Annons

Smittskyddsläkaren: ”Har inte nått en topp i Stockholm”

Smittskyddsläkare Per Follin.
Smittskyddsläkare Per Follin. Foto: Fredrik Persson/TT

Hittills har 6 681 personer smittats och 1 128 avlidit i sviterna av covid-19 i Stockholmsregionen.

– Det är viktigt att alla gör vad de kan för att minska smittspridningen så mycket som möjligt nu, säger smittskyddsläkare Per Follin.

Under strecket
Publicerad

Ytterligare 280 personer har konstaterats smittade av coronaviruset i Stockholmsregionen. Nu är totalt 6 681 personer smittade.

– Vi ligger på ungefär samma nivå, om inte högre i dag, av nyanmälda fall. Det är en indikation på att det här inte har vänt ner utan att vi fortfarande är i platåfasen, säger smittskyddsläkare Per Follin till SvD.

Totalt 1 128 personer med bekräftad covid-19 har hittills avlidit. Det är 58 ytterligare dödsfall sedan rapporten igår.

– Vi har inte nått en topp för vi har inte vänt ner ännu. Vi kommer säkert se fler fall vad det lider, säger Follin.

Områdena Rinkeby-Kista och Spånga-Tensta, som tidigare haft ett relativt högt antal konstaterat smittade, har de två senaste veckorna visat en avsevärt lägre ökningstakt i antalet konstaterade fall. Däremot har de södra delarna av länet ökat sin smittspridning.

Hur många konstaterat smittade personer som finns i varje stadsdel och kommun går nu att se på Region Stockholms hemsida.

Innan har vi bara provtagit personer som ska läggas in för sjukvård. Nu provtar vi även på personer som befinner sig hemma.

Annons
Annons

Biträdande statsepidemiolog Anders Wallensten sade under torsdagens pressträff att ”det har dragit iväg i Stockholm”.

– Det kan bero på att vi har öppnat upp med mer provtagningskapacitet. Det finns nu även möjligheter att provta vårdpersonal för att snabbare få dem tillbaka i tjänst, säger Per Follin.

Enligt Follin kan en förklaring till det höga antalet smittade i Stockholm vara att regionen nu har en ny provtagningsinriktning.

– Innan har vi bara provtagit personer som ska läggas in för sjukvård. Nu provtar vi även på personer som befinner sig hemma. Det kan innebära att man kommer se fler fall.

Vårdläget fortsätter vara ansträngt, enligt Follin.

– Från vad jag har hört från mina kollegor är läget ansträngt. Men det finns vårdplatser, det finns intensivvårdsplatser. Men beläggningen är fortfarande hög.

Han fortsätter:

– Det är viktigt att alla gör vad de kan för att minska smittspridningen så mycket som möjligt nu.

Just nu vårdas 225 patienter med covid-19 i intensivvård i Stockholmsregionen. Förutom de 225, vårdas nu 816 personer på sjukhus med covid-19.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons