Annons

Smugglare tvingar migranter överbord: ”Laglöst land”

Smugglare har tvingat över 300 människor överbord utanför Jemen de senaste dagarna. Minst 50 personer kan ha drunknat, uppger FN:s migrationsorganisation IOM.

– Jemen är extrem riskabelt för migranter, säger journalisten Afrah Nasser från Jemen.

Under strecket
Publicerad

Den humanitära krisen i Yemen växer med en koleraepidemi som sprider sig och människor som svälter.

Foto: Hani Mohammed/AP

Den humanitära krisen i Yemen växer med en koleraepidemi som sprider sig och människor som svälter.

Foto: Hani Mohammed/AP
 Den humanitära krisen i Yemen växer med en koleraepidemi som sprider sig och människor som svälter.
Den humanitära krisen i Yemen växer med en koleraepidemi som sprider sig och människor som svälter. Foto: Hani Mohammed/AP

I torsdags tvingade smugglare upp till 180 personer överbord, knappt ett dygn efter att 120 migranter hade mött samma öde. På en strand i Jemen fann IOM:s anställda en grav med 29 migranter, de flesta runt 16 år gamla.

Överlevande berättar för IOM att smugglarna knuffar dem i havet när de ser myndighetsliknande personer nära kusten. Sedan återvänder smugglarna till Somalia för att hämta nya migranter.

– Det här är en del av tragedin som har pågått i många år när människor försöker ta sig genom Jemen och söka sig ett bättre liv, säger Afrah Nasser som är från Jemen och bor i Göteborg. Hon är journalist, bloggare och vinnare av Pennskaftspriset.

Olivia Headon, informatör på IOM, berättar att det kan bli vanligare att smugglare tvingar människor överbord av rädsla för att gripas av myndigheter. Hon ser en ny trend både utanför Jemen och på Medelhavet.

Annons
Annons

Men faran är inte över för de migranter som når Jemen, som härjas av en blodig konflikt.

– Jemen är extremt riskabelt för migranter och är en av de mest underrapporterade platserna för den här gruppen. Människor riskerar att utsättas för tortyr, våldtäkt eller dödas, säger Afrah Nasser.

Afrah Nasser är uppvuxen i huvudstaden Sana som nu kontrolleras av huthirebellerna och har inte varit i hemlandet sedan 2011. Redan före kriget har hon mött många från bland annat Etiopien som försöker ta sig till Saudiarabien eller Libanon genom Jemen.

– Som jemenit med etiopisk släkt har jag mött många flickor som söker ett bättre liv och hört hemska historier från deras resor, säger hon.

Konflikten i Jemen har pågått i över två år och mer än 8 000 människor har dött i stridigheterna mellan huthirebeller och regeringsstyrkor, som även stöds av en Saudiledd koalition. Samtidigt växer landets humanitära kris med en koleraepidemi som sprider sig och människor som svälter.

Olivia Headon berättar att majoriteten av smugglarna inte blir gripna och det är svårt att veta vilka myndigheter som smugglarna uppger att de är rädda för. Det är nämligen inte lätt att avgöra vem som har ansvar för bevakningen av Jemens kust.

– Jemen är verkligen ett laglöst land, det finns ingen stat som styr och landet är även ett säte för terrorister, säger Afrah Nasser.

Ett brott som begås inom en stats territorialvatten är den statens juridiska ansvar. Sker det på internationellt vatten är det upp till landet där båten är registrerad.

– Men det är svårt i ett läge när det kanske inte finns en fungerande stat. I brott som sjöröveri, som faller under universell jurisdiktion, kan andra stater ingripa men inte när det gäller brott som människosmuggling, säger Martin Ratcovich, doktorand i folkrätt och havsrätt vid Juridiska institutionen på Stockholm universitet.

Afrah Nasser ser i nuläget ingen ände på konflikten i Jemen men hon har ändå ett hopp om att den en dag ska ta slut.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons