Annons

Smöret räcker till julbaket – trots brist

Det är fortfarande brist på smör och grädde, även om det ser ljusare ut sedan mjölkproduktionen ökat, enligt mejerijätten Arla. Arkivbild.
Det är fortfarande brist på smör och grädde, även om det ser ljusare ut sedan mjölkproduktionen ökat, enligt mejerijätten Arla. Arkivbild. Foto: Jurek Holzer/SvD/TT

Trenden med minskad mjölkproduktion har brutits, sedan ersättningen till bönderna höjts. Mejerierna tror sig kunna leverera tillräckligt med smör och grädde i julbakstider, trots att det fortfarande råder brist på de feta mejerivarorna.

Under strecket
TT
Publicerad

Ökad ersättning till mjölkbönderna från flera mejerier har gjort att trenden med minskad mjölkproduktion brutits. Arkivbild.

Foto: Fredrik Sandberg/TTBild 1 av 1

Ökad ersättning till mjölkbönderna från flera mejerier har gjort att trenden med minskad mjölkproduktion brutits. Arkivbild.

Foto: Fredrik Sandberg/TTBild 1 av 1
Ökad ersättning till mjölkbönderna från flera mejerier har gjort att trenden med minskad mjölkproduktion brutits. Arkivbild.
Ökad ersättning till mjölkbönderna från flera mejerier har gjort att trenden med minskad mjölkproduktion brutits. Arkivbild. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Mjölkproduktionen har minskat under de senaste tio åren. Men sedan Arla ökat priset från bottennoteringen 2,32 kronor per liter i juni 2016 till dagens pris på 3,69 kr – det högsta på tio år – levererar nu Arlabönderna ungefär lika mycket som i fjol, enligt mejeriföretaget.

Det gör att risken för att efterfrågade feta mejeriprodukter som smör och grädde ska ta slut i butikshyllorna inför jul minskar. Drygt 20 procent av företagets totala försäljning av smör och grädde sker under november–december.

– Vi tror att vi kommer att kunna leverera smör och grädde till handeln så konsumenterna kan köpa den mängd de vill ha. Men det är en tajt balans, vi kan ha lite otur och se att några butiker under en tillfällig period inte får fullt ut men i grund och botten så ser vi att vi klarar balansen ganska bra, säger Arlas Sverigechef Patrik Hansson.

Annons
Annons

– Men vi har fortfarande för lite svenskt smör och grädde och det gör att vi inte kan leverera till alla våra industrikunder, så vi prioriterar grädden till ingångna avtal och till våra egna varumärken.

För att säkra trycket från dagligvaruhandeln har mejeriet till exempel slutat leverera svensk grädde till glassleverantörer.

En liknande brist på grädde och smör finns i hela Europa vilket har påverkat världsmarknadspriset och Europapriset på smör, och gjort att priset gått upp väldigt kraftigt.

Skånemejerier har också ökat ersättningen till producenterna, och föreningen ser ingen minskning av mjölken. Trots det räcker det inte.

– Vi vet alltid att det blir brist på smör och grädde till jul, i Sverige är det ju så att vi äter mer fett än vad korna kan producera. Men det finns smör i butikerna, även om det kommer att avspegla sig i priset till konsument. Och ju senare man köper inför jul, desto mer får man betala, säger Anna Forslid som är råvaruansvarig på Skånemejerierna.

Även Norrmejerier har stegvis ökat ersättningen till mjölkbönderna, med totalt 60 öre per liter under 2017. Mejeriet producerar inte vanligt smör, utan enbart ekologiskt som det är stor efterfrågan på.

– För övrigt tror vi att vi kan upprätthålla resten av produkterna. Grädde och crème fraiche är väldigt poppis inför jul, säger Mariann Holmberg, kommunikationsansvarig på Norrmejerier.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons