Annons

Smitta utreds – barn döda efter tarmbakterie

Ehec orsakas av tarmbakterien E coli som finns hos nötkreatur.
Ehec orsakas av tarmbakterien E coli som finns hos nötkreatur. Foto: Philipp Guelland/TT och Göran Billeson/TT

I Danmark har två barn avlidit efter att ha blivit smittade av en tarmbakterie. Myndigheter utreder nu fallen men misstänker inga samband.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Den danska patientsäkerhetsmyndigheten bekräftade dödsfallen på torsdagen. Barnen dog i sällsynta komplikationer av smittan ehec, som orsakas av tarmbakterien E coli.

Ett av barnen befann sig på ön Fyn när det avled och det andra i Köpenhamn. Myndigheter misstänker inga samband.

Båda barnen dog av akut njursvikt. Båda barnens förskolor har hållits stängda efter dödsfallen, skriver Ekstrabladet. Ett tredje danskt barn drabbades av njursvikt på grund av en ehec-infektion, men överlevde.

Danska myndigheter ska nu utreda fallen. Barnen bar inte på samma bakterie, så det handlar inte om någon epidemi, menar Tyra Grove Krause, avdelningschef på det statliga forskningsinstitutet Statens Serum Institut.

– Just nu känner vi till tre fall av njursvikt kopplat till smittan mellan augusti och september. Det är inte mer än vad vi hade förväntat oss. Lyckligtvis ser vi inget samband mellan fallen, säger hon till Politiken.

Ehec-infektioner är vanligast bland mindre barn men förekommer i alla åldersgrupper, enligt Folkhälsomyndigheten.

I Sverige smittas flera hundra personer per år av ehec enligt Anneli Carlander, chef för den enhet på Folkhälsomyndigheten som ansvarar för övervakningen av smittan.

Annons
Annons

I år har hittills 504 personer smittats. Totalt brukar 3–5 procent få njursvikt, eller hemolytiskt uremiskt syndrom (HUS) som det heter.

– Drabbas man av komplikationer kan dödsfall förekomma i alla åldersgrupper, men vi har ingen statistik på hur många som avlider, säger Anneli Carlander till SvD.

Oftast ökar antalet fall på sommaren då svenskar grillar och är ute och träffar djur.

I Sverige skedde ett ehec-utbrott förra sommaren och 116 personer kom på något sätt i kontakt med smittan. Ingen person avled i utbrottet.

– Vi misstänkte att ett gemensamt livsmedel låg bakom, men vi kom inte hela vägen fram när det gällde att säga vilket livsmedel, säger Anneli Carlander.

Även i Danmark inträffade ett utbrott i fjol. 21 personer insjuknade och två personer dog, skriver Extrabladet.

Bakterien finns hos nötkreatur, men de blir inte sjuka av den. Människor kan insjukna om de kommer i kontakt med djur eller med livsmedel, till exempel nötfärs och grönsaker, som har kommit i kontakt med gödsel eller förorenat vatten.

– Man kan förebygga genom noggrann handhygien, att tvätta händerna när man varit i kontakt med djur, att skölja grönsaker och att steka nötfärs ordentligt, säger Anneli Carlander.

Nötfärs är känsligare för bakterier än ett helt köttstycke, eftersom färsen har en större yta, påpekar Anneli Carlander, men tillägger att genomstekt kött alltid är bra när det gäller att skydda sig mot smittan.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons