blåst. Sverige har hamnat mitt i en ”kalluftsbubbla”, enligt SMHI. Men håll ut – i mitten av nästa vecka stiger temperaturerna.

Under strecket
Publicerad

För badsugna semesterfirare har den senaste veckans väder troligtvis varit en besvikelse. På flera håll i landet har rekordkalla nattemperaturer uppmätts i veckan.

I Stockholm har det varit den kyligaste julinatten sedan 1977 och i Arjeplog, som hade 0,5 grader på onsdagsmorgonen, den kyligaste sedan 1972.

– Sverige befinner sig i en sorts kalluftsbubbla, det är varmare luft både norr och söder om oss, säger Moa Hallberg, meteorolog på SMHI.

Orsaken är ett lågtryck som har dragit in kallare luft som har stannat över Sverige.

Men för alla som hoppas på att tillbringa dagar på stranden väntar en liten ljusning.

– Det verkar bli något högre temperaturer de kommande dagarna och under mitten av nästa vecka ser det ut att stiga ytterligare. Då kan vi nå temperaturer på över 20 grader mitt på dagen. Det blir mer sommartemperaturer, säger Moa Hallberg.

Den något varmare luften väntas dra in över norra Sverige under tisdagen för att sedan sprida sig till södra halvan under onsdagen.

– Men de höga temperaturer som var i södra Sverige förra veckan lär vi inte komma upp till under vår tiodagarsprognos.

Det har visserligen varit kalla julinätter, men det är en bit kvar till rekordnoteringarna. För alla tre landsdelar är köldrekorden för juli från 1800-talet eller början av 1900-talet, enligt SMHI.

De allra kyligaste julinätterna registrerades i Funäsdalen i Härjedalens kommun den 14 juli 1893 och den 22 juli 1888, då visade termometern fem minusgrader.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons