Annons

Smultronställen kring Siljan

Foto: Alamy

För många är Dalarna själva centret för svensk kultur. Midsommar, hantverksglädje, Vasaloppet, kyrkbåtar och knäckebröd är bara några ord som är synonyma med det ursvenska landskapet. Mitt i virrvarret av faluröda hus och kurbitsmålade allmogeföremål ligger Leksand – den perfekta utgångspunkten för sommarens dalaäventyr.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Foto: Korstäppans herrgård/Pressbild

Karin Bergmans favoritrum.

Foto: Korstäppans herrgård/Pressbild

1 / 3

Boende

Korstäppans herrgård

Några hundra meter från Siljans strandkant, och bara ett stenkast från Leksand centrum och Dalälvens virvlande vatten, ligger Korstäppans herrgård. Det gula sekelskifteshuset, som med över 100 år på nacken är Leksands äldsta hotell, ligger tryggt inbäddad i den vackra naturen och lugnet sänker sig snabbt över de gäster som stiger över farstubron.

Foto: Korstäppans herrgård/Pressbild

Den idylliska herrgården, som moderniserats men ändå lyckats behålla sin nationalromantiska charm, bjuder in gäster till såväl gastronomiska upplevelser som trevlig samvaro i sällskapsrummen. Framför den stora kakelugnen i vestibulen serveras det kaffe och te för den som vill slå sig ner i fåtöljerna en stund och för den mer aktive finns det både sparkcyklar och vanliga cyklar för utlåning. De 26 rummen är inredda med blommiga tapeter, kristallkronor och kurbitssmyckade textilier. Här finns också flera öppna verandor för den som vill följa solens strålar under dagen. Genom årens lopp har man haft en lång rad kända besökare, bland annat skrev författaren Olof Lagercrantz självbiografin ”Min första krets” här och Ingmar Bergmans mamma Karin satt ofta i rum 33 framför kakelugnen och skrev i sina kända dagböcker.

Karin Bergmans favoritrum.
Karin Bergmans favoritrum. Foto: Korstäppans herrgård/Pressbild

Under sommaren erbjuder man ett flertal trädgårdskonserter och för den som vill är det fritt fram att plocka fram herrgårdens krocketutrustning och utmana andra gäster i spelet. Den välsmakande middagen som serveras kan intas antingen inomhus eller i det gröna – bland herrgårdens rosagrönskande pionhäckar.

Hjortnäsvägen 33

Annons
Annons
Foto: Alamy
Foto: Alamy

2 / 3

Loppis och antikt

Foto: Alamy

BK:s Gammalt och Nytt

Längs med riksväg 70, strax innan Leksand om man kommer söderifrån, ligger den enorma loppisen BK:s Gammalt och Nytt. På över 500 kvm samsas allt från gamla folkdräkter till Rörstrandkrukor, dalahästar och kristallglas. Allt mellan himmel och jord när det kommer till antikt och kuriosa trängs på flera våningsplan och det är svårt att åka härifrån tomhänt. Vill man vila en stund efter shoppingen finns här också ett litet kafé.

Insjövägen 56

Foto: Alamy

Leksands Antik & Kuriosa

I denna butik finner man allt från Stig Lindberg-porslin och vackra textilier till allmogeföremål från 1800-talet. Föremålen kommer från Leksand med omnejd och är det en klassisk allmogekista, vackert dekorerad med traditionella dalamotiv, som du letar efter är det hit du ska bege dig.

Norsbro Sågmyravägen 19

Annons
Annons
Foto: Arild Vågen/Wikimedia Commons
Foto: Pressbild/Visit Dalarna
Foto: Gårds-Glass Leksand/Facebook
Foto: Alamy
Foto: Jorma Valkonen/TT
Foto: Alamy

3 / 3

Utflykter

Foto: Arild Vågen/Wikimedia Commons

Hildasholm

Svenska drottning Victorias läkare och livmedikus Axel Munthe hade inte endast Villa San Michele på Capri att ta igen sig vid, han lät också uppföra det herrgårdsliknande huset Hildasholm, bredvid Leksand kyrka, i bröllopsgåva till sin brittiska hustru Hilda i början av 1900-talet.

Huset och dess omgivande trädgårdar är i dag ett populärt utflyktsmål som är väl värt ett besök, varje timme går det guidade turer inuti huset.

Det var dåtidens kändisarkitekt Torben Grut, som ritat Solliden på Öland och Stadion i Stockholm, som designade Hildasholm. Men själva inredningen står familjen Munthe själva för, och den är väldigt personligt smyckad med familjens egna konstverk och gåvor från Munthes patienter. Bland annat finns här ett golvur skänkt av sångfågeln Jenny Lind, målningar av Hugo Birger och drottning Victorias gamla hatt som hon lämnade efter ett besök. Hilda Munthe var otroligt intresserad av trädgårdskonst och har ritat flera av de gröna rum som utgör fastighetens två hektar stora naturpark.

Klockaregatan 5

Foto: Pressbild/Visit Dalarna

Leksand sommarland

För att göra semestersällskapets minsta medlemmar nöjda är ett stopp på Leksand sommarland ett måste. Checka in på områdets camping, stugområde eller intilliggande hotell och gör er redo för några timmars poolhäng, zipline och bungytrampolin. Här finns aktiviteter för både stora och små barn, även vuxna kan hitta barnasinnet igen bakom ratten i årets nyhet radiobilarna.

Siljansvägen 75

Foto: Gårds-Glass Leksand/Facebook

Gårds-Glass Leksand

På gården Skogsbacken utanför Leksand säljer familjen Skogs, som drivit gården i över 250 år, sin egenproducerade glass gjord på helt naturliga råvaror. All grädde och mjölk kommer från gårdens egna nötkreatur och man kan även köpa både mjölk och kött från gården här. Efter några svettiga timmar i bilen kan det vara skönt att stanna för att få sig några skopor kulglass. Välj mellan smaker som vit choklad med rabarber och jordgubb, lakrits och sorbet på sommarbär. Självbetjäning gäller mellan klockan 8–20.

Osträngsgattu 28

Foto: Alamy

Dalhalla

I närheten av Rättvik ligger en av Sveriges mest kända utomhusarenor – det mäktiga före detta kalkbrottet Dalhalla. Mellan juni till september hålls en hel rad evenemang här, bland annat underhåller Kalle Moraeus, Laleh och Ulf Lundell publiken i sommar. Runt 6 000 åskådare kan vistas här samtidigt och den unika miljön bidrar till den trolska stämningen.

Sätra Dalhallavägen 201

Foto: Jorma Valkonen/TT

Zorngården

En gång i tiden var Zorngården, som uppfördes 1910 i Mora, makarna Anders och Emma Zorns hem. Här skapade konstnären Anders Zorn många av sina mest uppskattade målningar och tog emot gäster som konstnärsparet Carl och Karin Larsson, prins Eugen och tecknaren Albert Engström. I dag är parets forna hem ett museum, som varje dag under sommaren välkomnar nyfikna besökare in till det mycket speciella boningshuset. I huset trängs konst från världens alla hörn, stora silversamlingar och dåtidens nymodigheter som telefon och kylskåp. Speciellt spektakulärt är sällskapsrummet allra högst upp, med sina nio meter i takhöjd. Bredvid huset ligger Zornmuseet som har en stor samling av Zorns verk.

Vasagatan 36

Foto: Alamy

Dalahästtillverkning i Nusnäs

Vid Siljans östra strand ligger den lilla byn Nusnäs, känd som dalahästens hemort. Man tror att Dalahästen ursprungligen började snidas i byn Bergkarlås, belägen mellan Mora och Orsa, men i dag är det Nusnäs utanför Mora som är känt som dess hemvist. Det var här som Dalahästen började produceras i större volymer av bröderna Grannas Anders, Nils och Jannes Olsson – vars fabriker ännu tillverkar Dalahästar i den lilla orten. I dag bjuds besökare in till fabrikerna för att se hur hästarna både svarvas och målas, spännande för både stora och små.

Foto: Alamy, TT, Visit Dalarna, Wikimedia Commons, pressbilder.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons