Annons

Forskare ska undersöka smittan i Norge

Guri Rørtveit, professor och forskningsledare vid Bergens universitet med fokus på global hälsa och samhällsmedicin.
Guri Rørtveit, professor och forskningsledare vid Bergens universitet med fokus på global hälsa och samhällsmedicin. Foto: Allis Nettréus

Över 2 000 personer i norska Askøy har insjuknat på grund av bakterier i vattnet. Efter ett tidigare parasitutbrott i Bergen kunde ett forskarlag konstatera att patienter drabbats av kroniska tarmproblem och utmattningssyndrom som följd. Nu vill samma forskare ta sig an patienter i det aktuella utbrottet.

Under strecket
Publicerad

Smittoutbrottet i Norge är fortfarande inte under kontroll. Det var i torsdags förra veckan som tiotals personer i den norska kommunen Askøy på västkusten fick diarré, hög feber och magsmärtor.

Sedan dess har flera hundra fått läkarhjälp och primärvården har pressats hårt. På tisdagen uppger norska public service, NRK, att totalt 62 personer har vårdats på sjukhus. 15 av dessa är barn.

– Det här är en väldigt sorglig situation som vi gärna hade varit utan, säger Guri Rørtveit, professor och forskningsledare vid Bergens universitet.

En ettåring har avlidit i en tarminfektion, och det går inte utesluta att det kan bero på det smittade vattnet.

Kommunen räknar med att minst 2 000 personer har insjuknat.

Smittokällan tros vara en gammal vattenbassäng vid Kleppe vattenverk, där myndigheterna har hittat olika tarmbakterier, bland annat E coli, och campylobacter. Bakterien utsöndras med avföringen hos människor och djur.

Vi bestämde oss nu i lördags för att inleda ett projekt, eftersom utbrottet är så omfattande.

Nu berättar norska forskare för SvD att de bestämt sig för att inleda ett forskningsprojekt där de drabbade patienterna kommer att följas upp, om allt går enligt plan.

Annons
Annons

– Vi bestämde oss nu i lördags för att inleda ett projekt, eftersom utbrottet är så omfattande, säger Guri Rørtveit.

Hon var forskningsledare för ett unikt projekt där patienter följdes upp efter att parasiten Giardia orsakade ett stort utbrott av magsjuka i Bergen 2004. Antalet drabbade då uppskattades till omkring 5 000.

Forskningsprojektet, som SvD gjort ett uppmärksammat reportage om, visade att nästan fyra av tio av de patienter som deltog i uppföljningsstudien, närmare bestämt 291 av 748, hade utvecklat IBS, irritabel tarm.

Dessutom kunde forskarlaget konstatera, långt efter utbrottet, att var fjärde patient som deltog i studien led av utmattningssyndrom. Chockerade, enligt forskarna själva.

Nu säger Guri Rørtveit att forskarna jobbar ”dag och natt” för att få klart ett forskningsprotokoll, med tydliga mål för studien. Efter att protokollet är klart ska en etiknämnd ge klartecken, och sedan hoppas man kunna inleda studien.

Att börja snabbt ger bättre förutsättningar för att kunna samla data om vilka bakterier som finns hos de sjuka.

– Vår plan är att skaffa oss så mycket data som möjligt om så många som möjligt, och sedan följa upp patienterna under kommande år, säger Guri Rørtveit.

Vilka orosmoment finns just nu?

– Utbrottet är inte under kontroll än, och det är en stor belastning på flera håll, på kommunen och vården. Dödsfallet som möjligen kan kopplas till utbrottet understyrker allvaret.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons